Autostrada învie turismul în comuna Margina. Excursie cu căruţele într-o zonă uitată de lume, mâncare tradiţională, frumuseţi naturale şi biserici de lemn

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Frumuseţile comunei Margina
Frumuseţile comunei Margina

Din Timişoara, direct pe autostradă, turiştii pot ajunge într-o lume aparte. O lume a lucrurilor simple şi bune, care pot fi descoperite pe jos, pe bicicletă sau în căruţă.

Reprezentanţii comunei Margina au planuri mari odată ce Autostrada Vestului, porţiunea cea care leagă Lugoj de Deva, a ajuns în buza localităţii. Nici bine nu a fost inaugurat acest lot, că cei de la Margina speră să atragă turiştii. Au un mare avantaj. Totul în zonă a rămas rustic, se poate face o plimbare la trapul cailor,  în liniştea pădurii, pot fi vizitate cinci dintre bisericile de lemn din Ţara Făgetului, Muzeului Satului din Sinteşti.

Oamenii pot face cunoştiinţă cu tradiţiile şi gastronomia comunei, cu gust aşezate în Casa tradiţională a familiei Codrea din Zorani. 
 

“O excursie de o jumătate de zi, care poate fi prelungită un weekend, dacă vă cazaţi la pensiunile din zonă. Se vor lăsa descoperite tradiţiile olăritului de la Jupâneşti, Muzeul “Traian Vuia” sau frumuseţile naturale dintre Valea lui Liman şi Lacul Surduc”, afirmă Delia Barbu, directorul Asociaţiei pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Timiş.

Frumuseţile comunei Margina


 

Excursie cu căruţe

Cei de la Margina au pregătit un traseu spectaculos cu căruţele. Se pleacă din faţa Infocentrului Turistic, unde oaspeţii primesc un mic dejun tradiţional. Asta înseamnă jumere, slănină, cârnaţi afumaţi, cârnaţi din chişcant, carne din chişcant, unsoare pe pâine cu boia, ou fiert, miere de prună, lapte de vacă, brânză de vacă, caşcaval de vacă, brânză de oaie, brânză de capră, iaurt de casă, ceapă verde/roşie, ridichi, pâine de casă, mălai, plăşinte cu mac/nucă, dulceaţă şi răchie de prună. 

Frumuseţile comunei Margina


 

“Prima oprire se face la Muzeul Satului din Sinteşti unde învăţătorul Emil Mert va prezenta cele peste 100 de exponate. Este vorba despre obiecte tradiţionale locale precum îmbrăcăminte, mobilier, instrumente muzicale (prin anii 1950 au existat o fanfară şi un cor renumite în Sinteşti), care amintesc despre istoria locului”, spune Damaris Sivu, de la Infocentrul Turistic de la Margina. 

Un prânz ca la stână 

Apoi, urmează Casa tradiţională din Zorani, îngrijită şi prezentată de familia Codrea. Mai departe, traseul duce - peste deal - spre Biserica de lemn din Groşi şi se încheie cu un popas la Stâna lui Ovidiu Crişan, unde se va servi un prânz ca la stână (mămăliga cu tochitură la ceaun, brânză şi răchie de prună). Pe drumul de întoarcere se poate face oprire la Biserica de lemn din Margina, iar excursia se încheie tot în faţa Infocentrului Turistic din Margina.

Frumuseţile comunei Margina

“Traseul propus se poate face şi pe jos sau pe bicicletă. Pentru cei care doresc să rămână mai multe zile în zonă a fost realizată o listă a posibilităţilor de cazare. Între obiectivele ce mai pot fi vizitate în areal se numără Muzeul “Traian Vuia”, Lacul Surduc – unde se pot face drumeţii sau plimbări cu bicicleta, se poate vizita Vatra de olari de la Jupâneşti, se poate servi o masă la tradiţionala Ana Lugojana şi, binenţeles, se poate vizita Lugojul, cu multitudinea sa de obiective turistice”, a mai declarat Damaris Sivu.
 

La marginea judeţelor Timiş, Arad şi Hunedoara

Distanţa traseului este de 18 kilometri (dus-întors) iar durata excursiei este de aproximativ cinci ore.

Comuna Margina are în componenţă nouă sate: Breazova, Bulza, Coşeviţa, Coşteiu de Sus, Groşi, Margina (reşedinţa), Nemeşeşti, Sinteşti şi Zorani.

Frumuseţile comunei Margina


 

Margina se situează în partea de nord-est a judeţului Timiş. Teritoriul comunei se învecinează spre nord cu judeţul Arad iar spre est cu judeţul Hunedoara. Margina se află la circa 40 kilometri distanţă de Lugoj, 100 kilometri de Timişoara şi la 62 de kilometri de Deva.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite