Bătrân din prima generaţie de paraşutişti din România despre accidentul aviatic de la Tuzla: "Parcă am fost acolo"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vasile Cosma, fost deţinut politic şi pionier al paraşutismului din România, regretă accidentul aviatic de la Tuzla. Timişoreanul a făcut parte din prima generaţie de paraşutişti, chemaţi să recupereze Ardealul şi Basarabia. De asemenea, Cosma a fost instructor de paraşutism, trecând prin mâna sa cinci generaţii de paraşutişti.

Accidentul aviatic de la Tuzla, în care şi-au pierdut viaţa 12 persoane dintre care majoritatea paraşutişti, a sensibilizat o ţară în treagă. Vasile Cosma, fost instructor de paraşutism a povestit, pentru „Adevărul de Seară”, începuturile paraşutismului din România şi riscurile unei astfel de meserii.
Bătrânul a ajuns la „paraşutişti” imediat după terminarea liceului, când avea doar 18 ani. „Am început în 1940 când s-a cedat Ardealul. A apărut în ziar un articol în care tinerii curajoşi erau invitaţi să se înroleze în armată, la o unitate nouă, pentru recuperarea Ardealului şi a Basarabiei. Aşa s-a înfiinţat unitatea de paraşutişti”, a rememorat bătrânul. Acesta a mai arătat riscurile unei astfel de meserii, dar a povestit şi un moment tragic de care a avut parte. Un camarad căruia nu i s-a deschis paraşuta a murit. „Erau mari pericole. A sărit şi nu s-a deschis paraşuta. După anchetă, s-a stabilit că nu paraşuta era de vină, ci el nu a apucat să o deschidă”, a mai spus bătrânul.

„Nu este vina paraşutiştilor”


Vasile Cosma a mai spus că în paraşutism trebuie să ai curaj şi să respecţi anumite reguli. Referitor la accidentul aviatic de la Tuzla, în care au murit cei 12 oameni, fostul paraşutist a spus că este absurd pentru un paraşutist să moară în avion, cu paraşuta lângă el. „Am fost foarte abătut şi îmi pare rău de cei care au murit. Nu este vina paraşutiştilor. Cred că a fost o defecţiune tehnică. Parcă am fost acolo şi am simţit cu ei”, a mai spus Cosma.

Bătrânul a avut mult de suferit în perioada comunistă şi chiar a fost arestat după instaurarea sistemului. „Eram trupe speciale de comando. Am făcut o şcoală de spionaj. Când l-au expulzat pe regele Mihai, ne-au arestat fără motive, doar pentru că eram consideraţi elemente periculoase care îl puteam ajuta pe rege să se întoarcă”, şi-a amintit Vasile Cosma.

A obţinut despăgubiri pentru torturile comuniste

După cinci ani şi opt luni în care a fost la ocnă şi la canal, fără a fi condamnat, Vasile Cosma a ieşit din puşcărie. Pentru că i-a fost interzis să facă munci calificate, timişoreanul a lucrat ca tăietor de lemne, a făcut comerţ stradal, a vândut prăjituri şi a făcut fotografii, ajungând să facă poze pentru reclame la una din cele mai mari fabrici din oraş. După 20 de ani de la Revoluţie, Vasile Cosma a anul trecut o sentinţă, chiar în ziua în care împlinea 87 de ani, prin care statul trebuie să-i plătească despăgubiri de 350.000 de euro pentru torturile comuniste.

Procesiunea sicrielor: militarii morţi în tragedia aviatică de la Tuzla pleacă pe ultimul drum

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite