Cum ne afectează, pe termen lung, cursurile online şi stresul digital. Vor fi generaţii întregi de miopi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii oftalmologi avertizează că izolarea copiilor în faţa dispozitivelor electronice, ore în şir, înseamnă crearea unui cadru favorabil dezvoltării miopiei.

Odată cu mutarea învăţământului în online, tot mai mulţi copii au probleme cu ochii. Ei cresc şi îşi ocupă timpul înconjuraţi aproape în permanenţă de ecrane: calculator, laptop, tabletă sau telefoane inteligente. Chiar şi când ar trebui să facă pauză, ei iau telefonul în mână şi continuă să butoneze. Apoi, după program, continuă cu vizionarea de poze, filme sau filmuleţe, messenger, Facebook sau Whatsapp. Vom avea o veritabilă epidemie de miopie, avertizează specialiştii.  

„Problema asta este nouă pentru noi, dar nu şi pentru alte ţări civilizate, mai ales în cele asiatice. De fapt, acest management de control al miopiei de la ei vine. În Hong Kong, în 1988, au avut o situaţie că dintr-o generaţie întreagă de copii n-au putut selecta pe nimeni pentru Academia militară fiindcă toţi erau miopi. Cu cât copilul este supus la vârste mai fragede eforturilor acestora vizuale pentru care ochiul nu este suficient de matur, cu atât riscul apariţiei miopiei este mai mare. Aşa că, în momentul acesta, când copiii din România au ajuns în situaţia de a sta la fel de mult ca şi copiii din Asia în faţa monitoarelor, începe să crească incidenţa miopiei”, spune medicul oftalmolog Alina Muntean. 

„Primul semn, scăderea acuităţii vizuale la distanţă"  

Acomodarea permanentă a apropierii de ecrane aduce cu sine o forţare maximă a muşchiului cilial al ochiului şi curbarea corneei. În mod normal, aceştia se mişcă în permanenţă. Dacă se fixează zeci de minute doar ecranul, aceşti muşchi sunt supuşi la o forţare fantastică. 
 

„Primul semn este scăderea acuităţii vizuale la distanţă. Prima dată, apare o miopie funcţională. Muşchiul care este în interiorul ochiului se contractă când priveşte de aproape şi se relaxează când priveşte la distanţă. Asta e funcţia lui. Dacă se intervine la timp, miopia este reversibilă. Ulterior, dacă muşchiul rămâne în stare contractată o lungă perioadă de timp, se deformează globul ocular şi apare miopia reală care nu mai poate fi dată înapoi şi va trebui corectat cu ochelari. Trebuie să fim atenţi dacă copilul spune că nu vede la tablă sau observăm că se apropie de obiectele aflate la distanţă, că se încruntă. Simptomele apar mai târziu, precum durerile de cap, iritaţia ochilor, roşeaţă, usturime”, explică medicul Alina Muntean.

„Pauzele trebuie să însemne ieşitul afară"

Pauzele sunt extrem de importante, iar acest lucru e bine să se facă în aer liber, pentru că relaxarea ochiului înseamnă privitul la distanţă, spun specialiştii.  

„Din păcate, telefonul este un dispozitiv recreativ, nu doar dispozitivul educativ, şcolar. Pauzele trebuie să însemne ieşitul afară, mai ales că şi expunerea la razele UV sunt dăunătoare. Copiii trebuie să stea la lumină solară. Există o statistică. În momentul în care copilul petrece afară sub o oră şi jumătate pe zi, riscul este de trei ori mai mare de a face miopie faţă de cel care petrece două ore şi jumătate afară. Când stau peste trei ore în faţa computerului, există un risc de trei ori mai mare de a dezvolta un viciu de refracţie. Lumina albastră protejează. Cel mai bine e să lucrăm la lumină naturală”, a mai spus Alina Muntean.

„Dacă părinţii sunt miopi, riscul e mai mare”

Potrivit specialiştilor, protecţia pentru ecran nu ajută prea mult, însă au apărut ochelari speciali prin care se încearcă combaterea contracturii excesive a muşchiului din interiorul ochiului. „Pentru asta, medicul oftalmolog trebuie să facă o evaluare completă a factorilor de risc al copilului. Sunt trei categorii de risc. Unul este genetic, pe care nu-l putem controla. Conteaza şi rasa, noi, caucazienii, avem o rată mai mică a miopiei faţă de asiatici. Dacă părinţii sunt miopi, riscul e mai mare ca şi copilul să dezvolte miopie. A doua categoie de factori de risc sunt factorii de eficienţă vizuală, care poate fi identificată de medicul oftalmolog, iar a treia categorie de risc este acest factor de mediu: cât stăm afară, cât stăm în faţa ecranelor, cât de des luăm pauză”, a completat Alina Muntean.
 

Respectaţi „Regula lui 20”

Un alt sfat al specialiştilor este ca telefoanele mobile să nu fie ţinute la o apropiere de 20-30 de centimetri faţă de ochi, ci să le îndepărtăm la cel puţin 40 de centimetri.    

Referitor la pauze, dr. Alina Muntean sugerează respectaree “Regulii lui 20”: adică, 20 de minute de privire a ecranului trebuie să fie urmată de 20 de secunde în care privim la o distanţă mai mare de 20 de metri. “Este suficient, dacă se respectă intervalul de 20 de minute”, spune medicul oftalmolog.  
 

“Noi, când mergeam la şcoală, băncile erau înclinate. Acele planuri înclinate sunt extrem de importante în a combate apariţia miopiei. Le recomand părinţilor să achiziţioneze din comerţ planuri înclinate pe care să pună cartea, foaia de hârtie, tableta, la laptop e mai uşor că se poate înclina ecranul. Trebuie să privim sub un unghi de minimum 20 de grade”, a adăugat Muntean.  

Vă recomandăm să mai citiţi:  

Cât de importanţi sunt ochelarii de soare la munte. „Albul de zăpadă poate provoca daune ochilor“

Telefoanele inteligente forţează ochii: „Putem să avem înţepături şi arsuri“


 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite