Avertismentele medicilor de 1 Mai, în  privinţa consumului cărnii la grătar. Ce reguli trebuie respectate şi care sunt riscurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
1 Mai la Timişoara FOTO Ş.Both
1 Mai la Timişoara FOTO Ş.Both

Sărbătorile prelungite, în care zilele libere se transformă în adevărate vacanţe, determină multe familii să consume în exces mâncare şi băuturi alcoolice.

După carnea de miel de Paşte, foarte greu de digerat, vine sărbătoarea de 1 Mai, cu tradiţionalele grătare cu mici, care vor sfârâi în toată ţara în curţi, lunci, poieni, păduri sau pe betonul dintre blocuri. Medicii atrag atenţia că aceste obiceiuri, atunci când sunt în exces, devin total nesănătoase. 
 

„Excesele de mâncare friptă de arhitecţii bucătari, foarte mândri de ei, sunt de nedorit. În primul rând, prepararea cărnii trebuie să respecte câteva reguli. După cumpărare, trebuie să ne uităm cu atenţie la termenul de valabilitate asigurat de către producător. Dacă este o carne neprelucrată, trebuie să avem grijă în primul rând la prelucrarea termică, dar şi la păstrarea cărnii în drumul până la locul unde se prepară. Este o problemă şi refrigerarea cărnii în condiţii necorespunzătoare, congelarea şi apoi decongelarea în repetate rânduri”, a declarat medicul Mihai Gafencu, de la Spitalul de Copii din Timişoara.

1 mai Timişoara


 

Medicul nu exclude nici riscul infecţios. „Prin ardere, credem că se rezolvă tot. Dar carnea în sânge este din ce în ce mai la modă şi riscul infecţios persistă, dublat de minunatele insecte revenite la începutul lunii mai, mai ales în peisajul câmpenesc. Muştele trebuie să fie ţinute la distanţă, produsele trebuie acoperite, altfel putem să ne confruntăm cu boli nedorite pentru copiii noştri”, a adăugat Mihai Gafencu. 

Carnea arsă este foarte periculoasă
 

Carnea arsă, consumată în mod repetat, poate duce chiar la cancer, afirmă medicul timişorean.
 

„Cercetări recente au arătat că această carne arsă, în scrum, este şi foarte periculoasă, iar consumul de carne de acest tip poate are legătură cu anumite tipuri de cancer digestiv, nu numai gastric, ci şi în zonele ce ţin de intestin”, a spus Gafencu. 

1 mai Timişoara


 

Copii lăsaţi nesupravegheaţi au consumat alcool
 

Medicii de la Spitalul de Copii din Timişoara au avut parte şi în timpul acestor sărbători pascale de cazuri de internări din cauza consumului de băuturi alcoolice. Au fost şi cazuri de copii mici, lăsaţi nesupravegheaţi de către părinţi, care au ajuns la spital din cauza băuturii, spune medicul Mihai Gafencu. 
 

“Am avut câteva internări de copii scăpaţi de sub grija părinţilor, încă de la cele mai fragede vârste, până pe la 16-17 ani, lăsaţi nesupravegheaţi de părinţi, unchi sau rude cu care au plecat în discoteci şi party-uri. Acelaşi lucru este valabil şi acasă. Beţivanii familiei ajung să nu mai aibă grijă cu atenţie de odraslele lor. Unii copii au ajuns la sticla de ţuică, unul dintre cazuri a fost adus la noi în comă. Un alt scenariu este discoteca sătească sau câmpenească, unde minorii consumă mult alcool, ajungând în stări vulnerabile. Părinţii trebuie să ştie că ficatul nu este cu celule regenerabile veşnic, aşa cum îţi aşterni aşa dormi în viitor”, a mai spus medicul Mihai Gafencu, preşedintele Salvaţi Copiii România-filiala Timişoara.   

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite