Timişoara

articolul anterior articolul urmator

Casa Mühle din Timişoara, transformată după ce instanţa a obligat proprietarul să o readucă la starea iniţială FOTO

0
17 May 2022 15:02:31
Autor: Stefan Both
Casa Mühle din Timişoara arată din nou civilizat FOTO Ş. Both
Casa Mühle din Timişoara arată din nou civilizat FOTO Ş. Both

Casa Mühle din Timişoara, celebra vilă care a aparţinut familiei de florari care a transformat oraşul de pe Bega în oraş al trandafirilor, începe să arate din nou civilizat.

După mulţi ani în care a fost lăsată în paragină, prorietarii Casei Mühle au fost nevoiţi să o reabiliteze, ca urmare a unei decizii judecătoreşti. Mai exact vila de pe Bulevardul Mihai Viteazul nr.3 trebuia adusă la starea iniţială. Lucrările au început în 3 februarie 2020 şi conform panoului de pe şantier trebuia să fie gata în 3 februarie 2022. 

GALERIE FOTO CU CASA MUHLE DIN TIMIŞOARA

În cea mai mare parte, exteriorul casei este finalizat. A fost realizat acoperişul de către o firmă specializată în lucrări de lemn din Maramureş, s-a reabilitat faţada clădirii, s-au montat geamuri care sunt în concordanţă cu o clădire istorică. 
 
Casa foştilor florari Wilhelm şi Árpád Mühle a ajuns pe mâna unui clan de rromi bogaţi din Timişoara, care au lăsat-o să se degradeze. A intrat în atenţia autorităţilor ca urmare a protestelor societăţii civile, în iarna anului 2013. Mai multe asociaţii şi numeroşi timişoreni au aprins lumânări în faţa casei. 
 
Timişorenii au cerut luarea unor măsuri urgente, astfel încât imobilul să nu se prăbuşească. 
 
A fost nevoie de o decizie a instanţei ca proprietarii să fie obligaţi să aducă imobilul la starea iniţială. Între timp a decedat fostul proprietar, iar moştenitorii s-au achitat de reabilitarea clădirii.
 
„Societatea civilă a ripostat la acel moment pentru că proprietarii au încercat să dea jos acoperişul din dorinţa de a lăsa clădirea să se autodistrugă. Noi am preluat dorinţa timişorenilor şi am dus-o mai departe, am făcut toate demersurile pentru a apăra această clădire. A existat şi o plângere penală, după aceea am solitat intervenţia Primăriei, care, după cum ştiţi, a câştigat acest proces. Au fost câţiva ani în care s-a tergiversat punerea în execuţie a sentinţei judecătoreşti definitive şi irevocabile. Aşadar, am reuşit să forţăm proprietarii să readucă această casă dragă timişorenilor la starea iniţială. Suntem bucuroşi că această clădire începe să arate acum bine şi nu ne mai face de râs, ţinând cont de istoricul acestei clădiri”, a spus Ilie Sârbu, fostul preşedinte al Asociaţiei Salvaţi Patrimoniul Timişoara.
 
 
Imobilul construit între anii 1866-1868 nu se regăseşte în proprietatea oraşului, dar ar putea să intre dacă va exista dorinţa de a negocia cu proprietarii. Primăria ar putea să amenajeze acolo un muzeu al florilor.
 
“Trăim într-o democraţie, aşa că dacă vrem clădirea trebuie să ne asumăm o investiţie. Atât în achiziţionarea imobilului, cât şi în refacerea lui. Nu discut cum s-au pierdut etapele prin care casa putea să fie în patrimoniul Timişoarei. Pentru că putea. Acum, trebuie să respectăm proprietatea. Şi să o cumpărăm, dacă se poate. În momentul în care facem achiziţia acestui imobil, trebuie să ne asumăm şi investiţia pentru amenajarea unei case memoriale, cu tot ce prevede aceasta. Am gând ca acest imobil, în 2023, când Timişoara va fi Capitală Europeană a Culturii, Casa Mühle să fie în patrimoniul oraşului”, a spus viceprimarul Cosmin Tabără. 

 
Familia Mühle are o istorie extraordinară şi prea puţin cunoscută, deşi marii florari ai Timişoarei au adus faimă oraşului şi şi-au lăsat puternic amprenta asupra lui. Florile cultivate de Wilhelm şi Árpád Mühle au ajuns chiar şi la celebre case impriale şi regeşti ale Europei, iar cărţile lor de botanică pot fi considerate adevărate manuale.Fotografii de Ştefan Both

Vă mai recomandăm să citiţi:

EXCLUSIV Un nou capitol în epopeea casei florarilor Mühle. Faţada şi acoperişul, reclădite. Cum arată clădirea în interior VIDEO FOTO

Vila grădinarilor imperiali, pe cale să înflorească din nou. Într-un an, Casa Mühle ar trebui să arate ca odinioară FOTO

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările