Timişoara

articolul anterior articolul urmator

Cât costă minutul de muzică în Occident

0
29 Aug 2011 08:12:40
Autor: adevarul
Cosmin Mîrza a lucrat împreună cu Fratziman şi Gopo la „Adrenaline,” cea mai votată  piesă la Radio Guerrilla
Cosmin Mîrza a lucrat împreună cu Fratziman şi Gopo la „Adrenaline,” cea mai votată piesă la Radio Guerrilla

Compozitorul timişorean Cosmin Mîrza spune că, în afară, pentru două minute de muzică de film se plăteşte chiar şi 700 de euro. Muzica lui Cosmin Mîrza şi vocile lui Fratziman şi Gopo(The Moood) sunt pe locul întâi în topul preferinţelor ascultătorilor a unui post de radio.

Românii au talent şi pe cont propriu în Timişoara, fără nevoie de aprobarea vreunui juriu, ci doar a publicului. Cosmin Mîrza este un astfel de exemplu, dovadă fiind faptul că piesa „Adrenaline” a ajuns pe locul întâi din prima săptămână de difuzare la radio.

„Adrenaline” este cea de-a doua piesă la care Cosmin lucrează cu Fratziman; prima lor colaborare a dus la „Metrobotzi”, piesă care a beneficiat de un videoclip pe măsura titlului, difuzată şi pe MTV. Dacă aruncăm o privire mai amănunţită asupra acestei specii de compozitori de muzică, vedem că cei ca timişoreanul în cauză pot juca un rol important în entertainmentul nostru cel de toate zilele.

Cosmin are 28 de ani, realizează muzica şi – mai nou – efectele sonore pentru o firmă de jocuri pe calculator. În paralel, lucrează cu Fratziman la un album nou. A compus muzica filmului „Vive la Crise” (regia Alexei Gubenco), o animaţie de trei minute care a fost proiectată la Festivalul de Film de la Cannes în 2010. Pregătirea sa în domeniu constă într-un un curs de pian şi încă unul de inginer de sunet. Restul cunoştinţelor le-a dobândit singur, din cărţi de profil şi  tutoriale video. A lucrat întâi ca producător de  cărţi audio cu literatură şcolară.

Afară lucrezi pe bani
A plecat în Germania o vreme, pentru a găsi proiecte plătite mai bine. „Acolo, minutul de muzică este plătit cu aproximativ 200 de euro. Pentru două minute de muzică într-un trailer, poţi primi şi 700 de euro,” povesteşte Cosmin despre preţurile de atunci.

„Până la urmă, majoritatea proiectelor le-am avut tot cu români,”mărturiseşte timişoreanul. Astfel a apărut soundul lui în Bucharestless, un teaser realizat de regizorul George Dorobanţu. S-a întors în Timişoara şi a continuat proiectele: sound design şi muzica pentru proiecţii 3D pe clădiri. A făcut voluntariat cât a lucrat la jocul „Real Life: The Game,” joc care a rămas însă neterminat.

„Găseam filme de scurtmetraj care îmi plăceau şi le scriam regizorilor, propunându-le să fac muzica gratuit,” povesteşte Cosmin despre începuturile sale în compoziţia muzicii de film. Dacă ar fi nevoit să aleagă, Cosmin s-ar mulţumi să realizeze numai muzică de film, datorită intensităţii ce poate fi transmisă prin intermediul ei.

Asculta muzica lui Cosmin Mîrza pe: http://soundcloud.com/cosminmirza

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările