Culmea absurdului. Amenzile pentru ieşirea din casă, aproape imposibil de plătit online. Această metodă de plată, complicată şi nesigură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ANAF nu a reuşit să pună la punct un sistem de plată online a amenzilor pentru nerespectarea ordonanţelor militare FOTO Sebastian Tătaru
ANAF nu a reuşit să pună la punct un sistem de plată online a amenzilor pentru nerespectarea ordonanţelor militare FOTO Sebastian Tătaru

Poliţia şi Jandarmeria au dat, într-o singură zi, aproape 8.000 de amenzi în valoare de peste 20 de milioane de lei pentru nerespectarea restricţiilor de deplasare prevăzute de ordonanţele militare. Teoretic, amenzile pot fi plătite online. Practic, procedura este extrem de greoaie şi nesigură.

Amenzile aplicate de Jandarmerie şi Poliţie, inclusiv Poliţia Locală, pentru nerespectarea ordonaţelor militare reprezintă venituri la bugetul de stat. Cu alte cuvinte, amenda primită de o persoană care se deplasează fără a avea completată declaraţia pe propria răspundere este venit la bugetul de stat. Asta înseamnă că amenzile de acest tip nu pot fi plătite la direcţiile fiscale ale primăriilor de care aparţine fiecare contravenient, aşa cum se plătesc în mod normal amenzile pentru circulaţie sau alt tip de amenzi aplicate de Poliţie, Jandarmerie sau Poliţia Locală. Şeful unei direcţii fiscale a unei primării a declarat că primăriile nu au temei legal să încaseze amenzile care reprezintă venit la bugetul de stat.

Astfel, amenzile pentru nerespectarea ordonanţelor militare trebuie plătite la Finanţe, la Administraţia Financiară de care aparţine contravenientul. Spre exemplu, dacă un cetăţean din Timişoara care lucrează în Bucureşti este prins în Capitală încălcând ordonanţa militară şi este amendat, trebuie să achite amenda la Administraţia Finanţelor Publice Timişoara.

Având în vedere restricţiile impuse prin ordonanţa militară care limitează deplasările, plata online a amenzii pentru nerespectarea ordonanţei militare ar trebui să fie o simplă formalitate. În realitate, nu e aşa. Plata cu cardul nu se poate face prin intermediul platformei ghiseul.ro, reprezentanţii Autorităţii Pentru Digitalizarea României transmiţând un drept la replică publicaţiei tion.ro în care arată „fluxul de plată online cu cardul a amenzilor pentru încălcarea ordonanţelor militare este deja în faza de testare şi estimăm că va fi implementat pe platformă în următoarele zile”.

Poliţia şi Jandarmeria au primit dispoziţie să indice, „la întocmirea proceselor-verbale de constatare a contravenţiei şi, eventual, la îndrumarea persoanelor sancţionate, să aibă în vedere indicarea contului de venituri 20A350102 «Venituri din amenzi şi alte sancţiuni aplicate de către alte instituţii de specialitate», astfel încât plăţile să fie efectuate corect de către contravenienţi”.

„Nu suntem obligaţi să indicăm vreun cont”

În condiţiile date, pentru a-i oferi posibilitatea fiecărui cetăţean să achite online amenda pentru nerespectarea ordonanţei militare, fiecare poliţist, jandarm sau poliţist local ar trebui să indice pe procesul-verbal contul administraţiei financiare de care aparţine contravenientul astfel încât persoana indicată să facă plata prin transfer bancar (internet banking). Spre exemplu, dacă un bărbat din Făget, judeţul Timiş, este amendat în Craiova, poliţistul craiovean ar trebui să îi scrie celui amendat, pe procesul-verbal, contul de «Venituri din amenzi şi alte sancţiuni aplicate de către alte instituţii de specialitate» al Administraţiei Financiare Făget.

Un jandarm din Timiş a declarat pentru „Adevărul” că jandarmilor timişeni le-au fost puse la dispoziţie conturile trezoreriilor din judeţ, dar dacă persoana amendată este dintr-un alt judeţ nu pot indica contul în care amenda să poată fi plătită prin tranfer bancar.

La rândul său, un poliţist a declarat pentru „Adevărul” că nu a primit instrucţiuni cu privire la indicarea contului în care amenda să poată fi plătită online. „Nu suntem obligaţi să indicăm vreun cont. Noi suntem responsabili doar să aplicăm sancţiunea. Cei de la Finanţe sunt responsabili de încasare”, au declarat surse din Poliţie pentru „Adevărul”.

Singura metodă de plată online, o misiune aproape imposibilă

„Adevărul” i-a solicitat Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Timiş un punct de vedere cu privire la modalităţile de plată a amenzilor aplicate în baza ordonanţelor militare. Solicitarea a fost transmisă spre ANAF, dar până la ora redactării acestui articol, ANAF nu a oferit un răspuns. Surse din cadrul Trezoreriei au explicat pentru „Adevărul” cum ar putea un cetăţean care primeşte o amendă pentru nerespectarea ordonanţei militare să achite, totuşi, amenda online, chiar dacă pe procesul-verbal nu este menţionat contul.

Astfel, cel amendat ar trebui să caute pe site-ul ANAF lista IBAN-urilor de la administraţia financiară de care aparţine (căutare google după „codurile iban - ANAF). AICI este afişată lista trezoreriilor judeţene. La fiecare judeţ este afişată lista administraţiilor financiare din judeţul respectiv. Făcând click pe una dintre administraţiile financiare se deschide un fişier cu o listă de conturi IBAN. Cu ajutorul tastelor CTRL+F se caută după codul „35010102”, iar acolo este afişat IBAN-ul aferent „veniturilor din amenzi si alte sanctiuni aplicate de către alte instituţii de specialitate”, în care se achită amenzile pentru nerespectarea ordonanţelor militare.

Pe lângă faptul că procedura este una complicată şi conturile în care trebuie făcute plăţile sunt foarte bine ascunse şi greu de găsit, această metodă nu poate fi folosită de cei care nu au internet banking şi pot face doar plata cu cardul. În plus, presupunând că persoana amendată poate face plata prin transfer bancar, dacă face plata în contul de venituri „20A350102”, dar la o altă administraţie financiară decât cea de care aparţine, banii o să îi fie returnaţi, riscând astfel să iasă din termenul de 15 zile pe care îl are la dispoziţie pentru plata la jumătate.

În astfel de condiţii, la ora actuală cea mai sigură metodă de plată a amenzii pentru nerespectarea ordonanţei militate este prezentarea la casieriile ANAF din cadrul administraţiei financiare de care aparţine cel amendat. Practic, pentru că nu există un sistem simplu de plată online, mii de persoane care au fost amendate pentru nerespctarea restricţiilor privind deplasarea, trebuie să se deplaseze la ANAF pentru achitarea amenzii.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite