Timişoara

articolul anterior articolul urmator

Cum a ajuns Nicolae Robu să interzică manelele printr-un act fără nicio valoare. Edilul primise o dedicaţie de la lăutari: „Mi-a crescut adrenalina instantaneu“

4
27 Nov 2019 15:46:40
Autor: Daniel Dancea
Primarul Timişoarei a dispus, printr-o notă internă fără valoare juridică, interzicerea manelelor pe domeniul public
Primarul Timişoarei a dispus, printr-o notă internă fără valoare juridică, interzicerea manelelor pe domeniul public

Un document prin care primarul Timişoarei, Nicolae Robu, interzice manelele la evenimentele organizate pe domeniul public face vâlvă pe internet. Documentul este unul fără nicio valoare juridică, fiind o notă internă adresată de primarul Robu angajaţilor după ce „i-a crescut adrenalina” pentru că a primit dedicaţii de la lăutari.

Timişoara este în centrul unui nou scandal mediatic după ce primarul oraşului, Nicolae Robu, le-a transmis angajaţilor din subordine o notă internă în care arată „se interzice interpretarea/difuzarea de manele pe domeniul public al Municipiului Timişoara, în aer liber, precum şi practica anunţării de dedicaţii, indiferent cine şi pentru cine le solicit”.

În aceeaşi notă internă, Robu arată că „se interzice folosirea pe domeniul public al Municipiului Timişoara, în aer liber, a grătarelor, proţapurilor şi altor ustensile de gătit cu foc deschis, generatoare de fum şi degajatoare de mirosuri de bucătărie de intensităţi deranjante”. În nota internă, primarul, care se semnează cu „Ing., Dr.Ş.l., Dhc, Prof. univ. Nicolae Robu” mai arată că „nerespectarea celor de mai sus va conduce la sancţionarea drastică a celor vinovaţi, inclusiv a persoanelor cu funcţii de conducere în structurile implicate, care nu au luat măsurile de rigoare pentru ca nerespectarea să nu se producă”.

Furia antimanele a lui Robu, generată de un fidel pasionat de manele

Nicolae Robu a ajuns să transmită nota internă privind interzicerea manelelor în urma unei situaţii din Piaţa Traian, acolo unde Primăria Timişoara a organizat, prin Societatea de Pieţe condusă de Ionuţ Nasleu, un târg de produse tradiţionale.

Nasleu, care este pasionat de manele, fiind filmat cum plăteşe pentru dedicaţii într-un club de manele, a organizat târgul tradiţional din Piaţa Traian, cu dorinţa de a revitaliza zona, una în care trăiesc multe familii de romi săraci. Robu susţine că în organizarea târgului, directorul de la Pieţe, i-a atras şi pe membrii comunităţii rome din cartier, pe care i-a implicat în supravegherea căsuţelor de la târg, astfel încât acestea să nu fie vandalizate. Robu susţine că, la schimb, romii i-au cerut directorului de la Pieţe să li se permită să organizeze un recital de muzică tradiţională în Piaţa Traian, lucru cu care Nasleu a fost de acord.

Dedicaţiile care l-au înfuriat pe Robu

În week-end, pe Facebook au început să circule filmuleţe în care se poate vedea că pe mica scenă din Piaţa Traian se cântă manele, iar solistul îi face dedicaţii primarului, căruia îi şi mulţumeşte. Robu a dezvăluit că după ce a văzut imaginile „i-a crescut adrenalina instantaneu” şi l-a sunat pe directorul de la Pieţe, pe care l-a „muştruluit” pentru că a permis ca o idee, pe care a considerat-o bună, să degenereze.

„Intenţia a fost una bună, numai că ea nu trebuia să fie lăsată în free running, ar fi trebuit să fie răsplătiţi oamenii într-un spaţiu închis, sub asistenţa cuiva care să facă şi educaţie cu această ocazie. Ceea ce se întâmplă, în acest sens care ne nemulţumeşte, are ca background lipsa de educaţie”, a declarat Robu, care a spus ulterior, în şedinţa de Consiliu Local că situaţia este una „de râsu’-plânsu’”, singurul care iese prost din toată povestea asta fiind el pentru că „presa nu ratează o minge ridicată atât de bine la fileu de către colegii mei”.

„Noi respectăm decizia domnului primar”

Interdicţiile din nota internă transmisă de primarul Robu nu au nicio valoare juridică, singurele reglementări în baza cărora se pot aplica interdicţii fiind hotărârile de consiliu local sau legile. Astfel, după caz, în baza legii se pot aplica amenzi pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice.

„Tot ceea ce reglementează domeniul public nu este la îndemâna primarului. Administrarea domeniului public este rezultatul unei deliberări a Consiliului Local. Nu poţi tu să hotărăşti modul în care este administrat domeniul public. Ce s-ar întâmpla dacă primarul ar vrea să dea autorizaţie. Poate dumnealui singur să o facă? Dacă vreau să pun pe domeniul public o gheretă, poate primarul să o permită? Cred că este mai mult o reacţie emoţională”, a declarat Dumitru Ganţ, avocat şi fost prefect de Timiş.

În ceea ce priveşte evenimentele din piaţa în care a avut loc recitalul care i-a crescut adrenalina lui Robu, consilierul local independent Adrian Orza, fost viceprimar al oraşului, a atras atenţia că există încă din 2007 o hotărâre de Consiliu Local care reglementează tipul de activităţi ce pot fi desfăşurate în pieţele istorice ale Timişoarei. „În acea hotărâre se specifică exact, inclusiv genul de muzică care se poate asculta la terase, pe zone. Ea nu trebuie decât aplicată de către cei care trebuie să o aplice. Se vorbeşte inclusiv de vesela care trebuie folosită la terase. Am mers în acei ani cu un regulament după care s-a inspirat şi Sibiul. În Piaţa Traian se vorebşte despre muzică folk şi folclor, fără staţie de amplificare. Cine organizează astfel de evenimente să studieze foarte clar ce se întâmplă acolo pentru că până la urmă e vorba şi de etichetă”, a spus Orza. Şeful Societăţii de Pieţe a spus că interdicţiile impuse de Robu prin nota internă vor fi aplicate pentru că „noi respectăm deciziile domnului primar”.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Dan Coe
27.11.2019, 16:28:12

Te-ai fi asteptat la mai mult de la un profesor universitar, fost rector si iubitor de muzica. Asta-i un fel de dubla discriminare culturala: odata ii discriminezi pe muzicieni si le iei painea de la gura si a doua oara pe ascultatorii de o anumita etnie. Democratia liberala ar trebui sa insemne si respectul fata de cei care asculta o muzica care tie nu-ti place...

0 (2 voturi)
Adrian Foangǎ
27.11.2019, 18:18:09

Dar si aia, s-au apucat sa cante de suparare in mijlocul orasului! E prea tare faza, am ras copios! L-au umplut si de dedicatii pe Robu. :D

Adrian Foangǎ
27.11.2019, 18:14:53

I-au pus dedicatiile alea la misto, ca sa-l enerveze pe Robu. Mai ales ca incepe maneaua ceva de genul: "Daca ar fi sa mor ca maine..." :)) Cata tiganeala in Timisoara..

Constantine Constantine
27.11.2019, 20:28:15

Mai Foanga, nici mie nu-mi plac manelele si nici tipii care le cinta , dar e dreptul lor sa faca acest lucru altfel putem vorbi de discriminare, de inclcarea unor libertati: cea de libera exprimare si cea economica.Toate aceste se pot transforma in abuzuri comise de primarul Timisoarei pe care se pare il deranjeaza si mirosul de mici ,fripturi la gratar si miel la protap, chestii absolut necesare in cadrul unui tirg cu tenta populara.Reactia lui Robu ma surprinde prin faptul ca el era prieten la catarama cu interlopii de etnie colorata prin care a realizat si el destule afaceri dubioase.Daca el nu suporta micii si alte cele poate ca i s-a aplecat de la icre negre si i s-a pus pata.

Modifică Setările