Timişoara

articolul anterior articolul urmator

Colterm Timişoara, din nou într-o situaţie disperată. Este luată în calcul oprirea apei calde pe timpul nopţii

2
17 Jan 2022 13:45:53
Autor: Daniel Dancea
Compania de termoficare din Timişoara nu mai poate da apă caldă şi căldură în parametri normali FOTO Primăria Timişoara (arhivă)
Compania de termoficare din Timişoara nu mai poate da apă caldă şi căldură în parametri normali FOTO Primăria Timişoara (arhivă)

Compania de termoficare din Timişoara este, din nou, într-o situaţie critică. Societatea nu mai poate furniza apă caldă şi căldură în parametri normali, fiind luată în calcul posibilitatea sistării furnizării apei calde pe timpul nopţii.

„Dat fiind contextul energetic actual, Compania Colterm traversează, în prezent, o perioadă extrem de dificilă, din punct de vedere al desfăşurării activităţii curente, aceea de furnizare a agentului termic pentru încălzire şi apă caldă de consum la parametrii optimi”, anunţă compania, aflată în insolvenţă, într-un comunicat semnat de administratorul special Cristian Amza şi administratorul judiciar, Bogdan Alic.

Potrivit comunicatului Colterm, vineri, 14 ianuarie 2021, Primăria Municipiului Timişoara a virat în conturile companiei COLTERM suma de 12,5 milioane de lei necesară achiziţionării de gaz şi cărbune pentru producerea căldurii şi a apei calde.

„Compania COLTERM a consumat 90,1 milioane de lei pentru procurarea gazului şi cărbunelui, pe care le-a folosit în perioada noiembrie-decembrie 2021, pentru producerea căldurii şi a apei calde. Precizăm, de asemenea, faptul că noile tarife majorate pentru populaţie, care au intrat în vigoare de la 1 ianuarie, se încasează abia din luna martie, deoarece citirea contoarelor se face la începutul lunii februarie şi facturile către populaţie se emit după data de 15 februarie.

Actualul sistem de subvenţionare nu poate să continue pe perioadă nedefinită, pentru că nevoile zilnice ale companiei de termoficare depăşesc încasările municipalităţii. Lipsa unor pârghii legale care să permită accesarea unor ajutoare financiare pentru producerea agentului termic, pot conduce la apariţia unor blocaje financiare la inclusiv la nivel de municipalitate”, mai anunţă Colterm.

Potrivit reprezentanţilor companiei de termoficare, în perioada următoare, este aşteptată „apariţia unor situaţii în care temperatura de producere a agentul termic să scadă cu câteva grade, pentru a limita factura la gaz”.

„În cazuri punctuale, unii consumatori pot simţi această scădere, mai ales în imobilele în care nu s-au efectuat lucrări de reparaţii ale instalaţiilor interioare sau de reabilitare termică a clădirilor. Ne aflăm în plină iarnă şi înţelegem că e ultima veste pe care abonaţii Colterm şi-ar dori să o audă, însă e necesar să fim responsabili şi transparenţi”, au mai transmis reprezentanţii Colterm, care mai anunţă, în finalul comunicatului că iau în calcul „şi posibilitatea restricţionării apei calde pe timpul nopţii”.

În încercarea de rezolvare a situaţiei de la Colterm, primarul Timişoarei, Dominic Fritz a convocat luni, de la ora 14.00, o şedinţă de Consiliu Local de îndată. Primarul este aşteptat la ora 15.00 să facă declaraţii de presă pe subiect. 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

AltGr PrtScr
17.01.2022, 15:53:15

De ce oare neomarxiștii lasă oamenii în frig?! In iarna 2018-2019 îmi făceam lejer 25 de grade în casă, puteam să aerisesc frumos, lejer, acum am 21 de grade dacă tin toate geamurile închise 24 de ore. Iar apoi mai vine câte un bou neomarxist din wc-ul numit occident să-mi zică că la ei în vest, oamenii stau la 18 grade. Extrapolați totul ca să vedeți cum va fi la o eventuală preluare a puterii de către neomarxiști. Cum veți îngheța în case.

0 (2 voturi)
Ionica Porumbel
17.01.2022, 16:12:20

Cei trăiți în epoca de aur vă pot povesti multe despre căldura dată mai mult noaptea și despre 12-13 grade cu al treilea rând de geamuri pus și balconul închis. Apa caldă? Pentru multe orașe mari: de 2 ori/săptămână câte 2 ore/prânz (în teorie, mai mult) și 2 ore/seara (din care 15-20 de minute era rece...de multe ori, apa devenea călâie...și se mai și întrerupea, etc.). „Cozonacul” nu ajungea nici atunci pentru toți.

Modifică Setările