Timişoara

articolul anterior articolul urmator

Cum a demonstrat o femeie că Poliţia Locală n-are dreptul să-i ceară date despre persoana care i-a condus maşina

33
1 Apr 2019 04:11:25
Autor: Daniel Dancea
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Poliţia Locală a amendat-o pe proprietara unui autoturism parcat neregulamentar pentru că nu a dat curs unei invitaţii prin care femeia era chemată la Poliţia Locală pentru a spune cine a condus, într-o anumită zi, maşina pe care o deţine femeia. Judecătorii au decis că Poliţia Locală nu are dreptul să solicite astfel de informaţii.

Judecătorii Tribunalului Timiş au emis recent sentinţa finală într-un proces în care proprietara unei maşini a contestat amenda primită de la Poliţia Locală pentru că nu s-a prezentat la sediul Poliţiei Locale pentru a oferi detalii despre cine a condus, la un moment dat, autoturismul parcat neregulamentar.

Concret, Poliţia Locală a amendat-o în iulie 2017 pe femeie cu suma de 300 de lei pentru că nu a dat curs unei invtitaţii prin care era chemată să se prezinte la sediul Poliţiei Locale, în cazul în care nu a fost ea conducătorul maşinii pe care o deţine şi care a fost parcată neregulamentar. În invitaţia mai era menţionat că în cazul în care nu femeia nu se prezintă la sediul Poliţiei Locale se vor aplica sancţiunile prevăzute de OUG 195/2002, respectiv, legea 61/1991.

Timişoreanca a contestat procesul-verbal arătând că potrivit unei decizii a Curţii Supreme din 2017, pronunţată într-un recurs în interesul legii, „ legiuitorul nu a stabilit, în mod expres, în competenţa poliţiei locale atribuţia de a solicita proprietarului sau deţinătorului mandatat al unui vehicul comunicarea identităţii persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice, şi nici de a aplica sancţiunile contravenţionale prevăzute de lege, în cazul necomunicării relaţiilor solicitate ”.

Astfel, judecătorii au stabilit că Poliţia Locală nu avea dreptul să o cheme pe proprietara maşinii la Poliţie pentru a spune cine i-a condus maşina în ziua în care autoturismul a fost parcat neregulamentar. „Neavând competenţa de a solicita proprietarului unui vehicul comunicarea identităţii persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice, invitaţia adresată petentei de a se prezenta la sediul poliţiei locale în scopul de a clarifica situaţia nu este justificată, iar omisiunea petentei de a da curs invitaţiei nu întruneşte elementele constitutive ale contravenţiei  prevăzute de dispoziţiile art. 2 pct. 31 din Legea nr. 61/1991”, se arată în sentinţa Judecătoriei Timişoara şi a Tribunalului Timiş.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

33 Comentarii

Radu Mircea
1.04.2019, 05:46:07

# Si cind te gindesti ca multi dintre '' politistii '' satia faceau parte din '' Paza Civila Contractuala ''' ..... Da, da , aia in uniforme maro care umblau noaptea pe strazi sa conduca betivii acasa .

+9 (15 voturi)
Ionel Marcu
1.04.2019, 10:07:13

Eu am dat curs „invitației” lipite pe geamul lateral și am scăpat cu avertisment și două puncte. Știați că nu mai mai voie să parchezi cu roțile din dreapta pe trotuar, nici dacă acesta are 3 metri lățime?! Acum să vezi străzi laterale blocate de mașini parcate exclusiv pe carosabil, pe ambele părți, dacă nu le fac pe mai toate cu sens unic!

+2 (6 voturi)
escu
1.04.2019, 08:43:25

...pai mai zilele trecute, tot la timisoara, un nenea comunitaru' voia sa amendeze un biciclist....vai de capul ei de tara condusa de niste hoti votati de niste prosti

+7 (13 voturi)
TGV PROFESORUL
1.04.2019, 09:22:09

in orice tara din lumea... care nu e in lumea a 3-a,unui autovehicul parcat aiurea i se ataseaza la parbriz o hirtiuta frunoasa, sau vine o platforma si ti-o ia,indiferent cine e soferul...

+9 (11 voturi)
vasile surciuc
1.04.2019, 09:31:26

NISTE BANII ARUNCATI IN VANT,PLATIM NISTE INCAPABILI,IMPOSTORI SI ANALFABETI CARE SUNT ANGAJATI PE PILE SI RELATII . TRAIASCA PSD.

+9 (13 voturi)

Vezi toate comentariile (33)