Timişoara

articolul anterior articolul urmator

„Căsuţul“ din poveste. Are 2,50 metri lăţime, patru metri lungime şi tot confortul din lume FOTO

25
14 Jul 2016 00:16:23
Autor: Stefan Both
„Căsuţul". Ştefan Lazăr şi soţia FOTO Ştefan Lazăr
„Căsuţul". Ştefan Lazăr şi soţia FOTO Ştefan Lazăr

Designerul timişorean Ştefan Lazăr, unul dintre cei mai în vogă arhitecţi din România, şi-a construit o căsuţă pe cât de simpatică, pe atât de utilă.

Timişoreanul Ştefan Lazăr de la Ezzo Design este considerat unul dintre cei mai buni designeri de interioare din România. În 2015 a fost premiat pentru cea mai frumoasă locuinţă amenajată în ţară la gala Elle Decoration Design Awards.

Ştefan Lazăr are de gând să se mute la ţară, în apropiere de Timişoara, unde îşi va construi o casă, departe de tumultul oraşului. Înainte însă de aceasta, designerul avea nevoie de un loc al său, unde să se odihnească, să îşi despoziteze sculele, unde să poată crea, dar unde să se simtă acasă. S-a gândit să construiască un atelier-casă. L-a botezat „Căsuţul”. 
 
S-a apucat de lucru în urmă cu un an. A fost creaţia sa în totalitate. El a făcut schiţele, proiectul şi tot el a meşterit la „Căsuţ”, ajutat, desigur de prieteni atunci când era nevoie. 


Ştefan şi Gabriela Lazăr 
 
Întreaga poveste a fost urmărită de cunoscutul blogger de Adela Pârvu, pe blogul ei. “Am urmărit povestea lui Ştefan pe contul său de Instagram şi am văzut din mai 2015 şi până în decembrie 2015 cum creşte acest căsuţ a lui. Clar vroiam să văd ce face acolo şi cum se va finalize”, susţine Adela Pârvu, care scrie articole despre oameni, locuri, idei care-ţi fac casa şi viaţa mai frumoase. 

 
“Din punct de vedere arhitectural este o reinterpretare a formelor de case ardeleneşti, dar este realizată din lemn. Apoi pentru că Ştefan a fost de acord să-mi dea detalii legate de ea ca să ştii la ce te înhami dacă vrei să faci aşa ceva pe cont propriu. Căsuţul este ridicat pe o platformă metalică, respectiv pe sâlpi metalici în care sunt fixaţi stâlpii de lemn de care este prinsă pardoseala casei. Ştefan a conceput căsuţul şi cu o mică terasă ce urmează la rândul ei a fi închisă cu sticlă. A folosit lemn pe care l-a cumpărat dintr-un depozit din Timişoara şi a ales preponderent bârne de 10 x 10 cm. După ce a făcut pardoseala pe ea s-a ridicat cu structura pereţilor în care a înglobat trei rame mici ca pentru ferestre de baie, tot din lemn. După ce a ridicat pereţii cu tâmplăria geamurilor inclusă şi cu uşa de la intrare înglobată a fixat structura acoperişului”, a povestit Adela Pârvu.

 
“Căsuţul” lui Ştefan Lazăr are 2,50 metri lăţime şi patru metri lungime, interiorul având 10 metri pătraţi utili. Pereţii laterali au 2 metri înălţime, iar structura acoperişului a gândit-o astfel încât pe mijlocul încăperii să beneficieze de 2,50 metri înălţime.

 
“A ieşit de poveste cu toate cele care-i plac atât de mult designerului, adică: piele, lemn, metal, pâslă şi a fost un proiect pe cinste, a cărui poveste am găsit-o iniţial pe Instagram. Un vis devenit realitate, un vis care a prins contur cu mult curaj, multă muncă şi mulţi prieteni alături. Acum căsuţul e gata! Da, ai să-l vezi şi la interior cât de simpatic este şi câte idei ingenioase sunt aplicate aici. S-a muncit mult, mai bine de un an de zile, e adevărat în weekenduri şi în timpul liber, dar a meritat”, a adăugat Adela Pârvu, pe blogul ei.

 
“Căsuţul” a fost gândit cât mai funcţional cu putinţă. “Pe laturile sale e dispus mobilierul: pe o parte blatul de lucru, masa chiar în dreptul ferestrelor, apoi pe cealaltă parte micuţa canapea de două locuri, dulapul şi etajera”, a adăugat Pârvu.


Citiţi şi:
 
FOTO Rezervaţie pentru bărbaţi în Timişoara. „În acest loc nu se intră cu femei!”

FOTO Cum ar fi să lucrezi pe o navă spaţială? Un grup de tineri au creat biroul SF, la Timişoara

FOTO Compania americană de softuri OPSWAT s-a instalat în biroul S.F. din Timişoara

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

25 Comentarii

Strajeru Dan
14.07.2016, 00:50:34

"Tot confortul din lume?" OK, unde este baia? (Nu mai intreb de cada sau de jaccuzi, desi si alea fac parte din "tot confortul din lume"). Unde este patul queen-size (sa nu e aruncam la king-size, totusi), Unde sunt aerul conditionat, bucataria cu masina de spalat vase, cuptor cu autocuratare, plita cu inductie, masina automarta de spalat vase cu uscator (alte banalitati ale "totului confort din lume"? Cum, nu sunt? Pai nu spuneati ca are TOT CONFORTUL DIN LUME"? va diurea mana sa scrieti ca e doar o casuta copiata (inclusiv prin folosirea de materiale recuperate) dupa casutele americane la moda de cativa ani peste ocean, (TINY HOUSES - dintre care, zeci, mult mai interesante, mai inteligent proiectate, mai bine confectionate si finisate - de catre oameni care nici macar nu sunt arhitecti - vezi in fiecare zi pe FINE LIVING CHANNEL)? Aia au nevoie doar de 2-6 luni sa le construiasca si le doteaza - la dimensiuni asemanatoare - cu dormitor mansardat, baie, toaleta, bucatarie, sistem de incalzire, zona de relaxare, spatii de depozitare, cam cu... tot confortul (minimal) din lume. Cand o sa invatati sa faceti presa (sa sa va mai si documentati inainte de a scrie aiureli?

+15 (15 voturi)
t mihai
14.07.2016, 08:48:57

Când ? Niciodata, esentialul este sa contabilizeze clickuri. Documentarea este pentru prosti ca noi, cei care au auzit de Susana Susanka http://www.susanka.com initiatoarea în 1998 a ceea ce avea sa devina "Tiny house movement" https://en.wikipedia.org/wiki/Tiny_house_movement.

+7 (7 voturi)
Strajeru Dan
14.07.2016, 01:07:35

Niste exemple de "căsuți" fara tot confortul din lume: http://www.curbed.com/2015/8/18/9929218/where-to-buy-tiny-houses

+4 (4 voturi)
foarte atent
14.07.2016, 09:00:34

e un arhitect la fel de talentat pe cat de talentat e la limba romana! Auzi la el, Casutul! Hahahahahaahha

+3 (5 voturi)
Adrian Foangă
14.07.2016, 09:11:36

Omul si-a facut o baraca... nu un "casut".

+5 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (25)

Modifică Setările