Cercetătorii din Timişoara ar putea realiza un vaccin personalizat care să protejeze împotriva coronavirusului din China

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetătorii OncoGen din Timişoara propun o strategie inedită de vaccinare personalizată pentru noul coronavirus din China.

Cercetătorii de la OncoGen ar putea realiza un vaccin personalizat care să protejeze împotriva coronavirsului din China (nCoV). Vaccinul s-ar putea dezvolta folosind tehnologia utilizată în vaccinarea personalizată în cancer. 

Potrivit cercetătorilor timişoreni, vaccinurile tradiţionale pentru bolile virale au avut un succes limitat în cazul epidemiilor virale cu o frecvenţă ridicată de mutaţii.

“Această strategie este mai eficientă decât procedurile clasice de vaccinare la scară largă, permiţând identificarea de peptide specifice adaptate caracteristicilor genetice imune ale populaţiei dintr-o anumită regiune, şi derivă din tehnologia de vaccinare bazată pe <long neoantigen peptides> în terapia cancerului”, arată reprezentanţii OncoGen, într-un comunicat.

„Ţinând cont de caracteristicile imune ale populaţiei din România, de tip caucazian, care se regăseşte în toată Europa şi America de Nord, în linii mari, ale răspunsului imun la diverşi stimuli antigenici, în cazul de faţă la coronavirus, şi folosind datele publicate (structura genomică a coronavirusului), am propus o serie de peptide imunogenice, un amestec care să acopere, în practică, toată populaţia României”, explică Virgil Păunescu, coordonatorul centrului de cercetari OncoGen Timişoara şi vicepreşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale.

"Vom comanda aceste peptide în Germania"

Peptidele imunogenice au fost dezvoltate de cercetătorii OncoGen Timişoara prin aplicarea unei tehnologii utilizate în vaccinarea personalizată în cancer, bazată pe „long neoantigen peptides”. Această tehnologie este în prezent în studii clinice pentru tratarea cancerului. Folosind acest exemplu, alte peptide pot fi identificate atât pentru populaţia caucaziană din regiuni geografice diferite, cât şi pentru alte comunităţi.

„Vom continua cu validarea acestor peptide şi a modelului prezentat. Vom comanda aceste peptide în Germania, sub formă de pulbere, şi le vom aduce în România, în aproape o lună de zile. Apoi, vom verifica dacă dau reacţiile pe care le bănuim în studii de laborator”, mai spune Virgil Păunescu.


Centru de excelenţă la Timişoara
 

Centrul de Terapii Genice şi Celulare în Tratamentul Cancerului – OncoGen, din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara, este primul centru de cercetare în domeniul terapiilor genice cu dotări de ultimă generaţie din România şi singurul de acest tip din Europa de Est care dispune de facilităţi de cercetare fundamentală şi aplicată pentru medicina translaţională.

La sfârşitul anului 2019, colectivul de cercetători de la OncoGen angrenat a pus la punct o tehnologie care permite trecerea în faza următoare, şi anume producerea acestor celule imune modificate genetic, în vederea tratamentului pacienţilor, copii sau adulţi, afectaţi de leucemia limfatică acută cu limfocite B.

Virusul SARS, răspândit în 2002-2003, a provocat 700 de decese

Potrivit specialiştilor OncoGen, virusul de pneumonie care provine dintr-o piaţă de peşte din Wuhan, cunoscut ca Noul Coronavirus 2019 (2019-nCoV), se aseamănă cu viruşii cauzatori ai SARS (Sindromul Respirator Acut Sever) şi ai MERS (Sindromului Respirator din Orientul Mijlociu). 

Conform Nature Briefing, până la 28 ianuarie 2020, numărul de cazuri confirmate a depăşit 4.500 de bolnavi, dintre care mai mult de 100 de persoane au decedat din cauza infecţiei. 

Prin comparaţie, SARS s-a răspândit la nivel global în 2002-2003, infectând 8.000 de persoane şi cauzând peste 700 de decese.


Citeşte şi:

Tehnologie de ultimă oră în domeniul oncologiei, la Timişoara. Cancer depistat prin ADN-uri tumorale din sânge. „Pot să spun clar dacă are un început de cancer“

Preşedintele Klaus Iohannis, uluit de centrul de cercetare medicală OncoGen: „Am descoperit şi Timişoara ştiinţifică, pe lângă cea universitară şi culturală"

Cum „a ajutat“ statul român centrul de cercetare SF de la Timişoara, unde se printează ţesut uman. Istoria studiului de fezabilitate bun de aruncat la gunoi

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite