Timişoara

articolul anterior articolul urmator

Criza căldurii de la Timişoara, adâncită de criza politică: „Un ajutor imediat nu poate fi aprobat de un guvern demis”

2
26 Oct 2021 18:31:16
Autor: Daniel Dancea
EON a oprit marţi furnizarea gazului pentru
compania de termoficare din Timişoara FOTO Adevărul
EON a oprit marţi furnizarea gazului pentru compania de termoficare din Timişoara FOTO Adevărul

Peste 50.000 de familii din Timişoara şi cele mai multe spitale din oraş au rămas fără apă caldă şi căldură după ce EON a tăiat gazul pentru Colterm. Subprefectul de Timiş, Ovidiu Drăgănescu, susţine că Guvernul, de unde ar putea veni o soluţie, nu poate interveni.

„Am convocat o întâlnire online cu managerii de spitale şi am aflat că deja s-au răcit circuitele de încălzire. Din toate unităţile spitaliceşti cu multe secţii aflate în diverse clădiri, doar Spitalul Victor Babeş şi Spitalul modular militar de la fostul stadion C.F.R dispun de căldură în regim propriu.

O situaţie gravisimă în contextul pandemiei de Covid19, dar şi pentru toţi pacienţii ce ies din operaţii sau sunt la secţiile ATI. Singurele alternative sunt aproape inaplicabile: încălzire pe curent, ceea ce poate duce la supraîncărcare şi accidente şi tragedii ca la Piatra-Neamt, Bucureşti sau Constanţa, ori cu ajutorul instalaţiilor de climă, dar la temperaturi negative ele se pot bloca de la îngheţarea apei eliminate.

Mai mult, dacă spitalele nu mai dispun de apă caldă menajeră, atunci ele ar putea pierde autorizaţia de funcţionare!”, a transmis subprefectul de Timiş, care are atribuţii de prefect, Ovidiu Drăgănescu.

Subprefectul de Timiş a mai arătat că a încercat să ceară ajutor de la guvern, dar, momentan, guvernul interimar nu poate ajuta Timişoara.

„Am căutat soluţii la ministerul energiei şi la guvern, dar un ajutor imediat din rezerva de stat nu poate fi aprobat decât prin ordonanţă de guvern, ceea ce imposibil acum deoarece un guvern demis nu poate adopta, constituţional, un asemenea act. Caut în continuare o soluţie care să ajute Colterm să repornească alimentarea cu agent termic a Timişoarei”, a mai transmis subprefectul Drăgănescu.

Reamintim, EON a oprit marţi furnizarea gazului pentru compania de termoficare. Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, a anunţat că momentan nu există soluţii şi a făcut apel la furnizorii de gaz şi la Guvern să ajute Timişoara.

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Managerii spitalelor din Timişoara care au rămas fără căldură: Tăierea gazului conduce la creşterea dramatismului

Situaţie dramatică la Timişoara. Peste 50.000 de familii şi majoritatea spitalelor rămân fără căldură şi apă caldă

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

T. Timisorean
26.10.2021, 18:40:56

Si ce nu se poate intalni parlamentul in regim de urgenta si vota o lege. Le ia cateva ore si merge imediat la promulgare si apoi la presendinte. Maine ar fi in monitor. Dar nu vor banditii!

-9 (9 voturi)
Utilizator Adevărul
27.10.2021, 01:55:53

Comentariu considerat abuziv.

Modifică Setările