Au încins un meci de fotbal pe monumentul istoric de la Buziaş. Plângere penală pentru distrugere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Distrugere pe Colonada de la Buziaş
Distrugere pe Colonada de la Buziaş

Mai multe componente din lemn din Colonadă au fost deteriorate în urma unui meci de fotbal, la care au participat 11 persoane.

Respectul pentru patrimoniu nu pare să fie ceva interesant pentru un grup de tineri din Buziaş, care au încins o miuţă tocmai pe Colonada proaspăt restaurată.

Din nefericire, mai multe componente din lemn au fost deteriorate în urma meciului, la care au participat 11 persoane. 

Camerele de supravegere din parc au fost folosite de reperentanţii Primăriei, pentru a-i identifica pe tineri.   

„Un grup de 11 tineri, cu vârste cuprinse între 15 şi 22 de ani, s-au găsit să joace fotbal, pe Colonadă! Rezultatul, se vede! Pe numele lor se va face plângere penală şi recuperarea prejudiciului! Aviz, amatorilor de stricăciuni”, a transmis Sorin Munteanu, primarul din Buziaş.

Colonada
Colonada

Colonada, parte din ansamblul de arhitectură balneară Buziaş, a fost realizată în 1875 de proprietarul iniţial al Ansamblului balnear: Fondul Religionar Catolic Timiş. Suprafaţa a fost prelungită cu încă 117 metri în anul 1936 de către noul proprietar, Societatea Muschong Băile Buzaiş, patronată în perioada 1906-1948 de Iacob Muschong. 

Obiectivul a fost ridicat la cererea împăratului Franz Josef. Motivul construirii ei l-a reprezentat un cadou pentru soţia acestuia, împărăteasa Sissi, îndrăgostită de natură şi care vizita adesea Buziaşul tocmai pentru a se plimba prin parcul din centrul staţiunii.

Imagine indisponibilă

Colonada a fost gândită ca o alee acoperită, construită din lemn, care face legătura între principalele clădiri ale complexului balnear. Clienţii erau protejaţi indiferent de vremea de afară. Colonada făcea legătura între Izvorul Iosif, Hotel Bazar, Izvorul Mihai, Hotelul Grand, Cazinoul şi Baia Phoenix.

Imagine indisponibilă


 

Colonada de la Buziaş a ajuns în paragină după revoluţia din 1989, însă a fost restaurată în perioada 2016-2017, în urma unui proiect care a costat peste 1,1 milioane de euro, bani de la Consiliul Local (cea mai mare parte) şi de la Consiliul Judeţean Timiş. 


Citeşte şi:

Un obiectiv turistic prea puţin promovat. Colonada de la Buziaş este cea mai lungă şi cea mai frumoasă din Europa

Aleea din lemn din parcul de la Buziaş, pe care se plimba şi împărăteasa Sissi, a fost restaurată FOTO

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite