Biblioteci stradale în Timişoara. Primele Căsuţe de lectură vor fi amplasate în parcuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casuţa de lectură FOTO Facebook/Alex Dascălu
Casuţa de lectură FOTO Facebook/Alex Dascălu

Regulamentul de funcţionare al acestor biblioteci stradale în miniatură este foarte simplu: “Împrumută o carte, iar după ce ai terminat-o de citit, o aduci înapoi! Dacă, totuşi, vrei s-o păstrezi, donează o altă carte!”.

Timişoreanul Alex Dascălu, consilier de integritate la Spitalul Judeţean de Urgenţă Timişoara, va lansa un proiect inedit pentru iubitorii de carte. Căsuţa de lectură presupune instalarea şi dotarea cu cărţi a unor biblioteci stradale în miniatură, la care vor avea acces liber toţi doritorii pasionaţi de lectură, cărţi şi de parfumul vechi al paginilor răsfoite pe o bancă la soare sau la umbra unui copac.

“Suntem în luna februarie şi încet, temperaturile din termometre vor prinde putere şi vor creşte, astfel că, petrecerea timpului liber în natură va fi o plăcere. În acest sens, în perioada imediat următoare voi demara proiectul Căsuţa de lectură pentru Timişoara”, a anunţat Alex Dascăl, pe pagina sa de Facebook.

Mai exact, acest concept al căsuţei de lectură se bazează pe principiul schimbului de cărţi (bookcrossing): iei o carte, pui alta în loc (sau, eventual, o aduci pe prima înapoi).

“Pe de o parte, căsuţele de lectură încurajează lectura de cărţi tipărite, adunând în jurul lor iubitorii de lectură. Pe de altă parte, acestea reprezintă un liant al comunităţilor. În timp, locuitorii generează împreună conţinutul bibliotecilor, în funcţie de dorinţele şi necesităţile pe care le au, găsindu-şi şi modalităţi de întreţinere a acestora”, a explicat Dascălu.

Iniţiatorul proiectului susţine că aceste Căsuţe vor fi amplasate în câteva parcuri din Timişoara, iar dacă proiectul va avea succes, alte căsuţe vor fi amplasate şi în alte locuri publice din oraş.

“Regulamentul de funcţionare al acestor biblioteci stradale în miniatură este foarte simplu şi va fi înscris pe fiecare căsuţă: Împrumută o carte, iar după ce ai terminat-o de citit, o aduci înapoi! Dacă, totuşi, vrei s-o păstrezi, donează o altă carte! Căsuţa de lectură are, în primul rând, scopul de a încuraja cititul cărţilor tipărite, pentru că epoca tehnologică a pus stăpânire pe noi, devenind prizonierii telefoanelor mobile şi ale tabletelor”, a mai prezentat Dascălu.

Primele 200 de cărţi vor fi asigurate de un om de radio

Omul de radio Radu Ciprian Pop, cel care din anul 2000 până acum a oferit peste 250.000 de cărţi (primite de la timişoreni), este dispus să doneze cărţi pentru bibliotecile stradale. 
 

„Mi-a plăcut ideea lui Alex Dascălu. Astfel, pentru fiecare punct pe care îl va deschide, voi oferi un fond de rulment de 200 de cărţi. Nu e întâmplătoare această cifră. În perioada interbelică, un bănăţean care lucra la o editură bucureşteană, de fiecare dată când se întorcea acasă, răspândea prin satele bănăţene câte 200 de cărţi”, a declarat Radu Ciprian Pop, pentru Adevărul.

Cărţile adunate de-a lungul timpului de Radu Ciprian Pop se află într-un depozit la Radio Timişoara.

Potrivit unui studiu Eurostat recent, doar 2,8% dintre români citesc o carte pe lună, iar datele Institutului Naţional de Cercetare în Cultură spun că 1 român din 5 nu a citit niciodată o carte.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite