Chirurgie SF la Timişoara, cu robotul Leo. Pacientul scapă de tăietura cu bisturiul şi poate umbla a doua zi după operaţie FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Robotul Leo în acţiune la Timişoara
Robotul Leo în acţiune la Timişoara

Leo, robotul chirurgical de la Timişoara, achiziţionat în 2015 de Spitalul Judeţean şi Universitatea de Medicină, este o minune pentru sistemul medical românesc.

Deşi sistemul medical din România este, în cea mai mare parte a ţarii, la mare distanţă de standardele occidentale, există spitale de stat demne de cele din Vest. O asemenea minune este la Timişoara, la Spitalul Judeţean. Printr-un parteneriat cu Universitatea de Medicină, cel mai mare spital din Banat a câştigat un proiect de cercetare, din fonduri de la Uniunea Europenă, în valoare de patru milioane de euro. 
 

În cadrul acestui proiect a fost achiziţionat şi un robot chirurgical de ultimă generaţie. Practic, Leo – aşa cum a fost numit, este cel mai competent chirurg din sud-estul Europei. 

Mai sunt şi alţi roboţi chirurgicali în România (trei la Bucureşti şi unul la Cluj), însă ei sunt de generaţii mai vechi. Leo este cel mai nou, e de ultimul răcnet. 


Lui Leo nu-i tremură "mâinile" şi nu oboseşte

Într-un an şi jumătate, din septembrie 2015, până acum, Leo a operat peste 70 de pacienţi, de la Clinica de Chirurgie II a Spitalului Judeţean din Timişoara. 

Toate ar fi fost intervenţii foarte dificile pentru om, dar nu şi pentru robot. Lui Leo nu-i tremură “mâinile” (are patru braţe subţiri), este extrem de precis, pătrunde în locuri în care mâna chirurgului nu ajunge (ori este nevoie să lărgească zona în care se operează), nu oboseşte, nu face mişcări buşte, nu greşete. 

Trebuie să precizăm că robotul face parte dintr-o temă de cercetare în domeniul oncologiei. În acest proiect s-au amenajat mai multe laboratoare de cercetare, de diagnistic, de prelevare tumorală. Evident că prelevarea se face de la pacienţi, astfel că lucrăm pe oameni. Pentru asta a fost adus robotul, pe care putem să-l folosim în beneficiul pacientului. Este piesa centrală, permite prelevarea tumorilor din spaţii foarte înguste. Este standard de aur pentru ablaţia prostatei canceroase, pentru efectuarea histerectomiei pentru cancerul uterin şi pentru chirurgia neoplastului de rect. Rezultatele cercetărilor sunt publicate în revistele de speciaialitate, le prezentăm experienţele noastre prin congresele la care participăm. Avem cel mai modern robot pentru chirurgie colorectală din sud-estul Europei. În ţările din jurul nostru nu există un astfel de robot. Lucrul certificat de producătorii aparatului. În martie, vom merge la concegresul oncologie din Ungara, să prezentăm experienţa noastră”, a declarat Lazăr Fulger, directorul clinicii Chirurgie II de la Spitalul Judeţean.

Robotul Leo în acţiune la Timişoara


 

Operaţia cu robotul, ca un joc video
 

Leo este ultimul model de robot chirurgical care există pe piaţă, e cel mai performant din lume. Operaţia se desfăşoară ca într-un joc video cu ajutorul consolei. Utilizatorul poate interacţiona cu obiectele de pe ecran. În acest caz, chirurgul controlează mişcările robotului printr-o consolă. Robotul nu face nimic singur. E ca şi cum am fi în realitatea virtuală. 

Robotul are patru braţe, care pătrund în corp prin patru mici incizii, de doar opt milimetri. Practic, pacientul scapă de bisturi, nu mai este nevoie să fie desfăcut. Se aseamănă cumva cu chirurgia laparoscopică. 
 

Manevrabilitatea acestor instumente este foarte mare. Pentru asta a fost conceput, pentru a putea face opreaţiile acolo unde mâna înseamnă delabrări foarte mari. Braţele robotului au opt mililimetri, iar instrumentele de lucru cinci milimetri. Capetele operatorii ale robotului au o mişcare exact ca şi mâna, de 360 de grade. Anastomoza se face stând la consolă, în timp ce pacientul e pe masa de operaţie, la o distanţă de peste doi metri. Chirurgul stâ la consolă, are o imagine tridimensională, obţinută de camerele de luat vederi care sunt introduse în pacient, lucrează din abdomen în torace. Este o chestie interesantă, care ţine mai mult de S.F. Sunt fineţuri de neimaginat în urmă cu zece ani”, a mai spus Lazăr Fulger. 

Pacientul se plimbă a doua zi după operaţie


În cazul operaţiei cu robot, suferinţa este mult mai mică, la fel şi pierderea de sânge. 

Pe lângă avantajul siguranţei în opereaţie, creşte confortul şi aspectul estetic al pacientul după intervenţie. Rămân vizibile patru mici semne, pe unde au pătruns braţele robotului, cât şi semnul unei operaţii, în locul unde se scot formaţiunile tumoroase. Un mare avantaj însă îl reprezintă recuperarea omului, mult mai rapidă ca după o operaţie clasică. El poate să părăsească rapid spitalul, poate reveni la viaţa lui normală.

Robotul Leo în acţiune la Timişoara


 

Din punct de vedere al chirugului, unul dintre marile avantaje o reprezintă manevrabilitatea de o calitate foarte bună. Comparativ cu chirurgia laparoscopică, în chirurgia robotică avem instrumente care facilitează accesul în spaţii înguste, care aduce mai multe beneficii are pacientul. E destul de dificil să stai ore întregi la consolă. Dar încercăm să mergem mai departe, pentru că pacienţii au nevoie de un traumatism chirurgical cât mai mic. Pacientul se mobilizează repede post-operator, a doua zi se poate plimba. Se externează mai repede decât pacienţii operaţi în chirurgia clasică”, a spus Dan Brebu, chirurg în echipa de la Secţia Chirurgie II de la Spitalul Judeţean. 


Nu se fac programări la Leo


Pacienţii nu pot alege să fie operaţi de robot, ca atare nu este nici coadă. Medicii sunt cei care decis asupra modalităţii în care urmează să fie făcut intervenţia chirurgicală, după investigaţiile de specialitate. 
 

Trebuie să existe o adresabilitate. Nu se fac programări. Pentru animite tipuri de operaţii e mai bine prin forma clasică. La operaţiile cu robotul avem nevoie şi de alte instrumente de înaltă clasă, iar echipa este mult mai numeroasă. E o desfăşurare de forţe impresionantă. Pacientul este adormit, el nu ştie, dar în jurul lui sunt trei-patru asistente de la anestezie, doi-trei anestezişti, doi-trei persoane care se ocupă cu instrumentarul, este tehnicianul robotului, un inginer trebuie obligatoriu să fie prezent la toate operaţiile, mai este chirurgul, cel care face operaţia şi alte ajutoare. Sunt cel puţin 20 de oameni acolo”, a povestit Ciprian Duţă, medic primar chirurgie generală, din echipa chirurgicală robotică. 

Robotul Leo în acţiune la Timişoara


 

Costuri mai mari pentru operaţia cu robotul

Costurile operaţiei cu robotul sunt mai mari. Depinde de caz, între 2.000-3.000 de euro, faţă de câteva sute de euro în metoda clasică. Dar rezultatele nu se compară. 
 

Dacă tragem linie, va rezulta o economie pentru spital, costurile la ATI vor fi reduse, dacă pacientul are 40 de ani, el va putea reveni la muncă în scurt timp, nu stă în concediu medical”, a adăugat Ciprian Duţă.


O nouă premieră pentru Leo


Ultima performanţă al robotului Leo a fost realizată în cadrul unei operaţii în premieră regională, când a extirpat o tumoare din zona esofagiană, la un pacient în vârstă de 64 de ani. Bolnavul a venit cu o boală extrem de severă. El nu se mai putea alimenta, din cauza unei neoplazii în etajul abdominal superior.


Intervenţia a durat cinci ore şi a fost un succes.
 

Am venit cu problema că nu am putut să închit mâncarea, mă înecam. Am şi căzut din picioare. Am aflat că o să fiu operat cu robotul chiar în ziua respetivă. A venit domnul doctor şi a spus că are veşti bune, că e cazul să mă opereze cu robotul. Eu nici nu am auzit de robot. Dar oricum veneam şi la cuţit, pentru că nu mai puteam mânca. Operaţia a fost uşoară pentru mine. M-am ridicat din pat a doua zi. După ce mi-a luat perfuzia, mi-am revenit rapid, am început să beau ceai, apoi să mănânc iaurturi, apoi supă, salam, ouă. Mă simt foarte bine după operaţie. Peste câteva zile o să încep să merg cu bicicleta, le-am spus şi medicilor”, a declarat Gheorghe Cuth, cel care a beneficiat de ultima operaţie robotică de la Timişoara.

Robotul Leo în acţiune la Timişoara

Chirurgii Dan Brebu şi Ciprian Duţă alături de pacientul Gheorghe Cuth
 

Această intervenţie cu un grad de dificultate ridicat a decurs în condiţii bune. În astfel de situţii, intervenţiile sunt extrem de delabrante. Aceasta se asociază cu o tăietură la nivelul hemitoracelui stâng împreună cu o tăietură la nivelul abdomenului, cu secţionarea diafragmului pentru a ajunge la problema de rezolvat. În situaţia abordului a robotului lucrul în spaţii mici este extrem de uşor şi realizează operaţia fără nicio dificultate”, a explicat Ciprian Duţă.
 

La zece zile de la intervenţie, Gheorghe Cuth, se simte foarte bine şi în curând va putea părăsi spitalul. Leo se pregăteşte însă de o altă premieră, cel mai probabil în luna martie, când va efectua o operaţie la pancreas.
 

Dorinţa noastră este să venim permanent cu premiere şi standarde chirurgicale ridicate. Vrem să avansăm către neoplaziile de pancreas, şi acolo abordul clasic este extrem de dificil, abordul robotului vine în ajutorul nostru”, a mai spus Duţă. 

Citiţi şi:

Dilema unui medic de la ATI: „În toracele deschis al omului declarat mort, medical, juridic, vedeam inima bătând, rinichiul producând urină, pielea, retina“

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite