Clanul de romi Cârpaci a obţinut o victorie zdrobitoare într-un caz pentru care sute de timişoreni au ieşit în stradă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa Mühle, o ruină
Casa Mühle, o ruină

Tribunalul Timiş a emis o sentinţă definitivă şi irevocabilă care anulează toate eforturile opiniei publice şi a Primăriei Timişoara de a salva Vila Mühle, un monument cu o valoare istorică inestimabilă. Printr-o sentinţă emisă recent, Primăria Timişoara a pierdut procesul prin care cerea obligarea proprietarului la punerea în siguranţă a Vilei Mühle.

Ajunsă pe mâna unui clan de romi din Timişoara şi lăsată să se degradeze, casa fostului florar imperial Wilhelm Mühle a ajuns o ruină, stârnind indignarea timişorenilor. 

Pentru a salva imobilul de o valoare istorică inestimabilă, sute de timişoreni au ieşit în stradă solicitând salvara Casei Mühle. Primăria Timişoara a reacţionat şi a deschis un proces în care a solicitat obligarea proprietarului la aducerea clădirii la stare iniţială, punerea casei în siguranţă, iar în caz contrar permisiunea de intervenţie a Primăriei Timişoara, urmând ca municipalitatea să îşi recupereze banii.

Prima fază a procesului s-a judecat la Judecătoria Timişoara. În cadrul procesului s-a realizat şi o expertiză care a scos la iveală că lucrările făcute nu au respectat proiectul, afectând structura de rezistenţă până acolo că clasa de risc seismic a fost modificată de la RIII la RII. Expertiza, realizată în 2013, a mai arătat că imobilul are nevoie urgentă de intervenţie.

image

Casa Mühle a fost lăsată să se distrugă 

În instanţă, proprietarul clădirii, Stancu Ionel, membru al clanului Cârpaci (proprietarul de fapt al imobilului este soţia lui Ionelaş Cârpaci), a depus ca o probă „solidă” un certificat de urbanism prin care se arăta ce lucrări se poate face acolo. Judecătorul Judecătoriei Timişoara a arătat că „simpla obţinere a unui certificat de urbanism nu echivalează cu obţinerea autorizaţiei de construcţie şi punerea în siguranţă a clădirii”.

Astfel, Judecătoria Timişoara a admis cererea Primăriei şi l-a obligat pe proprietarul Casei Mühle să aducă vila la starea iniţială şi să o pună în siguranţă, în caz contrar, primăria având dreptul să intervină pentru a salva clădirea. Decizia Judecătoriei Timişoara a fost atacată cu apel la Tribunalul Timiş, unde sentinţa Judecătoriei Timişoara a fost anulată şi cererea primăriei a fost respinsă, Ionel Stancu având câştig de cauză. 

„Primăria nu poate face nimic în afara cadrului legal. Sentinţele judecătoreşti sunt obligatorii şi trebuie să ne conformăm. Dacă instanţa ar fi menţinut prima sentinţă, primăria ar fi intervenit. Nu pot să înţeleg ce a stat la baza acestui punct de vedere. Mă depăşeşte. Este evident că acea clădire este în paragină”, a declarat primarul Nicolae Robu. Motivele sentinţei emise de Tribunalul Timiş sunt încă necunoscute, motivarea deciziei nefiind încă redactată.

Povestea grădinarilor Mühle

Wilhem Mühle este cel care a transformat Timişoara în oraşul trandafirilor. După căsătoria cu fiica grădinarului Niemetz, Wilhelm Mühle a început să cultive trandafiri pe cont propriu. În 1875, va deschide un magazin pe actuala stradă Alba Iulia (unde se află astăzi restaurantul Casa cu Flori). Odată cu dezvoltarea afacerii, Mühle a început să cumpere din ce mai mult pământ pentru extinderea grădinii de trandafiri, unde a cultivat sute de soiuri. În 1881, ziarele locale Temesvarer Zeitung şi Délmagyarországi Közlöny scriau că Timişoara a devenit un „veritabil El Dorado al trandafirilor”. Wilhelm Mühle a fost cel care s-a ocupat de amenajarea noilor parcuri din oraş, însă în 1908, în urma unei boli, grădinarul moare.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite