Timişoara

articolul anterior articolul urmator

Care a fost primul videoclip oficial al unei formaţii din România. Phoenix şi-a promovat în 1975 o melodie celebră

3
16 Mar 2016 06:11:59
Autor: Stefan Both
Muzicienii din trupa Phoenix, într-o ipostază de la începuturile carierei
Muzicienii din trupa Phoenix, într-o ipostază de la începuturile carierei

Formaţia Phoenix este considerată prima trupă din România care a beneficiat de un videoclip. Acesta a fost realizat în anul 1975 pentru o melodie celebră.

Primul videoclip oficial din România a aparţinut formaţiei Phoenix. Nicu Covaci şi colegii săi au trăit în România, la începutul erei Ceauşescu, ca adevăratele vedete din Vest. A fost prima trupă care a realizat o operă rock, apoi prima care a abordat stilul etno-rock-ului. Albumul „Cantafabule”, apărut în 1975, s-a aflat pe primul la vânzări.

De numele trupei Phoenix se leagă şi primul videoclip oficial românesc. Videoclipul a fost realizat pentru piesa “Andri Popa” (compusă de Mircea Baniciu, pe versurile lui Vasile Alecsandri), care a apărut pe al doilea L.P. al formaţiei, „Mugur de fluier”, în 1974.

Clipul a fost filmat de Televiziunea Română, în studiorile cinematografice din Buftea.


Timişorenii au mai avut câteva filmări şi înainte de “Andri Popa”. 

În anul 1968 s-a filmat în Piaţa Victoriei din Timişoara clipul la piesa „Vremuri”, în care cei de la Phoenix sunt cocoţaţi pe un tramvai.
 
În 1969, Phoenix a lansat clipul pentru piesa “Canarul”.

 

Unul din cele mai vechi filmări ale celor de la Phoenix a fost filmat în anul 1969, la puţin timp după ce trupa şi-a schimbat numele din Sfinţii. Videoclipul piesei „Culegătorul de melci” a fost filmat de Televiziunea Română, pe malul Begăi, în spatele Catedralei din Timişoara.
 
Printre membri formaţiei îi regăsim pe Nicu Covaci, Claudiu Rotaru, la chitară, Moni Bordeianu, voce, Doril Vintilă Zaharia, la tobe, şi pe Bela Kamocsa, la chitară bas.
 
„Culegătorul de melci” este piesa centrală a operei rock „Omul 36/80” (36 de ore din viaţa unui om în 80 de minute de muzică), concepută şi realizată de Sfinţii în toamna-iarna anului 1968.
 
Premiera a avut loc la Opera din Timişoara, în luna decembrie a aceluiaşi an. Piesa „Te întreb pe tine, soare…”, de pe albumul „Meşterul Manole” a beneficiat şi ea de un videoclip, în anul 1973.Citeşte şi:
 
Valeriu Sepi, omul cu capra din trupa Phoenix: „Am fost aproape frate vitreg cu Nicu Covaci“. Destinul artistului care a renunţat la Singapore pentru Timişoara

INTERVIU Florin „Moni“ Bordeianu, primul solist vocal de la Phoenix: „Ion Iliescu ne-a cerut să renunţăm la numele Sfinţii şi să cântăm în româneşte“

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

foarte atent
16.03.2016, 08:28:20

ei vezi de ce ii iubesc eu pe mafioti: cate decoratii de stat a primit trupa Phoenix?! bine ca-i avem pe Florin, Stela si Cargo !!!

Ovidiu Chiva
16.03.2016, 15:40:03

Pas cu pas, spre castiguri! Vino acum in echipa noastra si te vom indruma pas cu pas, cu mare atentie si grija, pentru ca tu sa inveti totul si sa castigi bani foarte repede! Avem mare nevoie de colaboratori harnici, seriosi si ambitiosi! Lasa prostiile si incepe sa castigi bani! E real si extrem de serios totul! Cere-ne mai multe detalii si informatii la adresa de email: ovidiukiva@yahoo.com

Silver Long John
17.03.2016, 00:38:15

Andrii Popa . Cu doi de i . Nu Andri Popa . Verstanden ?

Modifică Setările