Centrul Civic Timişoara - planul diabolic al arhitecţilor comunişti care doreau să „îngroape” Piaţa Operei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proiectul Centrul Civic Timişoara FOTO Radu Radoslav
Proiectul Centrul Civic Timişoara FOTO Radu Radoslav

Radu Radoslav, fostul arhitect-şef al Timişoarei, a dezvăluit planul Centru Civic Timişoara, în urma căruia parcul din spatele magazinului Bega ar fi fost ras.

Nicolae Ceauşescu a făcut relativ puţine vizite în Timişoara. Se ştie că marele conducător al ţării nu s-a simţit în largul său în capitala Banatului multicultural şi cu viziuni destul de occidentale. Un mare of al dictatorului a fost Piaţa Operei, astăzi se numeşte Piaţa Victoriei, locul unde s-ar fi putut aduna foarte multă lume care să asiste la cuvântările sale ţinute din balconul Operei. 

Ceauşescu a vorbit timişorenilor de trei ori din balconul Operei, în anii 1970, 1983 şi 1986. L-a deranjat însă mereu imaginea din faţa sa: Catedrala Mitropolitană. Există o legendă care spune că arhitecţii au primit sarcina să realizeze un plan prin care trebuia să se construiască un bloc turn în faţa Catedralei, care să închidă practic piaţa. 
 

Arhitectul Radu Radoslav, fostul arhitect-şef al Timişoarei, a dezvăluit un alt alt plan diabolic al regimului comunist, care nu ţinea cont de istoria Timişoarei, ba din contră, era bine dacă se ştergeau cât mai multe din urmele vechiului oraş austro-ungar, pentru a face loc edificiilor din era socialistă.


Era vorba de construirea noului Centru Civic Timişoara, ca alternativă la Piaţa Operei.

În 1983 s-a finalizat proiectul Centrul Civic Timişoara pe terenul liber rămas după demolarea cazărmii Transilvania din anii 60. Proiectul avea ca sarcină oficială construirea unei pieţe pentru cuvintările conducătorului ce puteau fi urmărite de peste 100.000 oameni şi ca sarcină neoficială îngroparea în uitare a Pieţii Operei ce avea ca fundal deranjanta Catedrală Metropolitană. Lucrarea a primit premiul Uniunii Arhitecţilor din România din acea perioadă”, a povestit Radu Radoslav, pe blogul său.

Centrul Civic FOTO Radu Radoslav

Proiect Centrul Civic FOTO Radu Radoslav

Pentru construirea noului centru civic ar fi urmat distrugerea în totalitate a parcului din spatele magazinul Bega şi al hotelului Continental, cât şi al părculeţului din spatele Poştei Mari. 

Centrul Civic
Parcul Civic


Parcul Civic FOTO: timisoreni.ro
 

Din fericire, acest plan nu a ajuns să fie pus în practică. Din contră, prin scoaterea liniilor de tramvai şi eliminarea circulaţiei vehiculelor din centrul Timişoarei, care s-a încheiat la începutul anului 1989, a favorizat apariţia fenomenului balconul Operei din timpul Revoluţiei. Aproape 100.000 de oameni au sărbătorit în Piaţa Victoriei căderea lui Ceauşescu.

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite