Timişoara

articolul anterior articolul urmator

Cum ajung flotanţii să aleagă primarul. În satul natal al Patriarhului Daniel locuiesc 80 de persoane la o singură adresă

4
26 Sep 2020 04:10:01
Autor: Daniel Dancea
Secţie de votare din Dobreşti, satul natal al Patriarhului Daniel FOTO Daniel Dancea
Secţie de votare din Dobreşti, satul natal al Patriarhului Daniel FOTO Daniel Dancea

Biroul Electoral Judeţean Timiş a solicitat suplimentarea numărului de buletine de vot în două localităţi în care numărul celor care au solicitat viză de flotant a „explodat”.

În două comune din Timiş, Secaş şi Bara, primarul poate fi decis de persoanele cu viză de flotant. BEJ Timiş a cerut suplimentarea numărului de buletine de vot din cele două localităţi după ce Prefectura Timiş a descoperit că numărul persoanelor care au obţinut viză de flotant este la fel de mare sau chiar mai mare decât al celor care au domiciliul stabil acolo şi figurează pe listele permanente.

Concret, în comuna Bara, figurează pe listele permanente 261 de alegători, dar în localitate şi-au făcut viză de flotant 328 de persoane. Potrivit unor surse „Adevărul”, în satul natal al Patriarhului Daniel, Dobreşti, aparţinător de comuna Bara, la o singură adresă figurează 80 de persoane. 

În Secaş, pe listele permanente figurează 285 de alegători, dar numărul celor care şi-au declarat domiciliul aici în 2020 este de 276. În urmă cu patru ani, „Adevărul” a realizat la Secaş un reportaj în care candidaţii au recunoscut că, fiind o comună mică, acela care reuşeşte să facă rost de mai mulţi flotanţi câştigă alegerile.

Direcţia de Evidenţă a Populaţiei a sesizat Poliţia

Stabilirea domiciliului sau a reşedinţei este reglementată de OUG 97/2005. Actul normative prevede că „cetăţenii români au dreptul să îşi stabilească sau să îşi schimbe, în mod liber, domiciliul ori reşedinţa, cu excepţia cazurilor expres prevăzute de lege”. Acelaşi act normativ mai prevede că „cetăţenii români nu pot avea în acelaşi timp decât un singur domiciliu şi/sau o singură reşedinţă”. „În cazul în care aceştia deţin mai multe locuinţe, îşi pot stabili domiciliul sau reşedinţa în oricare dintre ele”, se mai arată în Ordonanţa de Urgenţă.

Şeful Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor Timiş, Ştefan Frasia, a declarat că angajaţilor de la Evidenţa Populaţiei din teritoriu li s-a transmis ca, acolo unde sesizează că la o singură adresă sunt mai mult de două solicitări pentru viză de flotant, să sesizeze Poliţia. „Cetăţenii vin, completează o cerere, ce se întâmplă mai departe nu pot spune. De ce îşi stabilesc reşedinţa? Au varii motive. Cel care îl ia în spaţiu completează în fişa respectivă că îşi asumă răspunderea că îl ia în spaţiu.

Colegilor din teritoriu le-am transmis ca acolo unde sesizează că sunt mai mult de două persoane la o adresă să sesizeze organele de Poliţie. Au fost sesizate organele de Poliţie la Făget, la Bara, la Jimbolia, la Brestovăţ”, a declarat şeful Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor Timiş.

Vă mai recomandăm să citiţi şi: 

BEC clarifică situaţia privind vizele de flotant şi votarea la alegerile locale din 27 septembrie

VIDEO Alegeri locale 2016. Satul în care votanţii sunt flotanţii: „Eu am conştiinţa împăcată că nu vin ţiganii să mă voteze”

 

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Constantin Gadea
26.09.2020, 11:19:54

MERGETI LA VOT, SA SALVAM TARA ! Fratilor, puneti-va masca, pastrati distanta, si mergeti la vot cat mai multi, ca sa scapam o data de ciuma pesedista antiromaneasca, Securistii lui Ion Iliescu, care au distrus intreaga industrie a tarii ca sa-i multumeasca pe rusi, jefuiesc Romania fara incetare de 30 de ani si ne stapanesc si hotarasc soarta tarii noastre cu ,,armata PSD" comunistoida si promoscovita. Tot ce au facut pesedistii dupa 1989, mai ales in ultimii ani , dovedeste ca sunt dusmani de moarte ai tarii noastre, pe care fac tot ce pot sa o distruga. Daca votam acum cat mai multi, comunistoizii pesedisti vor avea mai putini primari si PSD-ul nu va mai putea sa aiba majoritatea in urmatorul Parlament. Numai asa putem scapa tara de PSD si de stapanirea securistilor ilescieni, care au jefuit Romania si ne tin sub papucul lor de 30 de ani. Mergeti sa votati cat mai multi ! ↩

-7 (7 voturi)
kitty kat
26.09.2020, 11:21:50

Duhul sfant maicå, duhul sfant! Doar el mai desluseste ce e pe acolo. Haleuiaaaa!

Dan Petru
26.09.2020, 11:31:35

Sigur. Legislatia e facuta asa cum e facuta. Trebuie modificata. C-asa ela privat. Daca ceva nu merge atunci esti dator sa faci in asa fel incat sa mearga. Doar "la stat" functioneaza principiul "merge sau nu merge, pe noi ne doare-n chur". Deci statu' roman TREBUIE sa ajunga sa functioneze. Si in ca performant. Iar asta nu se poate rezolva cu atitudini gen "lasa, dom'le, sa voteze altii, ca io-s ocupat"

-2 (2 voturi)
Paun Al
26.09.2020, 12:06:52

Cum poate legislatia sa permita ca sute, uneori mii de persoane sa aiba domiciliu la aceasi adresa? Care este binele public, care este rezolvat cand zeci sute, sau mii e persoane locuiesc la aceeasi adresa?

Modifică Setările