Timişoara

articolul anterior articolul urmator

Creşte de trei ori factura la apă caldă şi căldură pentru abonaţii Colterm din Timişoara

4
22 Oct 2021 17:05:42
Autor: Stefan Both
Colterm
Colterm

Timişorenii care sunt racordaţi la Colterm vor avea de plătit mai mulţi bani în această iarnă. Consiliul de Administraţie al Colterm a stabilit un preţ actualizat de facturare a MWh, ce va fi prezentat în următoarea şedinţă a Consiliului Local Timişoara.

Explozia preţurilor la combustibil impune şi o majorare a preţului MWh la Colterm. Reprezentanţii primăria spun că fac toate eforturile pentru ca facturile timişorenilor să crească cât mai puţin, dar cu toate acestea există deja o propunere de triplare a facturilor pentru consumatorii casnici şi dublare pentru spitale sau şcoli. 
 
Consiliul de Administraţie al Colterm a stabilit, în baza metodologiei Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) şi având în vedere explozia neprevăzută a tarifelor la energie, un preţ actualizat de facturare a MWh, ce va fi prezentat în următoarea şedinţă a Consiliului Local Timişoara. 
 
În baza calculelor economice şi cerinţelor legale, acest nou preţ este de 851,27 de lei MWh. Întrucât subvenţia acordată de Primăria Timişoara este la maximum permis de lege, de 207,27 de lei/MWh, preţul local al energiei termice facturată populaţiei ar trebui să crească de aproape trei ori, ajungând la 644 lei/MWh, transmit cei de la Primăria Timişoara. 
 
„Criza mondială a energiei, dar şi poziţia economică vulnerabilă a Colterm, rezultatul anilor de administraţie dezastruoasă, obligă compania să crească preţul de facturare, care nu poate fi sub cel de producţie. Asta este realitatea cifrelor, pe care nu o putem schimba. Este evident că timişorenii racordaţi la sistemul centralizat nu pot suporta facturi majorate de trei ori la energia termică şi de aceea preţul final îl vom stabili în urma şedinţei Consiliului Local Timişoara”, a declarat primarul Timişoarei, Dominic Fritz. 
 
În aceeaşi situaţie cu Timişoara se află şi alte 26 de oraşe din ţară, care au sisteme de termoficare centralizate şi care sunt nevoite acum să adapteze preţurile de facturare la noile tarife ale combustibililor. De aceea, azi, Asociaţia Municipiilor din România a transmis o scrisoare Guvernului, semnată de 27 de primari, prin care a cerut ajutorul Executivului pentru a trece peste această criză energetică. 
 
Vă mai recomandăm:

Peste 50.000 de familii din Timişoara, pe punctul de a rămâne fără căldură şi apă caldă. E.On taie gazul Colterm

Timişoara solicită cărbune din rezerva strategică a României, pentru a putea trece peste iarnă

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Alim Neunbauer
22.10.2021, 17:13:40

deci asa arata piata libera care trebuia sa scada pretul. a facut exact pe dos.

+1 (1 vot)
m wakki
22.10.2021, 17:18:51

da, așa se întâmplă mereu în rusia, iese exact pe dos

+6 (8 voturi)
Alim Neunbauer
22.10.2021, 22:17:19

ai incurcat timisoara cu rusia, trolache. nu va invata geografie la ambasada amerloca?

-6 (8 voturi)
Utilizator Adevărul
23.10.2021, 01:30:16

Comentariu considerat abuziv.

Modifică Setările