Bănăţenii, pregătiţi de Bobotează, cu piftii şi „apă neîncepută”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În fiecare an, timişorenii se înghesuie pentru apa sfinţită. FOTO: Arhivă
În fiecare an, timişorenii se înghesuie pentru apa sfinţită. FOTO: Arhivă

Toate bisericile din Timişoara sunt de obicei pline de credincioşi care doreasc să ia apă sfinţită de Bobotează, dar niciunde nu a este la fel de aglomerat ca la Catedrala Mitropolitană, unde mii de oameni se strâng pentru a primi agheasmă.

Boboteaza este o sărbătoare importantă pentru creştinii ortodocşi, bisericile fiind pline în fiecare an pe 6 ianuarie. La Timişoara, cea mai mare „densitate” de credincioşi se înregistrează la Catedrala Mitropolitană, unde anul trecut a fost nevoie de prezenţa poliţiştilor locali pentru a menţine ordinea printre cei care se îmbulzeau la apa sfinţită.

Sărbătoarea Botezului Domnului păstrează încă ecouri arhaice în vestul ţării. În unele sate retrase, mai ales din zona Banatului Montan, fetele aleargă cu noaptea în cap după apa „neîncepută" cu puteri magice. Luată din fântână sau din râu, această apă oferea, în credinţa populară, puteri nebănuite. Fata care o aducea prima acasă era cea mai harnică pe toată durata anului. Apa neîncepută era păstrată, la fel ca şi aghiazma, pentru că alunga spiritele rele şi bolile din gospodărie.

Bănăţenii care respectă tradiţia se pregătesc pentru acestă zi încă din 5 ianuarie. Printre practicile de natură populară păstrate de Bobotează în Banat se numără piftiile, un fel de mâncare tradiţională gătit în data de 5 ianuarie. Acestea nu sunt gustate până pe 6 ianuarie, pentru că în data de 5 este Ziua Crucii şi este post.

Citeşte şi:

Tradiţia Revelionului în Banat: „Pluguşorul este un mic tratat agrotehnic promovat de comunişti”

Crăciunul în comunism: vânzări cu raţia, cozi imense şi ambalaje de saloane păstrate pentru anul următor

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite