Artistul-emigrant fără voie: „Am plecat să ne luăm maşini, dar s-a cerut azil politic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mario Madius a ajuns un muzician apreciat în Suedia.FOTO: arhiva personală
Mario Madius a ajuns un muzician apreciat în Suedia.FOTO: arhiva personală

Arădeanul Mario Ovidiu Madius este cetăţean suedez din 1971. Pe lângă muzică, artistul este pasionat de arta culinară, medicină şi vorbeşte 12 limbi.

Mario Ovidiu Madius este unul dintre cei mai importanţi muzicieni români ai anilor ’60. La sfâşitul deceniului şase a emigrat în Suedia, iar acum locuieşte la Göteborg. Are propriul grup, Bojes Band, alături de care a concertat în toată Scandinavia, iar în paralel este basistul formaţiei Svarta Safirer, cunoscută în Suedia pentru muzica specifică zonei Balcanilor.

Madius s-a născut în 1946 la Arad, oraşul în care şi-a început activitatea de muzician. A început să cânte alături de fraţii Macinic, iar apoi a continuat formaţia fraţilor Turdeanu. 

Îi place să spună a a făcut parte din prima formaţie rock din România, înainte de în apariţia celor de la Sfinţii (care s-au tranformat în Phoenix).

“Prima mea formaţie a fost în 1960. A fost prima trupă de chitări electrice din România, cu mult înainte de trupa lui Nicu Covaci”, afirmă artistul. 

A ajuns să se mute apoi la Bucureşti, la Teatrul “Ion Vasilescu” A făcut parte din cunoscuta trupă Trio Alpin, considerată prima trupă folk din ţară, iar apoi a evoluat în cvintetul Cristal. A cântat alături de marele Aurelian Andreescu, sextetul Gigi Stoian, cvintetul Mamaia, Dan Spătaru, Mihaela Mihai, Horia Moculescu, Anda Călugăreanu, Marina Voica, Aida Moga sau Luigi Ionescu.

Mario Ovidiu Madius

Mario Madius la Mamaia, în 1966
 

A vrut să îşi cumpere un VW decapotabil

A ajuns să emigreze aproape întâmplător. Madius afirmă că nu a dus lipsă de nimic în România, ba mai mult, viaţa de artist i-a oferit numeroase privilegii. A fost prieten cu high-life-ul acelor vremuri, începând cu persoane din lumea muzicală, precum Aurelian Andreeascu sau Horia Moculescu, până la Valentin Ceauşescu, fiul celui care a condus România până în 1989. Era tot timpul la hotel Ambasador, Lido sau la Melody.

“În 1968, am plecat cu un contract să cântăm în Austria, la Viena. Eu am vrut să mă întorc, pentru că îmi mergea bine în România. Câştigam foarte bine. Toţi prietenii erau în România. Eram într-un grup celebru. Câştigam 150 de lei pe seară. Aveam cam 10.000 de lei pe lună. Eram foarte bun prieten cu gaşca de rockerişti din Bucureşti. În gaşcă a fost şi Rică Răducanu sau Vali Ceauşescu, un om extraordinar care m-a scăpat de multe belele”, a povestit Mario Ovidiu Madius.

Visul său a fost să poată strange bani pentru a cumpăra o maşină. Şi nu orice maşină, cu un WV Carmanghia, decapotabilă. 

Pentru că ceilalţi colegi muzicieni au cerut azil politic în Austria, Madius suţine că nu a avut ce face şi a trebuit să se solidarizeze cu ei. 

“Am plecat să ne luăm maşini, dar s-a cerut azil politic. Aşa că am fost toţi condamnaţi în România la vreo 30 de ani de închisoare. Însă eu am fost singurul care nu am cerut azil, dar la proces ne-au condamnat pe toţi. Dar până la urmă, mai târziu, tot mi-am luat un VW Cramanghia”, susţine artistul. 

Regretatul Aurelian Andreescu avea să fie cel care s-a ocupat de casa şi de familia lui Madius, care a rămas în ţară.

Mario Ovidiu Madius

Căsătoria lui Mario Madius cu finlandeza Lena


Înainte să ajungă în Suedia, arădeanul s-a oprit pentru o perioadă în Finlanda. Acolo a cunoscut-o pe Lena, care avea să îi devină soţie.

“Am întâlnit-o într-un club. Să o impresionez i-am spus că sunt argentinian. Chiar dacă vorbeam engleză foarte bine, nu am putut să o păcălesc. Mi-a spus: <Eşti pe dracu argenitinian. Nu mă minţii, pentru că ştiu că eşti din Iugoslavia>”, a declarat artistul. 

Avea nume de fată în Scandinavia

Arădeanul susţine că a fost nevoit să îşi schimbe numele în Suedia. “Soţia a venit prima cu lucru în Suedia, în 1970. Pe urmă am venit şi eu. Numele meu de familie era Marian, dar Marian este nume de fată în Scandinavia. Aşa că am devenit Madius. Am devenit rapid cetăţean suedez”, a spus Madius.

A revenit în România ca turist, de abia în 1981, pentru că dorea să îşi viziteze părinţii rămaşi la Arad. După Revoluţia din 1989 a fost printre primii care au venit cu ajutoare pentru arădeni. 

“Se poate spune că sunt un filantrop. Sunt membru de onoare al Asociaţiei Persoanelor cu Handicap Neuromotor din România. Am fost primul cetăţean suedez care a venit imediat după Revoluţie cu un TIR de 16 tone, la Arad”, a mai declarat Madius. 

Mario Ovidiu Madius

Poliţist la antidrog

În Suedia a cântat în trupele Bloojacks, Swinging Apples, Bebo Valdez Trio, Gold Man Band, Alex Combo şi altele, dar şi alături de nume precum Dr. Feelgood, Juliette Greco, The Platters sau Los Paraguayos.

Din 1999, Mario Ovidiu Madius s-a angajat în poliţie. “Nu pot să povestesc prea multe de această activitate, pentru că am lucrat la narcotice. M-au angajat pentru că ştiam foarte multe limbi. Vorbesc 12 limbi. Pe lângă finlandeza şi suedeza, vorbesc limbile slavice, italo-romane şi cele germanice. Am ieşit la pensie din poliţie”, afirmă Madius. 

Nu a renunţat niciodată la muzică. În 2002, 2003 şi 2006 a primit Premiul culturii suedeze pentru cele două proiecte muzicale în care cântă (Bojes Band şi Svarta Safirer).

Mâncarea românească este coliva

Însă una din cele mai mari pasiuni ale lui Mario este bucătăria. Se mândreşte cu peste 1.800 de feluri de mâncare, toate creaţii personale “a la Mario”. 

“Eu nu sunt cu mâncarea de la <mama acasă>. Românii nu au bucătărie. Singura mâncare originală românească este coliva. Restul sunt turcisme, începând de la sarmale, la mici, fasole sau la ciorbe. Acestea sunt vorbe rostite de un celebru bucătar român pe care l-am auzit la TV într-un interviu...Dacă vine cineva din România la mine, îl invit la un grătar de testicule de ren. Folosesc zece feluri de uleiuri. Îmi plac tot felul de combinaţii. Bucătăria mea favorită este cea japoneză”, a explicat Madius.

image

Madius alături de Dan Andrei Aldea 


Chiar dacă are atâtea feluri de mâncare, Mario Ovidiu Madius este adeptul hranei sănătoase şi evită cât se poate de mult carnea de porc.

“Mâncarea este cel mai important medicament al organismului. Medicina este un alt mare hobby pentru mine. Am combinat cele două pasiuni, arta culinară cu medicina. Am nişte seminarii unde povestesc despre bolile organice şi funcţionale.  Nu se mănâncă carne roşie, conţin tot felul de toxine care atacă aparatul gastro-intenstinal. Acolo este a doua inimă a omului. Oamenii mor pe capete din cauza polipilor care se nasc acolo. Suedezii mănâncă aproape numai peşte, de asta este speranţa de viaţă cea mai ridicată din  Europa”, a mai spus Madius.

Artistul pregăteşte aproape zilnic ceva inedit, iar apoi "împarte" mâncarea cu prietenii de pe Facebook, cu tot cu reţetă.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite