Timişoara

articolul anterior articolul urmator

Austriecii care au cucerit Deta. Soţii Renner au restaurat o vilă istorică şi aduc un suflu nou în comunitate

3
28 Nov 2020 16:09:45
Autor: Stefan Both
Austriecii şi Casa Ferch de la Deta FOTO Ş.Both
Austriecii şi Casa Ferch de la Deta FOTO Ş.Both

În urmă cu două decenii, austriecii Margit şi Roman Renner s-au mutat în orăşelul timişean Deta, unde şi-au deschis o pensiune. Acum, ei sunt coordonatorii diverselor activităţi culturale şi turistice din oraş şi îşi construiesc un mic muzeu al maşinilor vintage

GALERIE FOTO

Viaţa turistică a oraşului Deta din judeţul Timiş se învârte în jurul soţilor Margit şi Roman Renner. Ei se ocupă de târgurile de Crăciun şi de Paşte, aşteaptă oaspeţi în casa lor transformată în pensiune, organizează diverse evenimente şi, pe lângă toate astea, mai au şi un mic muzeu dedicat maşinilor de epocă. 

Margit şi Roman s-au născut la Viena, dar s-au mutat în Deta în urmă cu două decenii. Atunci, Renner a ajuns pe meleagurile româneşti ca reprezentant al unei fabrici din domeniul auto.
 
„Am ajuns în România prin prisma serviciului. În anul 2000, s-au deschis la Deta două fabrici din industria automotive. Una se ocupa de cusut huse pentru scaune, iar cealaltă de volane. Eu am venit aici ca şef de organizare, de logistică. Aşa am rămas agăţaţi la Deta“, povesteşte Roman Renner.


 
O VILĂ DE PATRIMONIU 

Margit şi Roman Renner s-au mutat într-unul dintre imobilele istorice din Deta, Casa Ferch, pe care au restaurat-o frumos şi au transformat-o în pensiune turistică. 
 
„Venind aici cu copiii mici, aveam nevoie de o locuinţă. Ne-am pus să căutăm o casă frumoasă şi am găsit-o pe aceasta, în care locuim şi astăzi. În această casă a locuit un verişor al renumitului pictor şvab Franz Ferch. Acest verişor, pe nume Josef Ferch, era notar în Deta. Franz Ferch era un mare artist, care ar merita să fie cunoscut mai bine şi aici, în România. Noi îl promovăm cum se cuvine. De aceea am numit acest loc Casa Ferch. Artistul s-a născut în Banat, dar înainte de cel de-Al Doilea Război Mondial a emigrat în Germania, cu toată familia“, explică Margit Renner. 


 
Proprietarii Casei Ferch s-au gândit că e loc suficient să primească şi oaspeţi. Au făcut demersurile pentru a autoriza funcţionarea unei pensiuni şi au transformat câteva camere. În prezent, Casa Ferch pune la dispoziţia oaspeţilor trei camere: una dublă, una cu trei şi una cu patru paturi. 
 
„Înainte, în timpul comunismului, aici era sediul IAS Deta. În curte au fost cons-truite clădiri noi, de tip socialist, pentru birouri. Nu o să vă vină să credeţi, dar am scos de aici 17 tone de fier vechi şi moloz. În casa asta totul e nou: instalaţii electrice, canalizare, apă, centrală termică“, spune Roman Renner.Proprietatea familiei Renner cuprinde şi o grădină foarte mare, plină cu pomi fructiferi. Iar gazdele se ocupă şi cu pregătirea micului dejun şi a prânzului pentru cei care le trec pragul.


 
FESTIVITĂŢI DE SĂRBĂTORI ÎN DETA 
 
Austriecii se implică în viaţa oraşului cât pot de mult. „Deta este un loc unde nu se întâmplă prea multe. Noi organizăm târgurile de Crăciun şi de Paşte, dar şi multe alte evenimente culturale sau artistice. Nu am fost aşa implicaţi de la început în viaţa comunităţii. Toate s-au întâmplat cu timpul, odată ce am început să îndrăgim acest loc“, spune Margit Renner.„Noi nici nu credeam că vom rămâne aşa de mult aici. De altfel, firmele pentru care am venit eu să lucrez nici nu mai există. Eu acum lucrez pentru o firmă din Austria care şi-a deschis sediu în Lipova, în judeţul Arad. Fac naveta. Dar era normal cumva să ne implicăm în viaţa oraşului. Suntem deschişi pentru toate culturile din Banat, în spiritul acesta ne-am crescut şi copiii“, completează Roman.
 

Cel mai recent eveniment organizat în curtea Casei Ferch, în această toamnă, înainte de noile restricţii impuse de pandemia de COVID-19, a fost „Banat Brunch“, când Margit şi Roman au pregătit mâncare tradiţională bănăţeană, dar şi austriacă. 
 
MUZEUL DIN GARAJ
 
Având în vedere că Roman Renner a lucrat o viaţă întreagă în industria auto, nu e de mirare că a transformat garajul din curte într-un mic muzeu cu maşini de epocă. În colecţia lui se găseşte, printre alte maşini, un Saab vechi de peste 40 de ani, un VW Broscuţă din anii ’80 şi o Dacie din anii ’70.

 
Cei doi soţi adună în garaj cam tot ce e vechi şi de prisos pentru oamenii din oraş. „Iubesc automobilele vechi. Iubesc, la modul general, lucrurile vechi. Deţin foarte multe lucruri vechi. Şi acum ne caută cei din Deta, că au diferite lucruri vechi. Cu timpul, s-au adunat foarte multe obiecte şi ne-a venit ideea să facem un mic muzeu în garaj, de ce nu?“, spune Margit. 


 
Un fost oraş german
 
Deta, o localitate aflată la 43 de kilometri de Timişoara, a fost colonizată, începând din 1724, de germanii din Bavaria şi Alsacia. Emil Grădinariu descria oraşul în volumul „Ghidul Banatului“,  din 1936: „Frumos şi îngrijit orăşel de câmpie, cu străzi bine întreţinute, trotuare asfaltate, în centru având o serie de clădiri remarcabile, cum sunt primăria, biserica romano-catolică, hotelul şi cafeneaua Bellavista. Este sediul preturii cu acelaşi nume şi este un foarte însemnat centru industrial. Are 4.070 locuitori, majoritatea germani, apoi români şi puţini maghiari şi sârbi.

 
A cunoscut din nou o perioadă de criză şi a decăzut de la statutul de oraş, intrând în rândul localităţilor rurale“. După Al Doilea Război Mondial, Deta cunoaşte o nouă etapă de dezvoltare, de această dată marcată de organizarea comunistă. Germanii, populaţie majoritară, au emigrat. Astăzi, Deta are 6.200 de locuitori, iar cei mai mulţi dintre ei sunt români (67%). Principalele minorităţi sunt cele de maghiari (13,88%) şi germani (4,03%), urmate de sârbi (3,96%), romi (2,3%) şi bulgari (1,93%).Vă mai recomandăm:

FOTO Fabuloasa poveste a şvabilor: „Primului îi era hărăzită moartea, celui de-al doilea munca, celui de-al treilea pâinea”

Mărturiile şvabilor vânduţi de Ceauşescu Germaniei. Cât era şpaga cerută de securişti şi ce a făcut fostul dictator cu miliardele de mărci

„Paşaport pentru Germania“, cum a vândut Ceauşescu ca la piaţă un sfert de milion de cetăţeni ai României

FOTO Oameni şi struţi: cum a ajuns un cuplu să-şi umple ograda cu păsări uriaşe. „Mi-s dragi“
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

IosifS K
28.11.2020, 20:41:21

Brav! Salutări din Linz și baftă în ceea ce faceți.

+1 (1 vot)
d. prepeleaque
28.11.2020, 23:17:55

A mai ramas vreun copac intreg prin jurul casei ?

+1 (1 vot)
Jassy Man
29.11.2020, 04:30:05

Astia-s doar varful de lance , involuntari, insa au pus piciorul in usa. Daca n-o sa vedeti voi valuri de nemti inapoi in Banat mai ales si mai apoi prin toata Ro m-as mira . Asta asa in urmatorii 10-15 anisori. La modul cum conduce Europa zoaia aia comunista formata din Angela si Macrou , prin invazia de prosopari in cap ,buzati , v-or fugari bastinasii unde-or vedea cu ochii. Abea atunci isi vor aduce aminte de vechile locuri unde tot ei au pus bazele sute de ani in urma la diferite bresle de meseriasi si au ridicat din noroi sate apoi targuri si mai apoi orase. Poate asa sa ajunga Romania aia visata cica gradina Maicii Domnului si noul Ierusalim. Ca doar a zis guru ala indian acu 100 de ani cpm.

-2 (2 voturi)
Modifică Setările