Timişoara

articolul anterior articolul urmator

Cercetătorii chinezi sunt acuzaţi că s-au inspirat din tehnologia vaccinului împotriva noului coronavirus dezvoltat la Timişoara

25
23 Mar 2020 11:08:05
Autor: Stefan Both
Virgil Paunescu FOTO Facebook
Virgil Paunescu FOTO Facebook

Profesorul universitar doctor Virgil Păunescu, directorului centrului Oncogen din Timişoara susţine că cercetătorii chinezi vor să-şi însuşescă rezultatele muncii echipei sale.

Virgil Păunescu, directorului centrului Centrul de Terapii Genice şi Celulare în Tratamentul Cancerului OncoGen din Timişoara, a anunţat la sfârşitul lunii ianuarie că lucrează la vaccin personalizat care să protejeze împotriva noului coronavirus.
 
Vaccinul s-ar putea dezvolta folosind tehnologia utilizată în vaccinarea personalizată în cancer, susţineau specialiştii de la Timişoara.
 
Virgil Păunescu susţine că a fost contactat de cercetătorii din chinezi pentru a colabora  la punerea în practică a acestei tehnologii. La începutul lunii martie, chinezii au publicat un articol aproape care seamănă foarte mult cu cercetările de la OncoGen.
 
„Pe data de 8 Februarie am publicat (împreuna cu echipa de la OncoGen) un articol care descrie tehnologia de producerea a unui vaccin împotriva Covid-19. Tehnologie care fusese postată pe site-ul oncogen.ro cu circa 2 săptămâni înainte. 
 
Astăzi am aflat că pe data de 3 martie, nişte cercetători chinezi au publicat un articol (aproape) identic cu al nostru. Ceea ce nu v-am spus este că în data de 4 februarie am fost contactaţi de Ambasada Chinei în România cu rugămintea de a colabora cu cercetătorii chinezi la punerea în practică a acestei tehnologii. Noi am fost de acord şi avem corespondenţă pentru a dovedi acest lucru.
 
Dar nu am fost de acord ca ei să îşi insuşească rezultatele muncii noastre şi apoi să mai şi adauge <All Rights Reserved>.
 
Aşa că în timp ce presa românească relata, uneori ironic, cercetătorii chinezi se inspirau la greu. Oricum noi mergem înainte cu punerea în practică a tehnologiei noastre, deşi autorităţile române au văzut nenumărate referinţe la acest vaccin, nimeni nu s-a oferit să ne întindă o mână de ajutor”, a scris Virgil Păunescu, pe pagina sa de Facebook.

 
Între timp, cercetătorii de la OncoGen aşteaptă să primească din Germania reactivii pentru a demara primele teste şi pentru a începe procedurile de validare a vaccinului. 
 
„Atunci vom face o verificare mai complexă a eficienţei acestor peptide pe celule umane. Între timp să ne protejam noi, individual”, susţine Virgil Păunescu.

Citeşte şi:

Cercetătorii din Timişoara ar putea realiza un vaccin personalizat care să protejeze împotriva coronavirusului din China

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

25 Comentarii

octavian calin
23.03.2020, 11:22:49

Pai nenorocitii de chinezi asta fac si au facut tot timpul sa fure tehnologii de peste tot ,de al americani si iata ca nu se dau in laturi sa fure si de la noi ..

+11 (25 voturi)
geek-a-contra
23.03.2020, 11:30:56

he, he he... :) de ani de zile, de multi ani..., nu mai cooperam sub nici o forma cu firme chinezesti. preferam sa comandam si sa cumparam mai scump componente din europa. orezarii sint in stare sa puna all right reserved si pe o rola de hirtie igienica. si aia copiata...

+7 (15 voturi)
moreno toro
23.03.2020, 12:09:34

La mintea nopții sa publici o cercetare noua stiind ca ea poate fi plagiata . Cum se știe china este lider in a copia ideile altora . Au fost in stare sa copieze pâna și celebrul Ferrari .

+14 (18 voturi)
sica
23.03.2020, 12:21:29

Pe noi ce ne-a impiedicat sa facem cercetare si productie?POOLITICA MAFIOTA.

+9 (9 voturi)
imsi imsi
23.03.2020, 12:27:46

Daca descoperirea sau cercetarea nu este protejata la osim si international (asta costa destul de mult) oricine da de ea si o poate insusi. Gentlemen's Agreement nu mai functioneaza de mult eventual doar naivii sarmani mai cred in el. Fara un protocol de colaborare orice transmitere de informatii trebuie interzisa prin normative interne ale centrului de cercetari. Oricum sa le dorim succes celor de la Timisoara si sa cerem MS si MIC sa le asigure fondurile necesare.

+11 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (25)

Modifică Setările