Ce este endometrioza, boala care „nu te omoară, dar nici nu te lasă să trăieşti“. A fost lansat un ghid dedicat miilor de femei din România afectate de boală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Asociaţia Eu şi Endometrioza a lansat un ghid dedicat femeilor care suferă de această boală FOTO Arhivă
Asociaţia Eu şi Endometrioza a lansat un ghid dedicat femeilor care suferă de această boală FOTO Arhivă

Fără a exista o statistică oficială, specialiştii din domeniul obstetricii şi ginecologiei estimează că sute de mii de femei din România suferă de endometrioză, o boală mai puţin cunoscută, care provoacă dureri puternice şi duce la infertilitate.

Foarte pasionat de medicină şi unul dintre puţinii medici români specializaţi în tratarea endometriozei, medicul timişorean Voicu Simedrea a atras atenţia încă de acum trei ani cu privire la pericolul pe care îl reprezintă endometrioza, o boală despre care se ştie puţin, fiind o boală care „nu te omoară, dar nu te lasă să trăieşti”. „Boala este mult mai răspândită decât ne închipuim noi. Cifrele sunt alarmante. Se pare că din cauza schimbării modului de viaţă a femeii moderne s-a deschis uşa propagării acestei boli. Femeia concepe mult mai târziu decât o făceau mamele noastre şi pentru că hrana este îmbogăţită cu hormoni, ceea ce aduce un aport nesănătos de hormoni în organismul femeii, asistăm la această evoluţie a bolii. Are o incidenţă între 15 şi 18 la sută. Cele mai multe au o formă uşoară şi de asta nu se cunoaşte, dar 40 la sută din femei au o formă gravă de boală”, spunea Voicu Simedrea, în urmă cu trei ani.

Pentru ajutorarea femeilor care suferă de această boală a fost înfiinţată şi o asociaţie, „Eu şi Endometrioza”. Recent, Asociaţia a lansat la Timişoara un ghid dedicat femeilor care suferă de această boală, urmând ca ghidul să fie prezentat în perioada următoare şi în alte oraşe din România (Braov – 19 iulie, Cluj Napoca – 21 iulie, Constanţa 25 august, Iaşi – 1 septembrie, Bucureşti – 7 septembrie). Ghidul conţine sfaturi practice pe care femeile ar trebui să le urmeze ca să ţină boala sub control.

Potrivit Clarisei Iordache, fondator al Asociaţiei Eu şi Endometrioza, ghidul este dedicat atât pacientelor, cât şi cadrelor medicale din domeniu. „Necesitatea publicării unui ghid care să descrie managementul acestei patologii, indiferent de vârsta la care este descoperită a venit firesc, ca urmare a nevoii de informaţie în România, fiind primul material informativ – educativ de la noi din ţară care vizează managementul endometriozei, dedicat pacientelor care suferă de această patologie, dar extrem de util şi cadrelor medicale, care îşi doresc să înţeleagă mai bine această afecţiune. Acest ghid de management al endometriozei vine în completarea proiectelor realizate până acum de către Asociaţia Eu şi Endometrioza şi în întâmpinarea nevoii de informaţie corectă, oferită atât pacientelor, cât şi publicului larg. Considerăm că este momentul ca şi România să se ralieze la normele internaţionale care privesc diagnosticarea corectă, tratamentul şi managementul chirurgical ale acestei afecţiuni, scurtând astfel chinul acestor paciente şi media anilor de diagnostic!”, susţine Clarisa Iordache.

Pacientele care vor să intre în posesia ghidului „Endometrioza – Inamicul Tăcut. Ghid de management informativ- educativ” pot primi un exemplar cu ocazia lansării din cele cinci oraşe. Participanţilor la evenimentele de lansare a ghidului li se recomandă o donaţie minima de 40 de lei. „Fondurile sunt destinate cheltuielilor de organizare şi deplasare aferente turneului de promovare şi vor ajuta şi pe mai departe Asociaţia Eu şi Endometrioza în proiectele de conştientizare derulate la nivel naţional”, se arată pe site-ul Asociaţiei Eu şi Endometrioza. Potrivit fondatorului Asociaţiei se doreşte ca din toamnă ghidul de luptă împotriva endometriozei să poată fi comandat şi online.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite