FOTO Sărbătoarea bulgarilor din Banat cu Hristo Stoichkov: "M-am simţit mândru de compatrioţii mei din afara Bulgariei. Mă identific cu ei"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stoichkov a acordat autografe la Timişoara Foto: Ştefan Both
Stoichkov a acordat autografe la Timişoara Foto: Ştefan Both

Cel mai mare fotbalist al vecinilor de la sudul Dunării este invitatul Uniunii Bulgare din Banat la evenimentele prilejuite de sărbătorirea celor 275 de ani de la stabilirea bulgarilor în judeţul Timiş.

Hristo Stoichkov a sosit marţi în comuna Dudeştii Vechi. Locuitorii au putut urmări alături de Stoichkov filmul documentar despre viaţa fostului fotbalist.

“Este o zi de mare însemnătate pentru mine. Am învăţat istoria bulgarilor de aici,  de 275 de ani, pe drum. Am fost la Dudeştii Vechi unde am descoperit că bulgarii sunt şi au fost bulgari de primă clasă. Acei oameni sunt mândri că sunt bulgari, au reuşit să îşi păstreze limba şi cultura. Istoria continua şi nu se va opri niciodată.

M-am simţit mai mândru de compatrioţii mei din afara graniţelor Bulgariei. Mă identific cu bulgarii din Banat. Pot spune că bulgarii de peste hotare sunt mai bulgari ca cei de acasă”, a spus Hristo Stoichkov.


Hristo Stoichkov a fost impresionat de povestea bulgarilor din Banat şi susţine că s-a simţit ca acasă în Dudeştii Vechi. 

Cetăţean de onoare al Dudeştilor Vechi

De altfel, fostul număr opt din naţionala bulgară urmează să devină Cetăţean de Onoare la “Star Beshenov”, distincţie care i se va înmâna în luna august. Primarul comunei, Gheorghe Nakov a ţinut să precizeze că şi stadionul pe care evoluează echipa locală Pobeda se va numit “Hristo Stoichkov”.

Antrenorul echipei Litex Lovech a asistat şi la un antrenament al celor de la Pobeda Dudeştii Vechi, a vizitat apoi biserica romano-catolică, şcoala şi grădiniţa.

“Am umblat mult prin lume, dar e pentru prima dată când sunt atât de impresionat de o catedrală aşa cum am fost la cel din Dudeştii Vechi”, a mai spus Stoichkov.

Bulgarul a venit astăzi şi la Timişoara, pentru a participa la premiera filmului "Hristo Stoichkov", de la Sala Capitol. Înainte de film, Stoichkov a acordat autografe zecilor de fani, la sediul Uniunii Bulgare din Piaţa Unirii.

Pe 31 mai, Stoichkov se va afla la Cluj, alături de Gică Popescu, unde va avea loc o altă vizionare a filmului.

"Nu m-am simţit niciodată cetăţean de mâna a doua"

Uniunea Bulgarilor din Banat a ţinut să mai adauge un slogan la prezenţa lui Hristo Stoichkov: “Bulgarii şi românii nu sunt europeni de mâna a doua”.

“Eu nu m-am simţit niciodată de mâna a doua. Despre bulgari se spune că sunt bandiţi şi români să sunt bandiţi şi fură. Se spune de bulgari că nu se descurcă decât în zona drogurilor, românilor că nu sunt în stare să îşi facă infrastructura. Adevărul este că dacă ne-au dorit în Uniunea Europeană atunci trebuie să ne trateze la fel ca pe ceilalţi", a afirmat fostul fotbalist.

Hristo Stroichkov a avut numai cuvinte de laudă şi despre Timişoara. “Îmi place că este un oraş multietnic şi multicultural. Eu am plecat de tânăr din Bulgaria şi am ajuns în Spania, Itali, America, Japonia. Pentru mine aceste lucruri sunt importante”, a explicat Stoichkov.

Confruntarea generaţiilor de aur

Manifestările vor culmina în perioada 11 - 18 august, când la Dudeştii Vechi va avea loc o acţiune sportivă de amploare la care şi-au anunţat deja participarea nume mari ale fotbalului românesc: Hagi, Gică Popescu, Prunea, Belodedici, cât şi bulgar, dar şi vedete de la FC Barcelona, alături de Johan Cruyff.

“Până acum am promisiunea colegilor mei din echipa de aur din perioada 1994-1998. Sunt toţi. Gică Hagi şi Gică Popescu au promis că vorbesc cu cei din echipa României. Vor veni şi colegi de la FC Barcelona”, a mai afirmat antrenorul celor de la Litex.

Chiar dacă nu există un stadion mare la Dudeşti, acest lucru nu îi îngrijorează pe organizatori.

“Acesta nu este în primul rând un eveniment fotbalistic. Am dorit să fie într-o comună bulgărească, tocmai pentru a sărbători venirea bulgarilor aici. Toţi vor veni în comuna mea să joace. Mai mult, în scurt timp comuna va recăpăta şi vechea denumire de Star Beshenov. Până acum, comuna avea un singur cetăţean de onoare, pe deputatul Nicolae Mircovici. Din 15 august vom mai avea unul, Hristo Stoichkov. El este un simbol pentru bulgari. Aşa cum spui România când auzi de Hagi sau Nadia, aşa spui Bulgaria când auzi de Stoichkov”, a spus Gheorghe Nakov, primarul din Dudeştii Vechi.

Hristo Stoichkov şi-a amintit şi de episodul de la Constanţa, când la conferinaţa de presă de după meciul România-Bulgaria a jignit o ziaristă spunându-i “Go home mamalicky” (n.r. mergeţi acasă mămăligarilor”).

„Nu sunt mândru de acel gest, dar ştiu că şi ziariştii vin uneori pregătiţi să provoace prin întrebările lor. Înainte să vin aici am cerut să mi se pregătească caciamac. Care în bulgară este mămăligă. Aşa că la Dudeştii Vechi am mâncat caciamac cu brânză”, a mai spus Stoichkov.

Singurii bulgari catolici

Bulgarii bănăţeni locuiesc în această regiune din secolul XVII. Conform datelor statistice, în România sunt înregistraţi cu puţin peste 8.000 de bulgari, dintre care aproape 6.500 trăiesc în Banat. Migraţia bulgarilor în zona Banatului a început după eşecul răscoalei antiotomane de la Ciprovţi, în 1688, şi după o serie de războaie maghiaro-turce şi austro-turce. Aceştia au traversat Dunărea în căutarea unui trai mai bun, în afara Imperiului Otoman.

În 1738 bulgarii au întemeiat Beşenova Veche (Star Beshenov), cunoscută sub numele Dudeşti Vechi, unde trăiesc astăzi în jur de 3.200 de bulgari, fiind în prezent centrul cultural al bulgarilor bănăţeni. Alte centre importante sunt Vinga şi Breştea. După ce Bulgaria şi-a cătăpatat independenţa în 1878, mulţi bulgari din Banat au decis să se mute înapoi în vestul Bulgariei.

Bulgarii din Banat sunt unici, ei fiind studiaţi de lingvişti şi istorici din toată lumea. Sunt singurii bulgari care au renunţat la scrierea slavă, ei folosind alfabetul latin, sunt romano-catolici, iar limba lor este uşor amestecată cu germana, maghiara, româna şi sârbo-croata.

“Aici în România noi suntem numiţi bulgari, dar în Bulgaria ni se spune bănăţeni. Trebuie să recunosc că ne mândrim cu asta. Avem o problemă şi noi cu scăderea populaţiei. Bătrânii mor, iar tinerii mai pleacă prin străinătate. Important este că la Duşetii Vechi se păstrează cea mai mare comunitate de bulgari din ţară. Peste 75 la sută din populaţie sunt bulgari”, a mai declarat Gheorghe Nakov, primarul comunei Dudeşti Vechi.


 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite