Timişoara

articolul anterior articolul urmator

Cele mai frecvente scuze ale şoferilor prinşi de radar: „Mă grăbesc la spital“, iar aroganţii spun că maşina lor nu e făcută ca să meargă cu 50 km/h

4
12 Jun 2015 02:02:21
Autor: Daniel Dancea
Potrivit poliţiştilor timişeni, 9 din 10 şoferi prinşi cu viteză au o scuză FOTO Arhivă
Potrivit poliţiştilor timişeni, 9 din 10 şoferi prinşi cu viteză au o scuză FOTO Arhivă

De cele mai multe ori, şoferii prinşi de radar cu viteză încearcă să scape fără amendă invocând tot felul de scuze. Potrivit poliţiştilor, de cele mai multe ori, şoferii îşi scuză graba prin nevoia de a ajunge la spital. Oricât ar fi de credibile scuzele, poliţiştii trebuie să aplice măcar un avertisment, care înseamnă puncte penalizare.

Un proces prin care un şofer prins de radar cu peste 100 de km/h într-o localitate din Timiş contestă amenda de 765 de lei primită de la poliţişti scoate la iveală una dintre cele mai penibile scuze ale unui şofer prins de radar. Bărbatul, prins cu viteză în localitatea Şuştra le-a cerut poliţiştilor, iar mai apoi judecătorilor să fie iertat pentru că se grăbea fiindcă avea în maşină două persoane cu probleme medicale care erau nevoite să ajungă acasă pentru a-şi lua medicamentele.  

Aşa cum era de aşteptat, scuza şoferului nu a ţinut nici în instanţă. „Faptul că petentul transporta în autovehicul două persoane care suferă de o serie de boli nu constituie caz de forţă majoră si nu poate justifica conducerea autovehiculului cu o asemenea viteză în localitate. Dacă persoanele transportate aveau o urgenţă medicală, trebuia chemată salvarea, în caz contrar, prin conducerea autovehiculului pe drumurile publice cu depăşirea cu 52 km/h a vitezei maxime admise în localitate fiind pusă în pericol grav siguranţa circulatiei pe drumurile publice şi a participanţilor la trafic, inclusiv a persoanelor suferinde aflate în autovehicul”, se arată în sentinţa judecătorilor.


De altfel, potrivit şefului Poliţiei Rutiere Timiş, cea mai frecventă scuză a şoferilor prinşi cu viteză ţine de motive medicale. „Cei mai mulţi susţin că se grăbesc la spital, dar atunci când e o urgenţă medicală există  ambulanţă. Singura împrejurare în care poliţistul poate ţine cont de scuze este în aplicarea unui avertisment, care înseamnă puncte penalizare. De sancţiune nu poţi scăpa”, a spus Rumega, potrivit căruia o altă scuză a şoferilor este „nu am văzut indicatorul”. Un alt reprezentant Poliţiei a declarat că o scuză frecventă a şoferilor ţine de serviciu. „Foarte mulţi spun că trebuie să ajungă la lucru, că au o urgenţă. Alţii spun că nu şi-au dat seama că au o aşa viteză. Sunt unii care spun că maşina lor nu e una cu care să mergi cu 50-60. Ăştia sunt aroganţii. Alţii spun pur şi simplu că nu au conştientizat”, a spus poliţistul.  

Şeful Poliţiei Rutiere Timiş a mai spus că nici în cazurile în care şoferii solicită metrologia aparatului radar, iar poliţistul refuză să o prezinte nu se scapă de amendă pentru că poliţiştii sunt obligaţi să prezinte acel document doar în faţa instanţei.  De asemenea, Petru Rumega a atras atenţia că refuzul de a semna procesul verbal sau lipsa martorilor nu îi scapă pe şoferi de amendă atâta timp cât există o înregistrare realizată cu un aparat omologat. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

gigione
12.06.2015, 08:53:45

aia cu 50 de buna şi adevărată totodată..

errrror errrror
12.06.2015, 10:32:16

Catre toti gibonii, borfasii, meltenii din trafic: puneti mana si conduceti prudent, nu v-ati dori sa fiu presedinte, primul decret ar fi ca cei cu o viteza mai mare de 50km/h peste limita sa piarda pe viata dreptul de a conduce, iar masina distrusa in fata ochilor. Mai ales daca e una scumpa. Cei cu alcool sa faca inchisoare 5 ani si toate orasele mari sa aibe multe reductoare pe trecerile de pietoni.

0 (2 voturi)
gigione
12.06.2015, 12:18:22

vezi de treaba cu reductorarele...alea merg cel mult pe linga scoli, mai mult nu. N am eu chef sa stric pivoţii şi bucşile de braţ inf pt reductoarele tale

errrror errrror
12.06.2015, 15:40:45

gigione olteanu` Foarte bine, daca nu stii sa conduci, atunci meriti sa iti schimbi pivotii zilnic. Reductoarele sunt pe treceri in multe tari, mai ales acolo unde nu sunt semaforizate. Daca voi nu vreti sa conduceti prudent si calcati pedala in prima milisecunda la verde autoturism, atunci meritati sa fiti toti pietoni. De multe ori pe trecere in intersectie, eu verde, gibonul verde, era sa ajung pe capota lui. De ce asta?