Cel mai bătrân om din Timişoara are 105 ani. Află aici povestea de un secol a bărbatului VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zilele timişoreanului trec liniştite, alături de familia sa. Mai tot timpul bărbatul îşi aminteşte de vremurile care au trecut, fără însă să condamne vremurile de acum.

„Gândesc la ce a fost, cum a trecut, ce fel de gânditori am întâlnit, buni sau răi", a mărturisit centenarul. Alteori citeşte cărţi de rugăciune pe care le-a primit de la tatăl său, iar alteori mătură curtea. La aproape106 ani, bătrânul este vesel şi activ.

A cusut zile şi nopţi

Nicolae Păsculescu s-a născut în localitatea arădeană Lipova în 1905 şi a locuit acolo până la începutul anilor '80, atunci când s-a mutat în Timişoara. Meseria pe care şi-a ales-o, cea de croitor, a fost sfântă pentru el şi a respectat-o la fel de mult ca pe familia sa. „Nu mă poate măsura nimeni cât am cusut eu. Zile şi nopţi am cusut, altfel nu aş fi putut să le dau copiilor mei educaţia pe care au primit-o", a mărturisit bărbatul. Tocmai de aceea, costumele populare şi hainele pe care Nicolae Păsculescu le făcea erau apreciate în întreaga zonă. Aşa a ajuns timişoreanul să aibă un atelier al său care era cunoscut de toată lumea. Fostul căbărnicier îşi aminteşte şi acum de momentul în care mama regelui Mihai i-a admirat munca la un târg.  „Ţin minte că o dată a venit regina la standul meu şi m-a întrebat dacă poate să facă o poză. I-am spus că sigur că se poate şi m-am dat la o parte. A spus că nu trebuie să mă dau şi m-a chemat să fac poză cu ea", a mai povestit centenarul.

CLICK AICI PENTRU VIDEO

Amintiri din fericita perioadă

Chiar şi după un secol de viaţă timişoreanul stă drept şi vorbeşte respectuos, aşa cum a fost învăţat de vremurile pe care le-a trăit. „M-am hotărât să rămân pe piatra ce am putut să o clădesc. Nu mă schimb", a spus serios bătrânul. Fotografiile înnegrite de timp, fie că e vorba de portretul de nuntă, de portrete de familie, sau poze de grup, îl arată pe Nicolae Păsculescu mereu drept, respectabil şi impecabil îmbrăcat. Într-o imagine din 1929 tânărul  apare alături de colegi de meserie, împreună cu care a urmat un curs de croitorie. Pe spate e notat: „1929, Aminitiri din fericita perioadă a vremurilor de atunci".

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite