Un timişorean vine cu o soluţie inedită pentru câinii vagabonzi: îi trimite la închisoare!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Corneliu Vaida este instructor atestat de dresaj utilitar din 1988. A pregătit mulţi câini şi a adus la Timişoara primul câine-ghid pentru nevăzători

UPDATE: FOTO VIDEO Soluţie: maidanezii, trimişi la puşcărie. Şefii penitenciarelor sunt de acord, la fel şi Vier-Pfoten

Zilele acestea România este împărţită în două. O parte cere isteric, fără milă, uciderea în masă a câinilor comunitari. Cealaltă, cu faţă umană, militează pentru sterilizare şi susţine campanile de adopţii.


Timişoreanul Corneliu Vaida vrea să intre în a treia categorie, cea care găseşte soluţii eficiente, convenabile tuturor părţilor.

“Tragedia morţii lui Ionuţ din zilele trecute a isterizat o ţară întreaga şi a devoalat o problemă care aparent nu-şi găseşte soluţia. De câteva zile citesc îngrozit despre atrocităţile comise împotriva unor câini care fără vina lor au ajuns pe străzi şi care acutizându-şi instinctele, au ajuns sa facă rău (sau nu!) omului. Ţara e împărţită în două - oameni care vor eliminarea câinilor  şi oameni  care ii apără de moarte, propunând sterilizări şi adopţii”, spune Corneliu Vaida, fost dublu vice-campion naţional la dresaj canin şi instructor atestat de dresaj utilitar încă din anul 1988.

A pregătit mulţi câini şi a asistat mulţi posesori de câini în educarea animalelor lor. A fost cel care a adus în Timişoara, în 2012, primul câine-ghid pentru nevăzători - câine dresat special în Italia.

Corneliu Vaida propune autorităţilor din România să implice penitenciarele în rezolvarea unei părţi din problemele câinilor vagabonzi. Astfel de programe funcţionează eficient, de ani buni în SUA şi în multe ţări din Uniunea Europeană! A fost implementat cu succes în ţara vecină Ungaria.

“Iată o soluţie. Deţinuţii - îndrumaţi de instructori dresori - pregătesc câini-terapeuti. Un câine vagabond e un câine semi-sălbatic. Adopţia unui asemenea câine e o soluţie benefică atât pentru el, cât şi pentru societatea umană. Un câine adoptat de un deţinut într-o închisoare va fi un câine în permanent contact cu omul, educaţia lui fiind mult mai uşoară decât a unui câine care este supravegheat şi dresat doar 2-3 ore pe zi”, spune Corneliu Vaida.



"Unui câine - chiar sălbăticit - căruia i se oferă afecţiune, o va întoarce înzecit"
 

Specialistul susţine că un câine vagabond adoptat trebuie obligatoriu socializat, chiar dresat.

“Socializarea sau dresajul trebuie să îi estompeze instinctele sălbatice - chiar dacă ele nu se manifesta pregnant. Câinele needucat e imprevizibil! Când adoptam un câine trebuie să depunem efortul de a-l înţelege şi nu de a pretinde să ne înţeleagă el! Dacă se reuşeşte acest lucru, educarea lui va fi uşoară. Un câine este o responsabilitate pentru stăpân. Unui câine trebuie să-i aloci măcar o oră pe zi din timpul tău, să comunici şi să te joci cu el, să-l educi. Un câine vagabond adoptat nu trebuie legat, nici închis în spatii mici şi nici pedepsit cu bătaia. Unui câine - chiar sălbăticit - căruia i se oferă afecţiune, o va întoarce înzecit”, a declarat Corneliu Vaida.

Timişoreanul spune că este nerecomandat ca un câine vagabond să fie adoptat de o familie cu copii sub 14 ani! 


“Un câine vagabond, crescut pe străzi e un câine care nu e obişnuit cu omul ca şi membru al haitei. El vede în om doar un alt animal, de care poate profita. Un copil - cu gesturile sale neînţelese de câine - poate fi în ochii lui un potenţial agresor sau un concurent la hrănire - şi de aici tragediile”, afirmă Vaida.

br />  

"Oferirea unui câine spre grija şi educare unui deţinut îi schimba priorităţile" 
 

Deţinuţii au fost întotdeauna o problemă atât socială cât şi financiară pentru România. Închisorile sunt însă mai curând centre de perfecţionare în delicvenţă, decât instituţii de reeducare. În opinia lui Vaida, ca lucrurile acestea să se schimbe, "câinele vagabond" poate fi soluţia.

“Pot afirma că este soluţia. Oferirea unui câine spre grija şi educare unui deţinut îi schimba priorităţile şi îi creează o responsabilitate. Câinele dat în grijă şi educare unui deţinut poate să-l determine să renunţe la preocupările contraindicate din închisoare şi să-l facă să se simtă util societăţii. Câinele poate oferi afecţiune! Nu e un cuvânt mare, e o noţiune care poate schimba în bine un om înrăit, ostracizat,  sau renegat de societate!”, a explicat Corneliu Vaida.
 

Pe de altă parte, educând un câine, deţinutului i se va considera aceasta ca "muncă în folosul societăţii" şi va fi cointeresat să o facă, diminuându-şi astfel perioada de detenţie. Sigur că nu oricărui deţinut i se poate da pe mână un câine.

“În anumite cazuri, deţinutul deprinzând tainele dresajului canin, poate învăţa astfel o nouă meserie, dealtfel destul de căutată azi în societate. Beneficiarii câinilor terapeuţi pregătiţi în închisori pot fi: case sau centre de îngrijire pentru bătrâni, orfelinate, centre de reeducare pentru minori, sanatorii psihiatrice, centre de recuperare psihomotorie, nevăzători, hipoacuzici, bolnavi cu sindrom Down,  bolnavi cu autism, paraplegici, persoane cu afecţiuni psihice ca depresiva, timiditatea excesiva, ADHD, etc. handicapaţilor locomotor şi multe alte categorii de oameni în suferinţă”, a mai declarat Corneliu Vaida.

Chiar dacă ideile lui Vaida nu pot rezolva în totalitate problema câinilor vagabonzi, pot rezolva o gama întreagă din probleme- inclusiv integrarea deţinuţilor în societate ... şi transformarea câinilor vagabonzi în câini utilitari!

Citiţi şi:

FOTO Protestul iubitorilor de animale.Timişorenii au purtat doliu pentru câinii ucişi în ultima perioadă


FOTO Iubitorii de animale din Timişoara nu vor să stea cu mâinile în sân: „Vom merge din uşă-n uşă să vedem unde sunt câini nesterilizaţi”

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite