Cum să te comporţi cu poliţistul rutier ca să primeşti avertisment în loc de amendă: „Fii decent, dar nu slugarnic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Legea le oferă  poliţiştilor posibilitatea să fie mai blânzi, cu şoferii care arată că au înţeles unde au greşit FOTO Eduard Enea
Legea le oferă  poliţiştilor posibilitatea să fie mai blânzi, cu şoferii care arată că au înţeles unde au greşit FOTO Eduard Enea

Depăşirea vitezei legale, utilizarea telefonului sau conducerea unui autoturism fără purtarea centurii de siguranţă sunt contravenţii pentru care poliţistul rutier poate da o sancţiune cu avertisment sau o amendă. De foarte multe ori diferenţa dintre avertisment şi amendă o face comportamentul „făptuirorului”.

Imaginile cu şoferii „cocoşi” care îi filmează pe poliţiştii care au „îndrăznit” să îi oprească sunt foarte cunoscute pe internet. Puţini şoferi ştiu, însă, că actul normativ care reglementează aplicarea unor sancţiuni contravenţionale prevede că pentru anumite fapte poliţistul poate acorda amendă sau avertisment, în funcţie de faptă şi făptuitor. Practic, legea îi dă dreptul agentului constatator să decidă în multe situaţii dacă aplică amendă sau avertisment. La solicitarea „Adevărul”, unul dintre cei mai experimentaţi poliţişti rutieri din Timiş, comisarul-şef Nicolae Istrat, a explicat ce face diferenţa dintre un avertisment şi o amendă.

„Orice faptă poate fi sancţionată cu avertisment sau amendă. Nu vorbim de situaţiile în care se impune reţinerea permisului. Agentul constatator hotărăşte, dar ca principiu de drept, fapta care nu reprezintă un pericol social se sancţionează cu avertisment. Nu înseamnă că dacă am primit avertisment sunt iertat, din punct de vedere juridic. Dacă se aplică un avertisment înseamnă că agentul constatator a stabilit că avertismentul este îndestulător şi nu este necesară sancţiunea cu amendă”, a explicat comisarul-şef Nicolae Istrat.

Poliţistul a arătat şi ce înseamnă pericol social scăzut, pentru care se poate aplica un avertisment. „Pericolul social înseamnă atingerea drepturilor cetăţeneşti ale unei persoane. Dacă nu am acordat prioritate unui pieton înseamnă că i-am luat dreptul de a traversa strada printr-un loc prin care legea îi dă voie să traverseze. În situaţia în care am oprit un loc nepermis înseamnă că le-am luat dreptul celorlalţi participanţi la trafic dreptul de a circula pe acolo. În situaţia în care parchez pe un loc cu handicap, iar în zonă nu este niciun loc liber, i-am luat dreptul persoanei cu handicap de a parca pe locul rezervat ei. Dacă parcarea e pe jumătate goală nu este un pericol social ridicat pentru că persoana care vine poate parca într-unul din locurile libere”, a explicat poliţistul.

Nicolae Istrat a mai explicat că potrivit principiului de drept aplicabil în domeniul contravenţiilor, sancţiunea se aplică în funcţie de faptă şi făptuitor. „Nu e totuna să vezi un arogant şi un infatuat care te priveşte de sus şi unul care recunoaşte că a depăşit viteza legală, dar nu a fost suficient de atent. În funcţie de atitudinea pe care o are conducătorul auto îţi dai seama dacă omul conştientizează fapta şi se corectează singur, fără a mai fi necesar să îi iau banii”, a mai explicat poliţistul.

Comisarul-şef a dat exemplul unui şofer prins în timp ce circula pe interzis pentru că dacă ar fi circulat regulamentar ar fi ocolit prea mult. În momentul în care a fost amendat, şoferul le-a spus poliţiştilor să-i ia banii pentru încă o amendă pentru că data viitoare o să procedeze la fel.

„La un asemenea om nu poţi să îi dai avertisment pentru că nici amenda nu avea rezultatul scontat”, a mai arătat Nicolae Istrat. Poliţistul a subliniat, însă, că recunoaşterea unei fapte însoţite de linguşeală nu este primită cu ochi buni de poliţişti. „Dacă este un slugarnic şi linguşitor nu înseamnă că îndeplineşte condiţiile să îi aplici avertismentul. Dacă vezi că trece printre bariere, vâzând că barierele la nivel cu calea ferată sunt coborâte, iar el se roagă: am fost un prost, iartă-mă domnul şef....El se umileşte şi are o astfel de atitudine, dar fapta este gravă. Agentul constatator trebuie să evalueze corect fapta şi pericolul social”, a mai spus poliţistul.

La rândul său, avocatul timişorean Florin Kovacs a declarat că poliţiştii apreciază un comportament decent al şoferilor care greşesc, dar nu agreează slugarnicii. „Un comportament decent este apreciat. Acel poliţist rutier stă în stradă pentru siguranţa noastră a tututor, iar în momentul în care te intersectezi cu el se aşteaptă la o atitudine decentă, cu atât mai mult cu cât ai greşit. O atitudine zeflemitoare nu face decât să îţi înrăutăţească situaţia, având în vedere că este la latitudinea poliţistului să îţi aplice amendă sau avertisment. Nu cred că vreun şofer care l-a insultat pe un poliţist a beneficiat de alt regim decât unul sever şi cred că dacă aş fi agent rutier, la fel aş proceda şi eu”, a declarat avocatul Florin Kovacs.

Avocatul, care a reprezentat în procese penale şi poliţişti de la rutieră, a spus că şoferii cu comportament slugarnic nu vor beneficia de clemenţă, în spatele unui astfel de comportament poliţiştii bănuind că se află agenţi sub acoperire. „Eu nu recomand o atitudine slugarnică, ci decentă pentru că dacă ai greşit trebuie să îţi asumi. În cariera mea am avut câţiva poliţişti de la Rutieră anchetaţi, pe care agenţii DGA încercau să îi înduplece spunând: a născut soţia, atâţia bani am la mine. Agenţii trebuie să fie foarte atenţi la chestiuni de genul acesta pentru că în spatele unei milogeli se poate întâmpla să se ascundă un agent DGA”, a declarat avocatul Florin Kovacs. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite