Cea mai importantă zi din istoria Timişoarei, sărbătorită cu fast în capitala Banatului: 300 de ani de europenitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişoara sărbătoreşte 300 de ani de la eliberarea de sub ocupaţia otomană FOTO A. Frenţescu
Timişoara sărbătoreşte 300 de ani de la eliberarea de sub ocupaţia otomană FOTO A. Frenţescu

Timişoara sărbătoreşte cu fast 300 de ani de la eliberarea de sub ocupaţia otomană. Data de 18 octombrie 1716 este considerată de mulţi istorici cea mai importantă zi din istoria Timişoarei.

Se apropie momentul culminant a celei mai importante sărbători ale timişorenilor: 18 octombrie. Este ziua în care, în urmă cu 300 de ani, trupele habsburgice conduse de Eugeniu de Savoya au intrat în cetatea Timişoara, eliberând-o de sub domanţia otomană şi deschizând drumul spre cultura europeană. 

Capitularea turcilor a avut loc la 12 octombrie 1716, după asediul de 48 de zile ale habsburgilor, însă Eugeniu de Savoya le-a oferit câteva zile otomanilor să părăsească oraşul. Comandatul a dorit să intre în cetate chiar în ziua sa de naştere, victoria fiind sărbătoriăt printr-un TeDeum, la lumina a 140 de lumânări. 

După 300 de ani, Timişoara s-a pregătit cum se cuvine pentru a celebra marele eveniment. Evenimentele au demarat în cadrul Festivalului Baroc, oraşul a fost împânzit de persoane îmbrăcate în haine medievale, Piaţa Unirii a devenit locul unei expoziţii de armament şi instrumente de tortură 

Principalul eveniment a aparţinut Filarmonicii Banatul (în organizarea Asociaţiei Eugeniu de Savoya), care, sâmbătă, în Piaţa Libertăţii, a prezentat un spectacol de neuitat.

Istoria Timişoarei s-a derulat într-un decor spectaculos. Un uriaş zid a fost ridicat faţa Casei Armatei, acesta reprezentând intrarea în Cetate.

Timişoara sărbătoreşte 300 de ani de la eliberarea de sub ocupaţia otomană

Spectacolul a început cu stabilirea pe aceste meleaguri, mai exact la Cenad, a călugărilor, în frunte cu episcopul Gerard, în anul 1038. Următoarea scenă a fost al anilor 1325-1338, perioadă în care Cetatea Timişoara a devenit Capitala Regatului Ungariei, după ce aici se mută regale Carol Robert de Anjou. 

A urmat evocarea răscoalei ţărăneşti conduse de Gheorghe Doja (1514), prinderea conducătorului secui şi executarea lui în Timişoara. 

Timişoara sărbătoreşte 300 de ani de la eliberarea de sub ocupaţia otomană

Spectacolul a continuat cu anul 1552, când otomanii conduşi de Ahmed Paşa au cucerit Cetatea, iar comandatul Ştefan Losonczy a fost decapitat. Timp de 164 de ani, Timişoara a devenit o cetate musulmană. În faţa zidului şi-au făcut apariţia balernii Operei care au dansat din buric, evocând atmosfera de atunci. 
 

Timişoara sărbătoreşte 300 de ani de la eliberarea de sub ocupaţia otomană

Momentul culminant a fost atacul trupelor conduse de Eugeniu de Savoya. Pentru această scenă, au venit din Italia, de la Torino, aproximativ 70 de actori specializaţi în reconstituiri istorice. Spectacolul s-a încheiat cu marşul Prinţului Eugeniu de Savoya, compus de austriacul Andreas Leonhardt. Ca un arc de timp, Savoya a defilat cu armata sa în faţa timişorenilor, în ploaie. Cronicile spun că şi acum 300 de ani a plouat la intrarea triumfală a habsburgilor în Cetate.

Timişoara sărbătoreşte 300 de ani de la eliberarea de sub ocupaţia otomană


 

Italienii au făcut deliciul timişorenilor şi la parada de duminică. Tot duminică, la Domul Romano-Catolic din Piaţa Unirii a avut loc "Sfânta Liturghie Pontificală" cu ocazia jubileului de 300 de ani de la eliberarea Timişoarei. Printre cei prezenţi s-au numărat nunţiul apostolic Miguel Maury Buendía, arhiepiscopul Ioan Robu, Martin Roos, episcop de Timişoara sau Ioan Selejan, mitropolitul Banatului, Bocskei Laszlo- episcop romano-catolic de Oradea, Alexandru Mesian, episcop greco-catolic de Lugoj, Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea sau Claudiu Pop, episcop auxiliar greco-catolic de Blaj.

Mitroplitul Corneanu la Domul Catolic FOTO R.Balutescu


Mitropolitul Ioan Selejan în Domul Romano-Catolic din Timişoara FOTO Ramona Băluţescu

În Piaţa Unirii au avut loc concertele susţinute de trupele Peregrinii şi Lupus Dacus.

Timişoara sărbătoreşte 300 de ani de la eliberarea de sub ocupaţia otomană

Evenimentele vor continua marţi, cu marcarea celor 300 de ani, prin dezvelirea a două plăci memoriale montate pe casa “Savoya”, de pe strada Eugeniu de Savoya. Este vorba de un imobil construit în 1817 pe locul fostei porţi de intrare în Cetate, “Poarta Forforoza”, pe care au intrat trupele austriece.  

Timişoara sărbătoreşte 300 de ani de la eliberarea de sub ocupaţia otomană


 

Citiţi şi:
 

Jubileu cu ştaif. 300 de ani de când Timişoara a urmat calea Europeană: „E bine că începem să ne dăm seama de aceste cifre“ FOTO
 

Eugeniu de Savoya intră triumfător în Cetatea Timişoara: Se deschide drumul spre civilizaţia Central Europeană în Banat
 

FOTO Veritabila sărbătoare a timişorenilor: 18 octombrie. Eugeniu de Savoya întră triumfal în cetate
 

FOTO Omagiu pentru un mare conducător. Timişoara, de la startul dat de Eugeniu de Savoya până la frâna comuniştilor din 1948
 

Zi de Importanţă Locală la Timişoara: Sărbătoarea intrării prinţului Eugeniu de Savoya în cetate şi începutul erei luminoase din Banat

Adevărata sărbătoare a Timişoarei: depuneri de coroane la statuia lui Eugeniu de Savoya GALERIE FOTO


Ziua Timişoarei, o sărbătoare care dezbină: "La o zi de sărbătoare toată lumea trebuie să se bucure, nu doar unii"

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite