Timişoara

articolul anterior articolul urmator

Baştanul Ionelaş Cârpaci, condamnat la 10 ani şi 4 luni de închisoare în dosarul mafiei imobiliare de la Timişoara. Sentinţa nu este definitivă

0
12 Jan 2016 15:56:44
Autor: Daniel Dancea
Ionelaş Cârpaci (dreapta) a fost condamnat în primă instanţă la o pedeapsă de 10 ani şi 4 luni
Ionelaş Cârpaci (dreapta) a fost condamnat în primă instanţă la o pedeapsă de 10 ani şi 4 luni

După cinci ani şi jumătate de proces, magistraţii Curţii de Apel Timişoara au emis prima sentinţă în dosarul mafiei imobiliare de la Timişoara, dosar în care cap de afiş este Ionelaş Cârpaci, unul din cei mai bogaţi romi din Timişoara. Acuzat că a stat în spatele unor afaceri prin care terenuri ale Primăriei Timişoara au fost preluate cu acte false, Cârpaci a fost condamnat la 10 ani şi 8 luni de închisoare.

Zece persoane, printre care baştanul Ionelaş Cârpaci, omul de afaceri Francisc Kelemen şi patru funcţionari publici de la Primăria Timişoara şi Cadastru, dar şi un notar public au fost trimişi în octombrie 2009 în judecată pentru mai multe tranzacţii cu acte false care au dus la preluarea unui teren din patrimoniul Primăriei Timişoara şi vânzarea lui către un dezvoltator imobiliar.  În urma procesului care a durat cinci ani şi jumătate, Ionelaş Cârpaci, considerat principalul beneficiar al falsurilor a fost condamant la 10 ani şi 4  luni de închisoare. Cârpaci a fost obligat şi la plata unor daune de aproape un milion şi jumătate de euro. De asemenea, Ionelaş pierde o clădire de pe bulevardul CD Loga, pe care a preluat-o ilegal. 

Francisc Kelemen, considerat „creierul” afacerilor cu acte false a fost condamnat la patru ani şi 10 luni, iar Barabas Pal, boschetar maghiar folosit ca pion în dosar a fost condamnat la 5 ani şi 8 luni. Manuel Comşa, jurist acuzat că a manevrat mai multe documente false, a fost achitat de toate infracţiunile, la fel ca Măndoiu Costel, funcţionar în cadrul Direcţiei Fiscale a Primăriei Timişoara. Petru Turpan, funcţionar la Cadastru a primit un an cu suspendare sub supraveghere. În cazul Teodorei Noţingher (notar), Cristina Vasilescu (funcţionar Primăria Timişoara), Remus Crudu. Sorin Johann Todor, folosit ca mandatar în afacerile cu acte false a primit doi ani de închisoare cu executare. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările