FOTO Cea mai mică Biblie din lume, care poate fi citită doar cu microscopul, a fost prezentată la Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O inedită expziţie de Biblii a avut loc în muzeul din subsolul Catedralei Mitropolitane din Timişoara. Aici a putut fi admirată şi cea mai mică Biblie din lume.

Un inedit eveniment expoziţional s-a desfăşurat astăzi, la Muzeul Catedralei Mitropolitane. În cadrul Zilei Mondiale a Bibliei, au fost aduse în faţa timişorenilor exponate foarte perţioase. Vedetele expoziţiei au fost cea mai mică Biblie din lume şi Biblia zuluşilor din Africa de Sud. 

Cea mai mică Biblie nu poate fi citită cu ochiul liber, ci doar cu microscopului. Ea a fost primită de la o româncă, care lucrează la Muzeul Bibliei de la New York. Deocamdată este unicat în România.
 

La expoziţie au fost şi câteva zeci de traduceri ale Cărţii Sfinte, printre care amintim de cea japoneză, arabă sau coreană.  


“Sfânta Scriptură sau Biblia constituie baza şi rădăcina comună a tuturor cultelor creştine, dincolo de diferenţele doctrinare, canonice, liturgice şi de tradiţii ale fiecăreia! La ora actuală, la nivel mondial se vorbesc 6.901 de limbi şi dialecte, iar 1.859 nu au nicio porţiune a Bibliei tradusă şi tipărită. Biblia este tradusă integral în 531 de limbi, iar Noul Testament e tradus în întregime în 1.329 de limbi. Porţiuni din Biblie sunt traduse în alte 1.023 limbi, iar 2.075 de proiecte  de traducere şi tipărire a Sfintei Scripturi sunt începute. În Europa se vorbesc 273 de limbi, în 58 de limbi  Biblia este tradusă integral, Noul Testament doar în 17 limbi, iar în 65 de limbi există traduse doar porţiuni din Biblie. Nu se cunosc a fi traduceri pentru 113 limbi, pentru 76 de limbi există proiecte active de traducere, iar pentru 43 de limbi, nu există niciun proiect de traducere”, a declarat Marius Cimpoae, profesor de limbă română la Colegiul “Ion Mincu”, organizatorul evenimentului.

Cea mai mare parte din colecţia de Biblii prezentată aparţine pastorului Ionel Tuţac, care deţine o colecţie de aproape 700 de Biblii.

image

Biblia de la Bucureşti a fost tipărită în 1688

În Muzeul Catdralei se află expusă şi cea mai veche Biblie tradusă în limba română. Acum câteva zile s-au împlinit 327 de ani de la tipărirea Bibliei de la Bucureşti (10 noiembrie 1688). Această lucrare reprezintă prima traducere integrală a Sfintei Scripturi în limba română. 
 

Biblia de la Bucureşti a devenit punct de referinţă pentru toate traducerile textului Sfintei Scripturi care i-au urmat, iar importanţa Bibliei de la 1688, dincolo de aceea esenţială de a pune la dispoziţia românilor textul integral al Sfintei Scripturi, constă şi în faptul că, circulând în toate provinciile româneşti, a contribuit la formarea limbii literare fiind considerată ca o expresie a unităţii românilor de pretutindeni.

image


Două traduceri principale sunt utilizate în prezent în limba română. Biserica Ortodoxă Română foloseşte versiunea Biblia Sinodală, traducerea standard a Bibliei Ortodoxe Române, publicată cu binecuvântarea Patriarhului Teoctist. Cultele protestante şi neoprotestante folosesc în principal traducerea lui Dumitru Cornilescu publicată pentru prima dată în anul 1921.

“Anul trecut, Societatea Biblică din Mare Britanie a realizat un sondaj în rândul tinerilor ale cărui concluzii sunt surprinzătoare din mai multe puncte de vedere. 25% dintre britanici intervievaţi au spus că Superman a fost un personaj biblic. Printre datele colectate au constatat că o treime dintre respondenţi au răspuns că scenariul filmului Harry Potter are o bază biblică. Un procent identic nu identifica în care parte a Bibliei apar personajele Adam şi Eva. Nouă din zece oameni nu au auzit de regele Solomon, în timp ce şase din zece nu au auzit de minunea lui Isus cu înmulţirea pâinilor şi a peştilor. Probabil că tinerii din România au mai multe cunoştinţe biblice. Propun ca soluţie pentru această problemă cu care ne confruntăm să fim mai deschişi faţă de tânăra generaţie şi împreună cu părinţii să răspândim istorisirile biblice pentru că este esenţial să le cunoaştem indiferent de atitudinea noastră faţă de religie. Cunoaşterea Cuvântului lui Dumnezeu este un turn de scăpare în faţa decepţiei, a ispitei, a acuzaţiilor şi chiar a persecuţiei”, a mai spus Marius Cimpoae.

Citiţi şi:

FOTO Comoara nepreţuită ascunsă în subsolul Catedralei Mitropolitane din Timişoara

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite