Timişoara

articolul anterior articolul urmator

Au simţit ceea ce noi vedem cu ochii. Nevăzătorii, ghidaţi prin Timişoara, în primul tur al Revoluţiei din 1989 FOTO

0
10 Jun 2021 16:55:19
Autor: Stefan Both
Biciclete tandem pentru turul oraşului FOTO Ş.Both
Biciclete tandem pentru turul oraşului FOTO Ş.Both

Premieră la Timişoara, unde s-a organizat primul tur ghidat al Revoluţiei pentru nevăzători. Aceştia s-au deplasat cu biciclete tandem prin locurile importante ale evenimentelor de acum aproape 32 de ani, care au dus la căderea comunismului.

Elevi şi profesori de la Liceul Iris din Timişoara,au fost primii invitaţi la turul ghidat al Revoluţiei. Pe biciclete tandem, grupul a pornit din faţa Universităţii de Vest, în plimbare pe malul Begăi, spre centrul oraşului, apoi pe urmele evenimentelor din Decembrie 1989. Pe traseu, poveştile Revoluţiei au fost spuse nu doar de ghizi, ci şi cu ajutorul unor materiale special destinate nevăzătorilor.

GALERIE FOTO
 
„Mi s-a părut spectaculos, aproape imposibil să putem oferi un tur al Revoluţiei din 1989 pentru nevăzători. Materialele audio erau foarte potrivite, dar în afară de ele nu aveam nimic. Eu sunt responsabilă cu specializarea cartografie, noi facem hărţi, aşa că am spus că putem face nişte hărţi speciale pentru nevăzători. Am învăţat pe parcurs cum se face. Am făcut hărţi şi schiţe tactile pe care ei le vor folosi în timpul turului. Asociate acestor planşe sunt nişte coduri QR prin care au acces la mărturiile audio despre Revoluţie. Sunt materiale scurte, pentru că în timpul turului nu avem timp să stăm pe telefon cu căştile pe urechi, dar care completează foarte bine explicaţiile ghidului”, a spus lectorul Alina Satmari de la Facultatea de Geografie. 


Şase biciclete primite ca donaţie
 
Cele şase biciclete tandem au fost achiziţionate în urma unei sponsorizări primite de la Fundaţia Comunitară şi Intel şi sunt conduse de şase voluntari. 
 
„Sunt şase participanţi, pentru că doar avem doar şase biciclete. Trebuie să fie fiecare cu pilotul lui. E un proiect foarte fain, ne-am dat seama ce înseamnă pentru ei treaba asta făcând testele pentru pilotaj. Am condus pe roluri. Unul din noi era pilotul, iar unul din voluntari mergea în spate cu ochii închişi. Ne-am dat seama prin ce trec ei şi de ce au nevoie. Sunt sincronizate pedalele, dacă se opreşte unul se opreşte şi celălalt”, a declarat ghidul turistic Ludovic Satmari.

 
„Elevii nevăzători pot să <vadă> şi ceea ce nu pot cuprinde în realitate"
 
Iniţiatorii proiectului vor ca prin astfel de acţiuni să stimuleze integrarea socială a persoanelor cu dizabilităţi, mai cu seamă că, spun ei, 9 din 10 nevăzători nu ies din casă. 
 
„Elevii nevăzători pot să <vadă> şi ceea ce nu pot cuprinde în realitate. Cum arată o clădire, cât este de mare, la scară, ce formă are, unde este intrarea, cum arată de sus. Desigur, importante sunt şi informaţiile pe care le vor primii. Trebuie să ştie că în Timişoara s-au scris primele rânduri cu sânge ale Revoluţiei. Pe lângă faptul că nu există accesibilitate, mai există o tendinţă, care este aproape la toţi copiii, şi anume că părinţii sunt un pic prea protectivi. Aşa că mulţi copii nu ies prea mult afară decât dacă sunt însoţiţi”, a spus profesorul Constantin Cristache, de la liceul Iris.


 
În paralel, în perspectiva anului în care Timişoara va fi Capitală Culturală Europeană, primăria vrea să introducă un proiect numit Traseul Revoluţiei române. Astfel, turiştii care ajung în oraş ar avea la fiecare pas acces la informaţii despre evenimentele din 1989. Pentru acest proiect, primăria speră să obţină finanţare prin PNRR.

 


Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările