Cu ce viteză trebuie să circuli dacă ai permisul de mai puţin de un an şi când rămâi fără carnet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Una din cele mai mari probleme pe şoselele din România o reprezintă viteza. Şoferii cu maşini puternici se lasă duşi de val şi calcă acceleraţia, uneori chiar fără să îşi dea seama că au depăşit viteza legală. Codul Rutier prevede, însă, limite clare care trebuie respectate în funcţie de tipul drumului.

Vitezele cu care se poate circula pe drumurile publice sunt reglementate de articolele 48, 49 şi 50 din Codul Rutier. Încă de la articolul 48 este prevăzută o reglementare clară: „Conducătorul de vehicul trebuie să respecte regimul legal de viteză şi să o adapteze în funcţie de condiţiile de drum, astfel încât să poată efectua orice manevră în condiţii de siguranţă”.

Pentru circulaţia în localitate limita maximă de viteză este de 50km/h. Codul rutier prevede că pe pe anumite sectoare de drum din interiorul localităţilor, pentru autovehiculele din categoria A si B, se pot stabili şi limite de viteză superioare, dar nu mai mult de 80 km/h. De semenea, pentru circulaţia în localitate se pot stabili şi limite inferioare, dar nu mai puţin de 10 km/h pentru tramvaie si de 30 km/h pentru toate autovehiculele.

În afară localităţilor, limitele de viteză sunt: 130 km/h pe autostrăzi, 100 km/h pe drumurile expres sau pe cele naţionale europene şi 90 km/h pe celelalte categorii de drumuri. Pentru sectoarele de drum din afara localităţilor maşinile din categoriile C, CE, D si DE si subcategoriile D1 si D1E trebuie să circule cu 110 km/h pe autostrăzi, 90 km/h pe drumurile expres sau pe cele naţionale europene (E) si 80 km/h pe celelalate categorii de drumuri.

„Viteza maximă admisă pentru autovehicule cu mase şi/sau gabarite depăşite ori care transportă produse periculoase este de 40 km/h în localităţi, iar în afara localitaţilor de 70 km/h. Viteza maximă admisă în afara localităţilor pentru autovehiculele ai căror conducători au mai puţin de un an practica de conducere sau pentru persoanele care efectuează pregatirea practică în vederea obţinerii permisului de conducere este cu 20 km/h mai mică decât viteză maximă admisă pentru categoria din care fac parte autovehiculele conduse”, mai prevede Codul Rutier.

Fost poliţist la Rutieră, în prezent pensionat, Nicolae Istrat a explicat că indiferent de vitezele prevăzute de lege, viteza trebuie adaptată la condiţiile de drum. „Pot să am un drum naţional pe care legea îmi dă dreptul să circul cu 90 de km, la oră, dar condiţiile de drum mă obligă să circul cu 30 de km/h sau 40 km/h”, a explicat Istrat. Potrivit acestuia, şoferii care depăşesc viteza maximă admisă cu mai mult de 50 de km/h rămân pentru 90 de zile fără permis. „Dacă limita de viteză într-o localitate este pe un sector de drum 30 km/h şi circuli cu 81 de km/h, se suspendă dreptul de a conduce”, a mai explicat fostul poliţist de la Rutieră. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite