Bazarul Turcesc din Lipova așteaptă ajutor de la...turci: monumentul arată jalnic și abia mai stă în picioare FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bazarul Turcesc din centrul Lipovei, una din puţinele urme care au rămas de pe urma stăpânirii otomanilor, trebuie salvat!  Primăria din Lipova se spală pe mâini spunând că nu pot interveni din cauza proprietarilor.

Niciunde în lume nu sunt tratate monumentele istorice precum la noi. Toţi au o grijă desăvârşită şi încearcă să conserve construcţiile care povestesc despre trecut. În România, istoria nu interesează pe nimeni! Există o nepăsare complice cu incultura. Se dărâmă clădiri de patrimoniu fără nicio remuşcare, altele stau să cadă singure, ori sunt pur şi simplu batjocorite. Este şi cazul Bazarului Turcesc din localitatea Lipova.



GALERIE FOTO

image

Este vorba de una din foarte puţinele urme care au rămas după stăpânirea otomană în Banat, care au ocupat Lipova în două perioade (1552-1595 şi 1613-1718).

Astăzi, bazarul se află în proprietatea unor persoane private, care l-au transformat în sedii de firme, buticuri, cafenea şi locuinţe. Fiecare şi-a decorat partea sa după gusutul său şi au transformat această zonă istorică într-un bâlci trist.

Mai mult, propietarul unui bar a avut proasta inspiraţie să îmbrace stâlpii în lambriuri kitschcioase. “Primăria a vândut acum mulţi ani spațiile de la Bazarul Turcesc. În aceste condiţii nu putem face nimic. Am încercat să obţinem fonduri europene pentru reparaţii, dar nu se poate. Ar trebui să răscumpărăm, să preluăm cumva juridic totul, însă nu ştim cum. Aşteptăm un răspuns de la Ministerul Dezvoltării. Există şi un demers făcut către Ambasada Turciei şi aşteptăm să vedem ce soluţii au ei”, a declarat Marius Jurcă, primarul Lipovei.

Cum a ajuns această clădire istorică de categira A (cele mai valoroase din catalogul Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniul din România) în posesia unor persoane private, este o altă întrebare, la care actualul primar nu știe să răspundă.

În catalogul monumentelor turcești în lume

Bazarul Turcesc a fost construit în 1638, în cea dea a doua perioadă a stăpânirii otomane, şi impresionează prin dimensiuni. Cea mai mare parte a rămas neschimbată. Faţa cuprinde opt pilaştri cilindrici legaţi între ei prin arcade, ce străjuiesc un larg pasaj comercial. În partea centrală, se află un frontispiciu triunghilar cu patru discuri ceramic figurale. Sub bazar se păstrează o uriaşă pivniţă, folosită iniţial pentru magazii.

Bazarul Turcesc figurează în catalogul monumentelor semilunii în lume şi este unic pe teritoriul românesc. Daniel Vighi, preşedintele Asociaţiei Ariergarda, care se luptă de ani buni pentru salvarea monumentelor istorice din Banat, susţine că nu e suficient să se arunce vina pe actualii proprietari.

La Lipova sunt probleme foarte mari şi există o anumită lentoare în rezolvarea lor. Proprietarii care se mută într-o clădire istorică, protejată sau într-un sit istoric, trebuie să aibe şi anumite obligaţii. Să se supună unor norme de legislaţie urbană. E ușor ca cei de la primărie să se spele pe mâini spunând că proprietarii sunt de vină. Sper să fie salvat acest Bazar Turcesc, unic în România”, a spus Vighi, care este originar din Lipova.


 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite