Cum a cedat o grefieră după o şedinţă de judecată maraton: „A amorţit. A făcut un mic atac de panică”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O grefieră de la Judecătoria Timişoara a clacat după o şedinţă de peste 10 ore FOTO Arhivă
O grefieră de la Judecătoria Timişoara a clacat după o şedinţă de peste 10 ore FOTO Arhivă

O şedinţă de judecată de la Judecătoria Timişoara începută la ora 9.30 şi terminată după ora 20.00 a fost întreruptă după ce grefierei de şedinţă i s-a făcut rău.

Sindicatul Naţional al Grefei Judiciare Dicasterial a semnalat, la sfârşitul săptămânii trecute, un incident petrecut la Judecătoria Timişoara acolo unde a fost chemată salvarea pentru că unei grefiere care a lucrat de la ora 9.00 dimineaţa până în jurul orei 20.30 seara i s-a făcut rău.

„Vă întrebaţi oare ce anume conduce la epuizarea fizică a unui grefier în timpul şedinţei de judecată? Ce anume poate să fie atât de greu încât acesta să clacheze psihic şi să nu mai poată continua? De ce nu se opun grefierii de şedinţă unor astfel de abuzuri din partea unora dintre magistraţi?”, scrie sindicatul, pe site-ul propriu.

Potrivit sindicaliştilor, „epuizarea fizică a grefierului în timpul şedinţei de judecată, se suprapune, (precum picătura de apă care în unele cazuri umple paharul) peste oboseala deja acumulată din efectuarea şi îndeplinirea sarcinilor de serviciu care nu sunt deloc de neglijat”.  „Ideea conform căreia grefierul de şedinţă nu face nimic mai mult decât că participă la şedinţa de judecată, consemnând câte ceva, fie la calculator, fie în caietul de note, o idee mai mult decât eronată, o idee toxică şi care în mod cu rea-credinţă a fost şi este servită publicului larg”, se mai arată pe pagina Sindicatul Naţional al Grefei Judiciare Dicasterial.

Sindicaliştii au mai anunţat că vor cere conducerii Judecătoriei Timişoara să le comunice:

– dacă suferinţa fizică a grefierei de şedinţă, constând în durerea acută a braţului, punând-o în situaţia critică de a nu mai putea să continue în consemnări cât şi punerea acesteia, prin exercitarea timp de 12 ore în continuu a atribuţiilor de serviciu, în imposibilitatea fizică, generată de epuizare, de a se mai ridica de pe scaun şi de a îşi ridica sticla cu apă pentru a se hidrata, se încadrează în categoria hărţuirii la locul de muncă astfel cum este definită de Legea nr. 167/2020;

– dacă incidentul prezentat mai sus a fost calificat ca fiind accident la locul de muncă, în accepţiunea legii nr. 319/2006, iar în caz afirmativ, dacă au fost sesizate organele abilitate în acest sens;

– dacă faţă de această situaţie au fost dispuse măsuri, în caz afirmativ, care sunt aceste măsuri, iar în caz negativ care sunt motivele pentru care conducerea instanţei nu a adoptat nicio măsură;

– dacă apreciază că, în cauza de faţă, şedinţa de judecată s-a desfăşurat cu respectarea pe cât posibil a programului de lucru al instanţelor, astfel cum acesta este prevăzut de disp. art. 89 coroborat cu art.90 din R.O.I., inclusiv cu respectarea normelor de protecţie sanitară în contextul epidemiologic actual;

– dacă, grefierului care a participat de la orele 08.30 până la orele 20.30 la şedinţa de judecată în data de 08.09.2021, în completul de minori şi familiei, din cadrul Judecătoriei Timişoara, i-au fost respectate drepturile, astfel cum prevăd dispoziţiile art. 73 din Legea nr. 567/2004, precum şi cele prevăzute în contractul colectiv de muncă încheiat între organizaţia noastră sindicală şi angajatorul Curtea de Apel Timişoara.

Incidentul, explicat de preşedintele Judecătoriei Timişoara

Contactată de „Adevărul”, judecătoarea Nicoleta Burlacu, preşedinte al Judecătoriei Timişoara, s-a arătat deranjată de modul în care a fost prezentat cazul de Sindicatul Naţional al Grefei Judiciare Dicasterial, al cărui preşedinte „a fost grefier-şef în aceeaşi clădire cu noi, cunoaşte modalitatea de organizare”. „Nu a sunat, nu a întrebat, nu a discutat nici cu persoanele implicate”, a mai declarat Nicoleta Burcalu.

Potrivit preşedintelui Judecătoriei Timişoara, în ziua în care grefierei i s-a făcut rău în sala de judecată şedinşa a început la ora 9.30 şi ultimele două dosare au fost programatre la ora 19.00 pentru că „şedinţele din luna septembrie sunt foarte aglomerate”.

„Orele se stabilesc cu acordul părţilor pentru că părţile preferă, în loc de amânare, să aibă o oră mai târzie în sală. Toate şedinţele cu minori şi familie durează foarte mult. Avocaţii cunosc lucrul acesta. Cauzele nu au fost decalate. La ora 19.00 au fost luate două cauze cu COVID pentru că au caracter urgent. Apoi, alte două cauze au fost luate după acestea.

Doamna grefier a fost pusă titular de şedinţă pe şedinţa respectivă pentru că completul a rămas fără grefier titular. A fost pusă doar acest termen. Cel de-al doilea grefier a fost constant, de la ora 9.00, lângă dânsa. Doamna de scaunul doi urmează să fie titular.

Toţi avocaţii ştiu că atunci când sunt doi grefieri se face schimbul între doi grefieri. Dacă omul care urmează să preia completul nu are experienţă recentă încercăm să îl pregătim fără să fie afectaţi judecătorul, părţile, durata şi aşa mai departe.

Doamna grefier nu a avut absolut nimic până în acel moment în care spune că o doamnă avocat a început să vorbească foarte repede, nu a reuşit să se ţină cu dictatul, a întrebat-o doamna judecător dacă a consemnat, moment în care doamna s-a panicat, a amorţit, a făcut un mic atac de panică.

S-a speriat şi dânsa, s-a speriat şi doamna grefier de lângă ea, s-a speriat şi doamna judecător. A cerut evacuarea sălii, au mers la doamna judecător în birou, nu au avut apă, s-au mutat în biroul doamnei grefier, au chemat salvarea şi după ce s-au asigurat că doamna grefier este bine (n.r. nu a fost nevoie să fie transportată la spital) au continuat cauzele. Nu am trimis noaptea după grefieri aşa cum s-a spus”, a declarat preşedintele Judecătoriei Timişoara.

Şedinţele-maraton, un fapt necontastat

Nicoleta Burlacu nu a contestat faptul că unele şedinţele de judecată sunt foarte lungi. „La începutul lunii august ne-au plecat trei grefieri din secţia Penală, iar eu a trebuit să iau grefieri de la secţia civilă nespecializaţi. Ştie (n.r. preşedintele sindicatului) că nu avem niciun rol în schema de personal. Ştie care este realitatea, ştie că încercăm să protejăm oamenii şi că ţinem cont dacă au copii sau stări de sănătate şi încercăm să nu îi punem pe anumite complete. Judecătorul nu stă şi sparge seminţe în timp ce grefierul munceşte şi consemnează şi este la fel de prezent. Este efectiv ofensator acel articol, cu atât mai mult cu cât cunoaşte modul în care sunt trataţi în această insitanţă grefierii”, a mai declarat preşedintele Judecătoriei Timişoara, care a promis că instanţa va transmite şi un punct de vedere detaliat cu privire la ce s-a întâmplat.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite