Timişoara

articolul anterior articolul urmator

Cum a ajuns prima iubită a lui Beethoven să locuiască la Timişoara

0
8 Nov 2013 10:14:11
Autor: Vali Silaghi
Ludwig van Beethoven. FOTO: Arhivă
Ludwig van Beethoven. FOTO: Arhivă

Prima iubire a unuia dintre cei mai mari compozitori din istorie, Ludwig van Beethoven, a locuit la Timişoara în 1823. Cu 35 de ani înainte de a ajunge în Banat, Jeanette von Grath era iubita celui care avea să devină o legendă a muzicii.

Povestea a fost descoperită de profesoara de muzică Luciana Ianculescu, după ce a studiat peste 80 de surse, a străbătut Austria, Germania şi Ungaria şi şi-a dedicat aproape cinci ani din viaţă pentru a aduce la iveală emoţionanta poveste a Jeanettei von Grath, prima iubită a lui Beethoven.
 
Beethoven s-a cunoascut cu Jeanette în oraşul său natal, Bonn, pe când amândoi aveau doar 17 ani. Compozitorul a fost fascinat de frumoasa femeie cu părul blond, ochi albaştri, cu maniere şi eleganţă, dar şi cu un magnestism aparte care a atras atenţia toate privirile bărbaţilor.
 
“Cei doi s-au întâlnit la o serată muzicală, la care a participat şi Karl von Greth, un general în armata Austriacă. Fata a rămas fascinată de Beethoven. Dar dragostea dintre Janette şi Beethoven nu a durat mult. Se pare că mai puţin de un an, pentru că în 1787, Jeanette se cărătoreşte, la Koln, cu Karl von Greth, care era comandantul Regimentului 23 al armatei austriece”, a povestit profesoara Luciana Ianculescu.
 
Karl von Greth era un militar foarte bun care s-a făcut remacta în bătălii celebre din Italia, Austria şi Germania, contra trupelor lui Napoleon Bonaparte. La revenire de pe front, Karl este avansat la grad de general. În 1823, în ordinul curţii imperial de la Viena, Karl von Greth este dizlocat în Timişoara, ca şi comandant al Cetăţii. Karl şi Jeanette von Greth au locuit în Piaţa Libertăţii şi s-au implicat activ în viaţa comunităţii, generalul fiind implicat în regularizarea cursului canalului Bega. La doar câteva luni de la sosirea în Timişoara, Jeanette se îmbolnăveşte şi, în 25 noiembrie 1923, avea să moară, cel mai probabil în urma unei hepatite netratate. Avea doar 53 de ani.
 
După moartea lui Jeannete von Greth, Ludwig van Beethoven trimite o scrisoare la Timişoara, prin care îşi transmite condoleanţele comandantului. Destinul a făcut ca atât Beethoven, cât şi generalul von Greth să moară în acelaşi an, în 1827, la patru ani după moartea femeii pe care au iubit-o. 
 
Citeşte şi:
 
Prima iubită a lui Beethoven a locuit la Timişoara. O frumoasă femeie cu părul blond şi ochi albaştri l-a fascinat pe marele compozitor
 
Cercul Militar, casă pentru iubita lui Beethoven

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările