Timişoara

articolul anterior articolul urmator

Cât trebuie să-i plătească un bărbat fostei partenere pe care a acuzat-o de incest cu propriul copil. Femeia a fost terfelită în nenumărate postări pe Facebook

1
16 Jul 2019 15:12:07
Autor: Cristina Stancu
Foto arhiva Adevarul
Foto arhiva Adevarul

Judecătoria Timişoara a stabilit cuantumul daunelor morale pe care un bărbat trebuie să le plătească pentru prejudiciile aduse onoarei şi demnităţii fostei sale concubine. Femeia a arătat că postările cu privire la profilul său moral, făcute pe Facebook de fostul concubin, i-au îmbolnăvit copiii şi au afectat-o psihic şi material. Bărbatul a contestat sancţiunea, iar iunie 2019 i-a fost respins apelul. Soluţia nu este însă definitivă.

Cei doi sunt din Timiş şi au avut o relaţie de concubinaj care s-a încheiat în septembrie 2015. După despărţire, bărbatul a început să aducă la adresa femeii, pe Facebook, injurii şi calomnii şi a afirmat că i s-ar fi cuvenit apartamentul, firma pe care o deţinea femeia (o societate comercială care vinde rochii de ocazie) şi maşina, deşi el nu avea nici o sursă de venit.

Fostul concubin a postat poze cu sicriul fostului soţ al femeii

Femeia l-a dat  în judecată după ce bărbatul a afirmat pe pagina sa publică de Facebook că fosta sa concubină ar avea o legătură incestuiasă cu fiul său cel mare. Mai mult, a postat  afirmaţii denigratoare la adresa fostului soţ decedat al femeii  spunând cum că cei doi fii ai acesteia nu ar fi copiii lui, iar pe deasupra a susţinut şi că femeia şi-ar fi omorât bărbatul.

„Pârâtul a postat pe pagina să publică personală pe facebook pozele de la decesul fostului soţ al reclamantei inclusiv cu sicriul şi o acuză pe reclamantă că din cauza ei ar fi decedat soţul. (...) acesta a acuzat-o pe reclamantă de incest cu unul dintre fii săi şi a folosit numele şi prenumele reclamantei. Datorită acestor postări reclamanta a ajuns de câteva ori la spital, precum şi unul dintre fii acesteia care din câte ştie are probleme cu inima.”,  se arată în declaraţiile unei martore, reţinute de judecător, potrivit considerentelor deciziei primei instanţe, Judecătoria Timişoara (www.rolli.ro).

Reclamanta a arătat că unul dintre copiii săi a necesitat internarea  în spital din cauza unor probleme cardiace ce s-au agravat în urma stresului la care a fost supus şi că activitatea ei profesională ( comerţ cu obiecte de îmbrăcăminte), a fost afectată după ce o parte din distribuitorii de produse cu care colabora reclamanta au întrerupt relaţiile comerciale cu aceasta. 

Instanţa a considerat că afirmaţiile bărbatului cu privire la pretinsa lipsă de moralitate a femeii expresiile indecente folosite şi jignirile la adresa acesteia  sunt de natură să aducă atingere onoarei şi demnităţii acesteia. „Având în vedere că în mediul urban foarte multă lume are acces la Internet, reclamanta poate fi supusă criticilor şi dispreţului comunităţii ca urmare a celor postate de pârât”, se arată în considerentele aceleiaşi decizii (www.rolli.ro).

20.000 lei, reprezentând daune morale

Prima instanţa a mai reţinut că femeia  fost supusă unei hărţuiri şi denigrări permanente de către fostul concubin şi că, pe lângă faptul că o ameninţa şi o denigra în mesajele pe care i le trimitea, bărbatul a şi intrat pe adresa de Messenger a femeii şi a purtat mai multe discuţii cu diverse persoane în care a afirmat lucruri nereale. 

Prima instanţă l-a obligat pe bărbat la plata către femeie a sumei de 20.000 lei, cu titlu de  daune morale. Bărbatul a formulat apel, admis de Tribunalul Timiş, care a trimis cauza spre rejudecare Cauza a fost înregistrată tot pe rolul Judecătoriei Timişoara care l-a obligat din nou pe bărbat  la plata sumei de 20.000 lei, reprezentând daune morale, respingând capătul de cerere având ca obiect obligarea acestuia la publicarea hotărârii într-un ziar naţional şi într-un ziar local, ca neîntemeiat.

Bărbatul a făcut din nou apel cerând schimbarea în totalitate a hotărârii şi respingerea cererii de chemare in judecata formulata de către femeie, însă, în iunie 2019 Tribunalul Timiş i-a respins apelul.

Decizia nu este însă definitivă, soluţia Tribunalul Timiş mai putând fi încă atacată cu apel.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

POLITICALLY INCORRECT
16.07.2019, 15:59:30

MIZERIA UMANA NU ARE LIMITE...

Modifică Setările