Timişoara

articolul anterior articolul urmator

Arabii din Timişoara reacţionează după ce oraşul a fost împânzit de migranţi: Statul român trebuie să le asigure cazare şi masă

51
24 Dec 2020 18:13:36
Autor: Stefan Both
Migranţi au fost evacuaţi dintr-o casă abandonată FOTO Pressalert.ro
Migranţi au fost evacuaţi dintr-o casă abandonată FOTO Pressalert.ro

Comunitatea arabă din Timişoara vine în sprijinul migranţilor care au împânzit Timişoara în această perioadă. Imamul moscheii de pe strada Ştefan Stâncă a demarat o campanie de strângere de ajutoare.

Comunitatea arabă din Timişoara este nemulţumită de situaţia migranţilor ilegali care au împânzit oraşul. Aceştia cer autorităţilor să pună la dispoziţie oamenilor locuri de cazare, pentru că în acest moment refugiaţii se aciuesc în clădiri abandonate şi dărăpănate. 
 
“Problema refugiaţilor este o problemă cronică pentru Timişoara. Autorităţile încearcă să facă faţă fluxului de refugiaţi care vin, dar nu e suficient. Statul român trebuie să le asigure cazare şi masă, aşa spune statutul de refugiat. Înţelegem foarte bine că posibilităţile autoritoţilor române sunt mai limitate. Problema principală este cazarea. De asta ne adresăm şi noi autorităţilor, să rezolve acest fenomen care a apărut pe străzile din Timişoara, în special în zona Gării de Nord. Este o imagine foarte proastă care nu face cinste unui oraş european, civilizat şi devoltat cum este Timişoara”, a declarat Ziad el Massalmeh, reprezentant al comunităţii arabe din Timşoara.
 

Conflicte cu migranţi

 
Mai mult, zilele trece au existat mai multe conflicte stradale în care au fost implicaţi migranţi. 
 
“Acum două zile s-a întâmplat ca nişte oameni să atace refugiaţi cu câini şi bastoane cu şocuri electrice. E inadmisibil aşa ceva. Au fost jefuiţi de telefoane şi bani şi lucruri persoanale. Cerem autorităţilor să ia măsuri de protecţie pentru refugiaţi. De asta e important să le ofere cazare, să nu rămână pe străzi. Noi sunem dispuşi să discutăm cu cei de la Primărie, vrem să ajutăm şi noi cu ce putem. Aşteptăm o discuţie cu noul primar”, a mai spus Ziad el Massalmeh.
 
Poliţia de Frontieră a evacuat o casă ocupată ilegal de migranţi Foto Pressalert.ro
 

Ajutoare de la moscheea din Timişoara

 
Imamul musulmanilor din Timişoara a iniţiat o campanie de strângere de ajutoare, refugiaţii primesc săptămânal mâncare şi haine. 
 
“Din prima zi în care am primit mesaje de la primărie şi prefectură că există un număr mare de refugiaţi care au ajuns la Timişoara ne-am organizat şi noi. Am început să adunăm cât de se poate mâncare, conserve, lipie, fasole, ce trebuie urgent. Un prieten care are restaurant ne ajută cu gătitul. Am făcut mâncare pentru peste 200 de persoane. Am adunat haine pentru cei cazaţi la căminul liceului CFR, dar şi la centrul de pe strada Armonia. Noi vom sprijini tot timpul cu ce putem. Trăim de mult în Timişoara şi dorim să fie linişte şi pace. E obligaţia noastră, religia ne obligă să ajutăm şi să sprijinim nevoiaşii, indiferent de religia lor”, a declarat Alim Sawfan, imamul de la moscheea din Timişoara.

Migranţii sunt în special din Afganistan şi Irak Foto: Pressalert.ro
 

“E o problemă dificilă şi mă tem că va rămâne cu noi peste iarnă”

 
Sute şi sute de migranţi intră ilegal în România, din direcţia Serbia. Aceştia nu doresc să rămână aici, ci plănuiesc plecarea spre Occident, însă acest lucru nu este deloc simplu. Mai ales că Ungaria nu permite intrarea în ţara lor ilegal. Aşa se face că afganii şi irakienii de pe strazile timişoarei au devenit o obişnuinţă.  
 
„Noi, ca primărie, nu avem competenţe. De fapt, şi Poliţia Locală are competenţe foarte limitate pentru spaţii dacă e vorba despre imigranţi ilegali. Ce e important este că luăm măsuri pentru a amenaja spaţii pentru migranţii care trebuie carantinaţi. A apărut această hotărâre de Guvern cu norme de aplicare pentru legea carantinării prin care acum putem să şi decontăm aceste cheltuieli şi care ne permite cel mai probabil chiar să închiriem o pensiune pentru cazarea migranţilor care trebuie carantinaţi. E o problemă dificilă şi mă tem că va rămâne cu noi peste iarnă, pentru că situaţia din Serbia este destul de dramatică, presiunea este foarte mare, s-a închis ermetic graniţa spre Ungaria. Dar, încă o dată, este competenţa Poliţiei de Frontieră”, a declarat Dominic Fritz, primarul Timişoarei.

Vă mai recomandăm:

EXCLUSIV Nisreen Rubaian, UNHCR: „România are un mesaj foarte clar în problema refugiaţilor” 

FOTO Cum arată noul centru pentru refugiaţi din Timişoara. Autorităţile au transformat o fostă unitate militară

Tratament inuman faţă de imigranţii ajunşi în Timişoara. Zeci de afgani au dormit în stradă, la temperaturi negative

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

51 Comentarii

123 ABC
24.12.2020, 18:26:39

Daca toata Africa o sa-ti vina in TImisoara s-ar putea sa fie o problema ...si cu cazarea si cu imigrantii si cu masa calda sau mai stiu eu ce

+12 (18 voturi)
un motan intransigent
24.12.2020, 18:33:23

Arabii au fost considerati multa vreme un neam de oameni mandru, orgolios. Ce fac ei acuma e umilinta, cersetorie si provoaca repulsie oricui. Chiar nu inteleg de ce nu stau la ei acasa?

+6 (24 voturi)
geek-a-contra
24.12.2020, 18:56:24

Arabii din Timişoara reacţionează după ce oraşul a fost împânzit de migranţi ILEGALI: Statul român trebuie să le asigure cazare şi masă singura obligatie a astatului roman este sa le asigure un bilet pina la frontiera. si in semn de buna intentie un pachet cu hrana rece

+26 (30 voturi)
Mihai Radulescu
24.12.2020, 19:03:12

Daca te referi la frontiera spre Serbia sunt de acord cu tine.

-5 (31 voturi)
Mihai Radulescu
24.12.2020, 19:05:45

Cum romanii sunt generosi sigur vor ajuta cu alimente,multi au taiat si doi porci,au de unde.

-5 (33 voturi)

Vezi toate comentariile (51)

Modifică Setările