Clădirile spectaculoase ale Timişoarei au fost opera unui singur arhitect. Cum a schimbat definitiv Szekely Laszlo faţa capitalei Banatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piaţa Victoriei din Timişoara a fost desenată de Laszlo Szekely FOTOGRAFII eyeinthesky.ro, wikipedia.org, Ştefan Both
Piaţa Victoriei din Timişoara a fost desenată de Laszlo Szekely FOTOGRAFII eyeinthesky.ro, wikipedia.org, Ştefan Both

Szelely Laszlo a fost primul arhitect-şef al Primăriei Timişoara, în anul 1902. De numele său se leagă o etapă importantă în dezvoltarea urbană a oraşului de pe Bega.

De numele lui Szelely Laszlo se leagă numeroase clădiri monument din Timişoara. A proiectat atât instituţii publice, şcoli, sanatorii, clădiri industriale, conace, vile familiale şi case private, dar şi o piaţă întreagă. Este vorba de actuala Piaţa Victoriei. 

Piaţa centrală a Timişoarei sau Piaţa Operei, este o creaţia lui Laszlo Szekely, întrucât pe de o parte lui i-a revenit sarcina de a concepe configuraţia pieţii, pe de altă parte – multe dintre clădiri au fost proiectate de el. Noul spaţiu pietonal a fost creat în 1910, după dărâmarea zidurilor fortăreţei din faţa teatrului. 

Pe Corso se află Palatul Szecheny, Palatul Hilt şi Vogel, toate proiectate de acelaşi arhitect-şef al oraşulu. Palatul Dauerbach, constrtuit între 1911-1912, a găzduit fostul restaurant Palace: acum are la parter cafeneaua Segafredo, restaurantul KFC şi cea mai mare farmacie a Timişoarei. Urmează Palatul Neuhasz, o nouă lucrare marca Laszlo Szekely, având la parter Librăria Eminescu.

image

Palatul Dauerbach
 

Clădirea Camerei de Comerţ şi Industrie a fost proiectat tot de el, la fel şi Hotel Timişoara, construit după planurile lui înainte de 1930. Construcţia clădirii Primăriei Timişoareii a fost începută în 1914 de Laszlo Szekely, dar a fost terminată de abia în 1925, din cauza războiului. Frontonul Palatului Weiss a fost reproiectat de Szekely.

image


Camera de Comerţ şi Industrie


Ansamblul piariştilor 

Rămânem în zona centrală, unde se află o altă clădire extreme de frumoasă, care adăpostea Liceului Piarist. Impunătorul complex de clădiri format din gimnaziul piarist, convict şi biserică în centrul Timişoarei, complex delimitat de trei străzi. Este considerate opera de căpătâi a arhitectului. Proiectul este finalizat în 1907. Punerea festivă a pietrei de temelie are loc în la martie 1908, iar complexul de clădiri este terminat în 1912.

Una din cele mai frumoase clădiri renovate din oraş este Palatul Bruck, din Piaţa Unirii. Acesta a proiectată de Laszlo Szekely, în 1910. La parterul acestei clădiri se afla o farmacie şi în urmă cu o sută de ani, la fel ca şi acum. Actuala farmacie păstrează încă mobilierul de altă dată.

image

Palatul Bruck


În vecinătatea domului, în partea stângă, s-au construit patru case –numite Casele canonicilor (1758), iar casele din dreapta domului existau deja dinainte de 1812. Una din clădiri (Banca Şvăbească) a fost etajată după planurile lui Laszlo Szekely.

Palatul Episcopal sârbesc din Piaţa Unirii, decorat cu un blazon colorat, a fost refăcut după planurile fostului arhitect-şef al Timişoarei, Laszlo Szekely. 

Szekely Laszlo a proiectat şi Abatorul Comunal (una din primele sarcini de mare complexitate), Uzina Electrică de pe Bega, Fabrica de Ciorapi, Banca de Credit Maghiară, Palatul Neptun, Biserica ortodoxă română din Fabric, Azilul de copii din oraş, Liceul Silvic şi Palatul Emmer.

image

Uzina electrică de pe Bega


Primul arhitect şef al oraşului

Laszlo Szelely s-a născut la Salonta, tatăl său fiind maestro constructor şi antreprenor. După studii gimnaziale din oraşul natal, Iglo şi Sighetul Marmaţiei, îşi continuă studiile la Universitatea Tehnică din Budapesta, Facultatea de Construcţii. 

În anul IV de studiu, devine discipolul profesorului Hauszmann Alajos, specializat în arta construcţiei renascentiste şi baroce, a cărui educaţie îşi va pune amprenta pe limbajul artistic al lui Szekely Laszlo. După absolvire, îşi continuă studiile în Italia şi, la întoarcerea acasă, este invitat să devină asistent universitar la facultate, unde lucrează din 1901 până în 1903.

image

Bustul lui Szekely Laszlo din Timişoara

Conducătorul departamentului tehnic al Primăriei din Timişoara, inginerul şef Szilárd Emil, propune, în 1902, înfiinţarea funcţiei de arhitect în cadrul primăriei, având în vedere faptul că oraşul se afla într-o fază de dezvoltare care necesita coordonare şi coerenţă. 

image

Liceul Piarist
 

Primarul Timişoarei, Telbisz Károly îl numeşete pentru noua funcţie pe Szekely. Tânărul arhitect acceptă invitaţia cu condiţia să-şi poată deschide propriul atelier de arhitectură. Se impune prin muncă susţinută şi consecvenţă exemplară atât în îndeplinirea sarcinilor de la primărie, cât şi în atelierul particular. Îi sunt încredinţate proiecte importante. 

Primăria din Salonta şi catedrala din Vârşeţ

Proiectează clădirea şi în afara Timişoarei. A realizat grandioasă a primăriei din Salonta şi gimnaziul real de stat din acelaşi oraş, iar în Vârşeţ - catedrala episcopală ortodoxă sârbă. Cariera sa profesională este grav afectată de izbucnirea războiului mondial, întrucât în această perioadă nu se mai fac construcţii. 
 

În anul 1922 solicită pensionarea, renunţând la funcţia de arhitect şef al oraşului. Va continua să lucreze ca arhitect privat. Ultima sa creaţie semnificativă este Casa Maghiară, palat cu trei etaje din Timişoara-Cetate construit între 1929 şi 1930. Arhitectul moare în 1934 la Timişoara şi este înmormântat în Cimitirul din Iosefin.


Citeşte şi:

FOTO VIDEO Minunata Timişoara - Toate secretele clădirilor-monument şi poveştile uluitoare ale unei cetăţi imperiale

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite