Timişoara

articolul anterior articolul urmator

Concurs pentru un post de subordonat, câştigat chiar de directoarea instituţiei: „Nu este nimic ciudat. Este foarte posibil“

3
22 Mar 2018 13:44:16
Autor: Daniel Dancea
Rodica Cojan, şefa Direcţiei de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Timişoara FOTO Facebook
Rodica Cojan, şefa Direcţiei de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Timişoara FOTO Facebook

Directoarea interimară a unei instituţii publice a reuşit să câştige un concurs pentru ocuparea unei funcţii inferioare în instituţia pe care o conduce. Câştigarea concursului pentru funcţia de consilier o poate păstra pe directoare la şefia instituţiei o perioadă îndelungată fără organizarea unui concurs pentru postul de director.

Direcţia de Asistenţă Socială a Primăriei Timişoara a fost reorganizată în vara anului 2017, iar director interimar al noii structuri a fost numită Rodica Cojan, soţia şefului Poliţiei Locale Timişoara, Dorel Cojan. Potrivit legii, o persoană poate fi numit pe o funcţie de director interimar pentru o perioadă de cel mult şase luni într-un an. Astfel, după cele şase luni din 2017 şi alte şase luni din 2018, Rodicăi Cojan ar urma să îi expire interimatul la şefia Direcţiei de Asistenţă Socială în vara acestui an.

Rodica Cojan şi-a asigurat, însă, un job în cadrul instituţiei pe care o conduce şi pentru perioada în care nu va mai putea ocupa funcţia de ditector interimar. Din postura de unic candidat , Rodica Cojan a câştigat un concurs organizat de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP) pentru ocuparea unui post de consilier clasa întâi, grad superior, la Compartimentul Monitorizare Centre de Asistenţă Socială. Practic, din postura de director interimar al Direcţiei de Asistenţă Socială, Rodica Cojan câştigă un concurs pentru un post inferior.

„Dacă puneţi mâna pe lege veţi înţelege că este foarte posibil. Funcţia de director este o funcţie temporară care se ocupă prin dispoziţia primarului pe o perioadă determinată de şase luni, după care trebuie să treci pe funcţie de execuţie. Nu este ciudat. Pe perioadă determinată orice primar numeşte o persoană care nu poate sta decât şase luni, după care trece pe funcţia de execuţie. Eu am ocupat o funcţie de execuţie în Primăria Timişoara, Serviciul de Relaţii Internaţionale. Am eliberat acel post şi era firesc să dau un examen pe un post de execuţie. Altfel, după şase luni eu sunt....Unde sunt?”, a declarat Rodica Cojan.

Prin câştigarea concursului pentru un post de execuţie în instituţia pe care o conduce, Rodica Cojan poate rămâne pe o perioadă îndelungată la şefia Direcţiei de Asistenţă Socială a Primăriei Timişoara. Practic, după expirarea mandatului de director interimar, Rodica Cojan  poate trece pe postul de consilier, încasând salariul aferent acesti funcţii, dar poate rămâne la şefia instituţiei îndeplinind atribuţii de director. După expirarea celor şase luni, Rodica Cojan poare reveni pentru o perioadă de şase luni director interimar, cu toate drepturile aferente, şi tot aşa.

De altfel, metoda a fost aplicată cu succes de soţul Rodicăi Cojan, la şefia Poliţiei Locale Timişoara. Timp de şase luni, Dorel Cojan ocupă funcţia de director interimar al instituţiei, după care revine pe postul său de director adjunct, dar îndeplineşte în continuare atribuţiile directorului executiv. După expirarea celor şase luni de interdicţie, Cojan revine la şefia instituţiei ca interimar. Primarul Nicolae Robu a declarat că preferă această metodă, lăsând să se înţeleagă că îi controlează mai uşor pe directorii „agăţaţi” de interimat. „Multe funcţii de conducere sunt exercitate cu mai multă dăruire şi competenţă de aspiranţi decât de titulari. E o concluzie la care am ajuns din experienţă”, a declarat Robu, citat de tion.ro.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Alfa Omega
22.03.2018, 14:20:18

Hai sa vedem cum se ajunge la un singur candidat ,nimeni nu stie nimic despre concurs sau posibiliilor candidati li-i s2 cer acte imposibil de procurat de vineri pana luni la ora 8 si daca totusi candideaza cineva la post raspunsurile le are deja candidatul favorizat si celuilant ii se spune o data aiurea sa nu se poata prezenta si daca se prezinta oricum nu poate da raspunsuri mai bune decat candidatul care le stie deja . De acee a pt joburile la stat nu merita sa candidezi caci postul se scoate la concurs pt un candidat tinta care intruneste deja toate conditile ! Contestatile ajung in cosul de gunoi !

ivanhoe zoom
22.03.2018, 14:22:12

S-a inscris si la concursul pt postul de femeie de servici?

mitrut
22.03.2018, 17:43:41

Ce practici mizerabile!!! Astia ar trebui obligati sa-si caute de lucru in privat!

Modifică Setările