Care a fost singura greşeală a lui „Toma necredinciosul”, omul care nu a crezut până nu a văzut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În fiecare an, la o săptămână după Paşte, creştinii sărbătoresc Duminica Tomii, aducându-şi aminte de ziua în care apostolul Toma, care nu credea în învierea Mântuitorului fără dovezi palpabile, s-a întâlnit cu Iisus, ajungând să creadă în Înviere după ce a pus mâna în semnul cuielor.

Evengheliile relatează mai multe episoade în care Iisus li s-a arătat ucenicilor săi după ce a înviat. Când Mântuitorul s-a înfăţişat pentru prima dată după ce a înviat în faţa apostolilor, Toma, zis Geamăn, nu era împreună cu ei. Când ceilalţi ucenici i-au spus că l-au văzut pe Iisus, Toma nu a crezut. „Dacă nu voi vedea în mâinile Lui semnul cuielor şi dacă nu voi pune degetul meu în semnul cuielor şi dacă nu voi pune mâna mea în coasta Lui, nu voi crede”, sunt cuvintele apostolului care stă la baza expresiei „Toma necredinciosul”.

După opt zile de la învierea sa, când ucenicii erau din nou împreună, fiind şi Toma împreună cu ei, Iisus li s-a arătat din nou ucenicilor. „Adu-ţi degetul încoace şi uită-te la mâinile Mele; şi adu-ţi mâna şi pune-o în coasta Mea; şi nu fi necredincios, ci credincios”, sunt cuvintele Bibliei, care relatează întâlnirea dintre Mântuitor şi Toma. Evanghelia lui Ioan relatează şi reacţia lui Toma. „Domnul meu şi Dumnezeul meu!”. „Pentru că M-ai văzut, ai crezut. Ferice de cei ce n-au văzut, şi au crezut”, au fost cuvintele Mântuitorului redate pe paginile Sfintei Scripturi.

Preotul timişorean Nicolae Moraru a arătat că Toma nu a fost singurul ucenic sceptic în privinţa învierii lui Iisus, dând exemplul celor doi ucenici care mergeau spre Emaus şi cărora Iisus li s-a arătat pe drum.

„Nu l-au recunoscut şi l-au identificat doar la frângerea pâinii”, a spus preotul potrivit căruia Mântuitorul a vrut să îl convingă pe Toma personal de minunea învierii. Preotul timişorean a mai spus că Toma a avut o moarte de martir, în misiunea creştină din India.

La rândul său, pastorul Samuel Tuţac a explicat că dintre cei 12 ucenici ai lui Iisus, Toma era omul cu întrebările, tot Toma fiind şi cel care spune la un moment dat „Doamne, nu ştim unde te duci, cum am putea şti calea într-acolo”.

„Singura problemă a lui Toma a fost că nu a participat la întâlnirea din seara învierii. Apelativul de necredinciosul este un pic cam dur. Este omul care nu crede fără dovezi. Toma este omul care spune, cred, dar am nevoie de dovezi.  Toma nu este un sceptic patologic care tot timpul are întrebări la orice. Este un sceptic serios, care are nevoie de dovezi. Tot Toma dărâmă acea teorie stupidă cu crede şi nu cerceta. Nicăieri în Biblie nu spune „crede şi nu cerceta”. Iar Domnul Iisus nu îl ceartă pentru că a cerut dovezi. I le oferă. Este o dovadă în plus că apostolii nu au fost nişte creduli care au avut halucinaţii. Au fost oameni care au avut îndoieli, dar şi când s-au convins că Iisus este viu, nu i-a mai putut nimic opri”, a explicat pastorul potrivit căruia Toma a fost singurul dintre ucenici care i s-a adresat Mântuitorului după înviere cu apelativul „Domnul meu şi Dumnezeul meu”, recunoscând astfel faptul că Iisus este Dumnezeu. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite