Timişoara

articolul anterior articolul urmator

Cât de uşor îţi poate lua statul român copilul dacă eşti reclamat că l-ai abuzat: „În general, părinţii socotesc copiii ca fiind proprietatea lor, dar nu este aşa“

13
12 Dec 2015 02:10:14
Autor: Daniel Dancea
Directoarea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş, Emilia Milutinovici FOTO www.opiniatimisoarei.ro
Directoarea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş, Emilia Milutinovici FOTO www.opiniatimisoarei.ro

Cazul românului din Norvegia, Marius Bodnariu, rămas fără toţi cei cinci copii după o intervenţie în forţă a autorităţilor, readuce în discuţie drepturile pe care părinţii le au asupra copiilor, mai ales atunci când vine vorba de disciplinare. Şefa Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş a explicat pentru „Adevărul” cum văd autorităţile române relaţia părinţilor cu copiii.

Marius şi Ruth Bodnariu, o familie mixtă româno-norvegiană, au rămas fără toţi cei cinci copii, luaţi de Serviciile Sociale norvegiene după ce copiii au spus la şcoală că se mai întâmplă să primească acasă şi corecţii fizice. Părinţii au recunoscut că i-au disciplinat pe copii aplicându-le inclusiv corecţii fizice, dar niciodată nu au abuzat copiii, „disciplinându-i în dragoste pentru că îi iubesc ca pe ochii din cap”. De altfel, nici ancheta Serviciilor Sociale nu a scos la iveală urme de abuz fizic asupra copiilor. Cu toate acestea, în baza sistemului norvegian, foarte dur în acest domeniu, copiii au fost despărţiţi de părinţi.

În contextul cazului din Norvegia, directorului general al Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş, Emilia Milutinovici, a fost rugată să explice cum este abordată problema disciplinării copiilor din România prin aplicarea unor corecţii fizice. Emilia Milutinovici a atras atenţia că abuzul nu este numai fizic. „De cele mai multe ori abuzul fizic este însoţit de cel emoţional. Sunt copii care dau telefon şi spun că au fost abuzaţi de către părinţi, pedepsiţi. Au fost certaţi. Sunt situaţii în care intervenim şi îi lăsăm în familie monitorizaţi. Limita este foarte clară. A-i respecta drepturile copilului, a-l respecta ca pe un adult nu este foarte greu. În general părinţii socotesc copiii ca fiind proprietatea lor, ori nu este aşa. Copilul este un suflet şi trebuie tratat mai mult decât un adult pentru că este o persoană mai vulnerabilă şi mai neputincioasă”, a spus şefa Protecţiei Copilului Timiş.

Emilia Milutinovici a mai declarat că ţările nordice au un sistem de asistenţă socială foarte dezvoltat, dând exemplul unor părinţi din Anglia care au fost arestaţi şi le-a fost luat copilul pentru că acesta era obez. „A-l alimenta mai mult decât trebuie pe copil se consideră un abuz. Dacă starea de sănătate a copilului este pusă în pericol, instituim măsură de protecţie. Acum doi ani am intervenit într-un caz în care erau doi copii, care la prima vedere nu păreau a avea probleme, dar erau hrăniţi doar cu pâine şi cartofi”, a mai declarat Emilia Milutinovici.

Directorul DGASPC Timiş a mai spus că, în acelaşi timp, un copil nu trebuie să ştie că are numai drepturi, ci şi obligaţii. „Eu mi-am cunoscut aceste obligaţii de mică. Admir familiile din ziua de astăzi care îşi educă copiii în spiritul credinţei pentru că pe coordonatele acestei credinţe nu poate să iasă decât un adult bun. Măsurile coercitive trebuie să aibă o limită. Copilul trebuie să ştie că are un program ordonat de viaţă. De multe ori mergem la sesizări şi ne întoarcem cum ne-am dus pentru că nu se confirmă abuzurile reclamate”, a mai spus Emilia Milutinovici, care a spus că şi-ar dori ca sistemul nordic de protecţie socială să fie implementat în România.

„Eu mi-aş dori foarte mult pentru că aşa cum spuneam ţările nordice sunt foarte avansate, dar aici trebuie aliniată legislaţia românească la legislaţia europeană. Intervenţia trebuie să fie una echilibrată, nu trebuie să fie una radicală. Niciun caz nu seamănă unul cu celălalt. Dacă vorbim de o adaptare a sistemului de asistenţă socială din ţările nordice, vorbim de un proces de durată”, a mai spus şefa DGASPC Timiş. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

13 Comentarii

Lica Mosu
12.12.2015, 08:44:53

@ Directoarea DGASPC Waw ! ,,,În general părinţii socotesc copiii ca fiind proprietatea lor, ori nu este aşa." Da' CUM , madam ?! Ca nu ziseshi ni-ka despre ca...CUM !! PS Bagati ideea in toate... ,,nascatoarele " din ...,,flori" (ca nici nu-s nulte in rromanica !) si atunci trai neneaca ! Ele ii... ,,fata" si altii (statul) sa-i creasca !!! (ca doar nu-s a lor !!!)

0 (2 voturi)
Nicolae Stanulescu
12.12.2015, 09:18:49

D-na Emilia este normal ca 3 copii sa stea intr-o garsoniera de 14 metri impreuna cu "mama" si "tata" sa vada ce fac ei acolo in fiecare seara fie ca este vb de consum de alcool sau impreunare? De ce nu ia masuri institutia pe care o conducetI? Nu va este jena?

+2 (2 voturi)
Adrian Foangă
12.12.2015, 11:39:33

In opini lor, asa este normal, copiii sa vada "jucaria" parintilor (sau a asistentilor maternali) degenerati si sa sufere batai si injuraturi la orice ora. Cand un copil este scapat dintr-un astfel de mediu ajunge intr-uns din acele "case" unde este impins la sinucidere.

+3 (3 voturi)
anaidas anaidas
12.12.2015, 17:46:39

Hai mai lasa-ma fã cu din astea. Eu am crescut in ideea ca sunt proprietatea printilor, am fost certat, pedepsit, batut cand nu am ascultat sau am facut prostii. Si drept urmare am dezvoltat o tulburare numita "respect pentru ceilalti". Rahaturile astea gen "copilul e egal cu adultul" sunt niste idiotenii create de oameni care ori au un iq inferior unui bolovan, ori nu au fost niciodata copii. Copilul e mic, e prost, nu stie nimic cand vine pe lume. Parintele e cel ce trebuie sa ii spuna ca nu e bine sa iei un cutit si sa il infiga in ecranul LCD-ului. Si tot parintele trebuie sa ii arda o mama de bataie daca ii calca (,) copilul cuvantul si infige totusi cutitul in TV. Exista o limita pana la care se poate comunica cu un copil si de la care trebuie sa ii arati ca esti superior si el trebuie sa asculte de tine si nu tu de el. Sa vedem ce vor ajunge generatiile astea "egale" care fumeaza de la 10-12 ani, fac sex cam tot de la aceeasi varsta si nu sunt in stare in proportie de 50% sa isi ia bacul. Asta e rezultatul copiilor lasati de capul lor. Si mai vii tu sa imi spui "dar nu e asa" cand imi socotesc copilul proprietatea mea. Dar a cui proprietate e? A ta? L-ai facut tu? Ii dai tu de mancare?

+1 (3 voturi)
Iancu Marian
12.12.2015, 11:18:47

Interveniti voi... Sa faceti, ce? Ii luati din familii, ii bagati in centre, uitati de ei, apoi ii gasim agatati de grinzi sau incearca sa zboare de pe blocuri. Dar, asta nu conteaza, nu? Faptul ca "ati intervenit", da bine la statistica si va justificati existenta. Mancau doar paine si cartofi? Hmmm... O spui de parca in centrele voastre, se mananca doar fazani, cordon bleu si fructe de mare, servite de ospatari cu cel putin 5 ani vechime in restaurante de sapte stele... Iar bucatarii vostri sunt Gordon Ramsey si J. Oliver. Uitati-va doar la cazul fetei care s-a spanzurat de dorul mamei ADOPTIVE! Ce ati facut in privinta ei? Si multi altii! In centrele vostre se practica prostitutia infantila, cersetoria, abuzurile fizice si psihice sunt la ordinea zilei si voi vorbiti de sistemul norvegian? Vai de capul vostru!

+3 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (13)

Modifică Setările