Bătaie de joc. O lege care afectează sute de mii de români a fost respinsă tocmai de deputaţii care au iniţiat-o: „A fost o decizie politică, poate o neatenţie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputaţii de Timiş Gheorghe Ciobanu (stânga)
şi Cătălin Tiuch (dreapta) au reuşit performanţa de a vota împotriva unei legi
pe care au iniţiat-o fără a putea explica exact cum s-a ajuns aici FOTO
Facebook/Mediafax
Deputaţii de Timiş Gheorghe Ciobanu (stânga) şi Cătălin Tiuch (dreapta) au reuşit performanţa de a vota împotriva unei legi pe care au iniţiat-o fără a putea explica exact cum s-a ajuns aici FOTO Facebook/Mediafax

Federaţia Asociţiilor de Locatari din Timişoara (FALT) a dezvăluit o situaţie scandaloasă din Camera Deputaţilor, acolo unde o lege extrem de importantă pentru românii care locuiesc la bloc a fost respinsă, deşi înainte de vot toate forţele politice au declarat că susţin proiectul. Printre cei care au votat împotrivă au fost chiar iniţiatori ai proiectului.

O prevedere legislativă care arată că asociaţiile de locatari pot încheia contracte individuale de muncă a dus în situaţia ca mai multe asociaţii care au angajat femei de serviciu şi administratori în baza unor convenţii civile să fie amendate de ITM cu amenzi de minimum 10.000 de lei pentru că nu le-au încheiat femeilor de serviciu şi administratorilor contract individual de muncă.

Potrivit preşedintelui Federaţiei Asociaţiilor de Locatari din Timişoara, Petru Olariu, cel puţin 10 asociaţii din Timişoara au fost amendate de ITM şi au scăpat de sancţiune doar după ce au contestat procesele verbale în instanţă, unde amenda a fost transformată în avertisment.

Pentru a scăpa de obligativitatea angajării unor persoane cu contract de muncă, situaţie care necesită o birocraţie foarte mare şi costuri mari pentru proprietarii de apartamente, preşedintele FALT a propus modificarea legii, astfel încât să nu mai existe ambiguităţi şi asociaţiile să poată angaja persoane în baza unor convenţii civile. Proiectul a fost discutat în repetate rânduri cu parlamentarii de Timiş, iar un grup de parlamentari PSD, în frunte cu actualul ministru pentru Societate Informaţională, Sorin Grindeanu, şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a iniţiat un proiect de lege care să clarifice situaţia.

„Încheierea de contracte de muncă la o asociaţie de proprietari presupune aceeaşi birocraţie ca şi la societăţile comerciale cu mii de angajaţi, iar asociaţiile nu dispun de posibilităţi financiare. Prezenta propunere legislativă reglementează efectuarea activităţilor care sunt în sarcina asociaţiei de proprietari, aceasta putând încheia convenţii civile cu persoane fizice, contract de administrare cu persoane juridice specializate şi cu persoane fizice autorizate sau contract de colaborare cu organizaţia neguvernamentală a cerei membră este. Prin aceste măsuri se stimulează transformarea asociaţiilor de locatari în asociaţii de proprietari şi funcţionarea lor în mod coresponzător”, se arată în iniţiativa legislativă semnată de 18 parlamentari PSD.

După ce a fost ţinut la sertar aproape doi ani de zile, la presiunile FALT, proiectul a intrat în Comisia Juridică, unde a fost avizat în unanimitate, iar în 27 mai a intrat pe ordinea de zi a Plenului Camerei Deputaţilor. „Ca niciodată, în plenul Camerei Deputaţilor au fost şase luări de cuvânt, atât de la putere cât şi de la opoziţie, cu ocazia căruia s-a suţinut proiectul şi s-a solicitat un vot pozitiv”, a declarat preşedintele FALT, Petru Olariu.  Cu toate acestea, proiectul a fost respins, la 19 voturi diferenţă.

Rezultatul votului a arătat că printre cei care au votat împotriva legii au fost chiar unii dintre iniţiatorii proiectului. „Dintre deputaţii care au semnat iniţiativa legislativă cinci deputaţi au avut demnitatea de a-şi susţine în continuare iniţiativa, (Dorel Covaci, Sorin-Avram Iacoban, Ion Răducanu, Constantin Stragea, Valeriu Zgonea), nouă deputaţi nu au mai avut curajul de a-şi susţine iniţiativa şi de a mai vota pentru (Birchall Ana, Ciobanu Gheorghe, Ciolacu Ion-Marcel, Iordache Florin, Iriza Scarlet, Neacşu Marian, Pâslaru Florin-Costin, Pop Georgian, Tiuch Cătălin)”, a arătat preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Locatari.

Dintre deputaţii de Timiş care au stat la baza iniţiativei legislative dar au votat împotriva legii se remarcă Gheorghe Ciobanu şi Cătălin Tiuch. De altfel, după iniţierea proiectului de lege, preşedintele FALT i-a transmis lui Cătălin Tiuch un email în care îi mulţumeşte „respectuos pentru că aţi semnat şi pentru că susţineţi iniţiativa noastră legislativă”. Un sfert de oră mai târziu, Tiuch răspunde: „cu deosebită plăcere”. La votul final, deputatul a votat, însă, împotrivă.

Dau din colţ în colţ

Contactat telefonic pentru a spune cum a fost posibil să iniţieze un proiect de lege pe care îl respinge, vizibil încurcat, Cătălin Tiuch a recunoscut că a fost o decizie de ultim moment a grupului politic din care face parte şi a respectat-o. „Urma să discutăm astăzi.... Dacă mă lăsaţi două ore o să vă spun.... E o lege cu care am fost de acord. Nu ştiu ce s-a întâmplat exact în plen. Eu nu am fost atent.  Nu ştiu de ce s-a întors grupul (n.r. grupul PSD din Camera Deputaţilor). S-a votat într-un calup de legi ce erau pentru respingere. Eu ştiu că am greşit. O să verific azi ce se întâmplă cu proiectul UDMR-ului (n.r. un proiect similar care a fost retras tocmai pentru a se aproba proiectul iniţiat de parlamentarii PSD)”, a declarat deputatul de Timiş. La rândul său, deputatul Gheorghe Ciobanu a rcunoscut că „a fost decizia politică de la momentul respectiv”. „Eu am iniţiat proiectul. Haideţi să mai văd. A fost decizia politică. Poate e o neatenţie. Ştiu că l-am dezbătut. Am fost la toate comisiile. Mai verific şi mai vorbim”, a declarat deputatul de Timiş.

Deputat din grupul PSD: „Sunt extrem de revoltat. Este ceva de domeniul incredibilului”

Unul dintre iniţiatorii proiectului privind asociaţiile de locatari este deputatul UNPR, Ion Răducanu, membru al grupului PSD din Camera Deputaţilor. Răducanu s-a declarat extrem de revoltat pe situaţie şi a dezvăluit cum se votează de fapt legile în Camera Deputaţilor. „Eu astăzi o să fac o mare gălăgie în grupul PSD pentru că legea a intrat cu două avize de la Comisia Juridică. Nu s-a discutat niciodată că PSD-ul nu a fost de acord. Habar nu au despre ce se votează în Parlament.  Este ceva de domeniul incredibilului. Eu sunt extrem de revoltat. În Parlament suntem 60 care venim la muncă. Atunci când vine votul final apar 300. Ăştia s-au uitat şi au văzut indicaţia dată de liderul de grup şi au votat împotrivă. Eu o să cer explicaţii”, a declarat deputatul Ion Răducanu pentru „Adevărul”.

Nici Răducanu şi nici preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Locatari nu îşi explică raţionamentul care a stat la baza respingerii legii, cu atât mai mult cu cât modificarea nu afecta în niciun fel bugetul de stat. Singura explicaţie găsită de preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Locatari este aceea că prin încheierea unor contracte de muncă Guvernul bifează câteva zeci de mii de locuri de muncă „create”. „În România sunt 80.000 de asociaţii de locatari. Dacă fiecare îşi angajează cu contract individual de muncă o femeie de serviciu şi un administrator sunt 160.000 de locuri de muncă, dar sunt locuri de muncă create artificial”, a subliniat preşedintele FALT, care ameninţă inclusiv cu declanşarea unor proteste. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite