Cât de uşor pot fi „executaţi” rebelii din consiliile locale şi judeţene: „Partidul este o structură aproape militarizată“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consilierii care ies din linia partidului îşi pot pierde mandatul FOTO pressalert.ro
Consilierii care ies din linia partidului îşi pot pierde mandatul FOTO pressalert.ro

Un lucru mai puţin ştiut despre consilierii locali şi judeţeni care vor fi aleşi în mai puţin de o săptămână este că aceştia vor putea fi „executaţi” oricând dacă votează contrar intereselor partidului pe listele căruia au fost aleşi.

Consilierii locali şi judeţeni aleşi prin votul de duminică, 27 septembrie, vor fi cei care vor decide soarta comunităţilor locale în următorii patru ani. 

Practic, primarii nu vor avea nicio putere fără a avea majoritate în Consiliul Local. La rândul lor, consilierii locali nu au nicio putere fără partidul din care fac parte. Nu puţine au fost cazurile în care consilierii ieşiţi din linia partidului au rămas fără sprijin politic, pierzând astfel şi mandatul de consilier local.

Avocatul Cristian Clipa, profesor la Facultatea de Drept a Universităţii de Vest din Timişoara, a explicat că partidele nu au nicio restricţie în a exclude consilierii care nu se supun liniei partidului, singura condiţie fiind să respecte procedurile de eliminare a „rebelului”.

Spre deosebire de ceea ce se întâmplă la nivelul Parlamentului, unde mandatele deputaţilor şi senatorilor sunt întodeauna reprezentative, la nivelul consiliilor locale şi judeţene, legiuitorul a optat pentru un mandat imperativ. Existând un text constituţional nu se poate merge pe excluderea din partid a deputatului sau senatorului care votează altfel decât linia majoritară a partidului. La nivel local nu ai reglementarea constituţională astfel încât s-a mers pe ideea următoare: până la urmă consilierul local sau judeţean a fost ales pe lista unui partid, partidul este o structură disciplinată, aproape militarizată, cu ierarhii, cu decizii luate în interiorul partidului şi acel consilier local trebuie să exprime poziţia partidului pe listele căruia a câştigat respectivul mandat. Asta înseamnă că în ipoteza în care este exclus din partid pierde susţinerea politică şi implicit mandatul, fiind înlocuit cu următorul de pe listă care se bucură de sprijinul partidului”, a explicat avocatul Cristian Clipa.

Avocatul a mai explicat că un consilier care îşi pierde mandatul pentru că nu a respectat linia partidului are şanse mici să câştige un proces în instanţă.

„Se poate merge inclusiv pe ideea că exprimarea în consiliul local a unui vot potrivnic liniei partidului reprezintă o încălcare a obligaţiei de loialitate pentru că în fundamentul unui partid stă loialitatea membrilor. Există şi o jurisprudenţă, în sensul că aspectele de ordin susbstanţial legate de excluderea unei persoane dintr-un partid, în principiu, nu pot fi cenzurate de instanţa de judecată, instanţa putând să cenzureze doar aspectele de formă, aspectele procedurale din statut. Dacă procedurile sunt respectate, motivele nu pot fi cenzurate de judecător pentru că excluderea unei persoane dintr-un partid este mai degrabă o problemă de oportunitate decât una de legalitate, apartenenţa la un partid depinzând în exclusivitate de voinţa partidului respectiv”, a explicat avocatul Cristian Clipa.

Riscul unei excluderi pentru libertate de conştiinţă

Preşedintele Academiei de Advocacy, Radu Nicosevici a explicat că un consilier local poate să iasă din linia partidului şi să acţioneze conform propriei conştiinţe dacă este sigur că are susţinerea electoratului. Într-o astfel de situaţie, partidul riscă să plătească un cost politic care l-ar putea face să renunţe la măsura excluderii.

„Pentru puncte de vedere diferite faţă de punctul de vedere al partidului nu poate partidul respectiv să îi ridice susţinerea politică pentru că el (n.r. consilierul local sau judeţean) are şanse să aibă susţinerea opiniei publice, iar asta ar fi contraproductivă din punct de vedere politic. Poţi fi consilier local şi să ai propriul tău punct de vedere, dar pentru asta trebuie să ai susţinerea opiniei publice. Nu poate partidul în mod discreţionar să te dea afară. Poate să te dea afară, dar cu un cost politic imens”, a declarat Radu Nicosevici, în opinia căruia „este destul de delicat să vorbeşti de conştiinţă la consilierii locali”.

„Îţi angajezi nevasta, ai un post în consiliul de administaţie, mai primeşti un aviz, o aprobare, mai rezolvi nişte prieteni şi atunci nu te pui cu şeful. Problema conştiinţei e ultima problemă”, a explicat Radu Nicosevici „filosofia” multora dintre aleşii locali sau judeţeni.

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Judecătorii obligă PSD să îl reprimească în partid pe un consilier local „executat” pentru „acte de indisciplină”. Decizia nu este definitivă 

Viceprimarul Timişoarei, Traian Stoia, exclus din PSD pentru că „a încălcat grav disciplina de partid”

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite