Copiii găsiţi cu păduchi sunt puşi în situaţii stânjenitoare. „Nu ţin cont nici de familii bogate, nici de sărace“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe vremuri, părinţii foloseau petrol pentru combaterea păduchilor. Astăzi, există o sumedenie de şampoane şi produse cosmetice care pot fi utilizate cu succes.

Copiii din scoli şi gradiniţe se confuntă la începutul fiecărui an de învăţământ cu o sumedenie de probleme de sănătate ce ţin de grupa de vârstă a copilăriei. O parte dintre ele sunt legate de paraziţii externi, cum ar fi paduchii şi puricii.

Depistarea păduchilor de către medicii din cabinetele şcolare îi pun pe cei mici în situaţii stânjenitoare, ruşinoase, chiar dacă nu contează condiţia socială.

Medicii spun că acestea sunt sunt boli care se răspândesc, pot fi luate în vacanţe, şi nu ţin cont nici de familii bogate, nici de sărace. 

„Fără să fie o cauză de panică printre părinţi, colectivele din grădiniţe şi şcoli s-au confruntat din nou cu prezenţa acestor fiinţe vii, destul de puţin dăunătoare, dar extrem de oferitoare de panică în rândul părinţilor. Sigur că nu e o plăcere să te trezeşti cu paraziţi pe corp, nici aspectul, nici ouăle care dau mâncărimile cunoscute, nu sunt o plăcere. Dar pe de altă parte, trebuie să ştiţi că păduchii nu transmit infecţii şi sunt incomparabile cu alte înţepături de insecte care transmit unele boli. Păduchii nu ţin cont nici de familii bogate, nici de sărace”, spune mediul pediatru Mihai Gafencu. 


Păduchii sunt insecte de mici dimensiuni care se localizează la nivelul scalpului, unde se hranesc cu sânge.

Principalul simptom este mâncărimea.

Pe vremuri, părinţii foloseau petrol sau oţet pentru combaterea păduchilor. Astăzi, există o sumedenie de şampoane şi produse cosmetice care pot fi utilizate cu succes. 

„Trebuie combătuţi printr-o toaleta atentă a pielii păroase a capului, prin spălatul podoabei capilare a copilului, de câteori se poate, cu şampon potrivit. Există şampon special pentru asta, se poate găsi la orice farmacie şi în mai toate locurile de unde se cumpără produse cosmetice. Scoaterea din colectivitate nu este neaparat necesară, dar obiceiurile din familie, de schimbare a piaptănului, sau de folosire a obiectelor intime, pun în pericol liniştea familiei”, a mai spus doctorul Gafencu.

Au fost depistate şi cazuri de râie, o problemă ce ţine, totuţi, de grabă e epoci de demult trecute.

„Râia nu ţine doar de apanajul dermatologului. Apare în colectivităţi şi deranjează suficient încât să producă nelinişte şi jenă, care duce la leziuni prin scărpinare, gradajul fiind necontrolabil la copiii mici. Zonele prelidelecte pe care le diagnosticam clasic suspecte de scabie sunt destul de variate acuma. Nu mai există acel tipic al prezenţei în zona încheieturilor, le-am descoperit în diverse locuri, la pacienţi provenind nu numai din mediul rural sau din pătura foarte săracă. În acest caz trebuie să ne îmbogăţim cu un arsenal terapeutic medicamentos, dar şi cu rezolvarea situiaţiei hainelor din familie, care vor trebui prin reţete clasice, izolate în pungi şi tratate şi ele”, a explicat Mihai Gafencu.
 

Păduchii şi scabia pot fi depistaţi în timpul triajului epidemiologic făcut de către personalul medical din cabinetele şcolare ale unităţilor de învăţământ.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite