Boala de piele care nu se vindecă, dar poate fi ţinută sub control. Ciocolata, nucile şi condimentele ar trebui uitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dermatita seboreică este o afecţiune a pielii extrem de neplăcută din punct de vedere estetic pentru că se manifestă prin apariţia unor cruste albicioase sau a unor pete roşii, iritate. O astfel de afecţiune este localizată de obicei pe faţă sau pe cap. Potrivit dermatologilor, boala este neplăcută doar din punct de vedere estetic. Nu există tratament pentru ea, dar poate fi ţinută sub control.

„Acum un an am fost diagnosticată cu dermatită seboreică. Nu cojiţele care se formau mereu pe pielea capului mă deranjau mult, ci mai ales petele roşii de pe frunte, de pe nas şi de pe piept, în dreptul sânilor! Pentru pielea capului am primit un şampon care am crezut că face minuni, mai ales că era scump! Dupa una-două spălări, pielea capului era perfect curată, parcă nu aş fi avut niciodată probleme! Însă, după ce am încetat folosirea acelui şampon, problema a revenit! Am înţeles că acest şampon nu poate fi utilizat permanent, căci este prea puternic chimic si nu face bine, pe termen lung, scalpului. Cu cojiţele m-am resemnat, le am şi acum, înca nu am găsit antidotul! Mă deranjează, însă, foarte mult, petele roşii de pe faţă si piept! Am 28 de ani şi nu am avut niciodată probleme cu tenul, nici măcar la pubertate, iar acum nu mai scap de asta! Chiar nu există tratamente medicale definitive pentru dermatita seboreică?”, scrie Laura pe forumul netmedic.ro.

Cu dermatita care îi face probleme Laurei se confruntă mulţi alţi pacienţi, iar vinovat este un dezechilibru hormonal din cauza căruia glanda sebacee produce o cantitate de grăsime care face să apară crustele albicioase sau petele roşii. Vestea bună este că boala nu este una gravă. Nu este contagioasă şi nu afectează sănătatea omului decât din punct de vedere estetic. Vestea proastă, este, însă că boala nu este vindecabilă, putând fi doar ţinută sub control.

„În discuţie intră problema estetică, mai ales la femei. Se poate regăsi şi la o categorie inferioară de vârstă care în timp se ameliorează spontan. Problema mai mare este la adulţi. Constituţional încă nu putem interveni. Boala nu se vindecă, dar se ţine sub control”, a explicat Caius Solovan, medic primar dermatologie – venerologie.

Potrivit medicului dermatolog, în cazurile extreme, când dermatita este localizată în zona nasului, boala poate evolua până la rinofimă, iar în cazurile acestea se poate ajunge chiar şi la intervenţie chirugicală. În cele mai multe dintre cazuri nu se ajune însă aici, iar sfatul specialistului este ca pacienţii să se prezinte la medic la primele simptome pentru că abordată într-o fază incipientă, boala poate fi controlată mai uşor. Dermatita seboreică este, însă, direct influenţată de modul de viaţă şi de regimul alimentar. „Stresul, oboseala şi regimul alimentar influenţează evoluţia bolii. În privinţa alimentaţiei, pe primul loc este ciocolata sau alimentele care conţin cacao, nucile, alunele, arahidele şi condimente. Ciocolata ar trebui evitată”, a spus medicul potrivit căruia tratamentele pot fi cu creme pentru faţă sau alte zone ale corpului şi şampoane pentru scalp.   

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite