Timişoara

articolul anterior articolul urmator

Cum sunt depistaţi şoferii care folosesc telefonul la volan. „Doar pe bănuială, poliţistul nu poate aplica măsuri“

18
16 Oct 2019 06:17:25
Autor: Daniel Dancea
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Poliţiştii au dat peste 300 de amenzi în primele două zile de la intrarea în vigoare a noilor prevederi referitoare la folosirea telefonului la volan.

O modificare adusă Codului Rutier şi intrată în vigoare sâmbătă, 12 octombrie, prevede sancţiuni pentru şoferii care folosesc telefonul în timp ce conduc. Iată cum sună prevederile Codului Rutier:

„În timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mişcare, conducătorului acestuia îi este interzisă ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video”.
 
Amenda este cuprinsă între 800 şi 1.160 de lei, iar în primele două zile de la intrarea în vigoare a noilor prevederi, poliţiştii au dat peste 300 de amenzi în valoare totală de 200.000 de lei şoferilor prinşi cu telefonul la volan.

Având în vedere noile pevederi legale, o întrebare care se ridică este cum constată poliţistul săvârşirea contravenţiei dacă şoferul butonează telefonul în timp ce îl ţine în mână sub bord sau lângă schimbătorul de viteză.

Potrivit lui Nicolae Istrat, fost poliţist rutier, poliţistul aplică amenda pentru o contravenţie constatată cu propriile simţuri. În acest caz, poliţistul trebuie să îl vadă pe şofer că foloseşte telefonul şi să aplice sancţiunea doar dacă este convins că şoferul a comis fapta. „Acolo unde are dubii, nu ia măsuri. Aceeaşi problemă a fost până acum şi cu centura sau telefonul mobil. Când poliţistul are dubii, nu aplică măsura. Poliţistul poate să facă ce vrea. Nu are de unde să ştie şi nici nu poate să vadă. Doar pe bănuială nu poate să aplice măsuri. Bănuieşte că am manevrat telefonul. Bănuiala nu e certitudine”, a arătat Istrat.

Potrivit fostului poliţist rutier, un agent de rea credinţă poate să comită un abuz şi să aplice o amendă, fără ca şoferul să poată demonstra contrariul. „E cuvântul tău împotriva cuvântului lui. Un poliţist poate să fie abuziv. Trebuie să dovedeşti că eşti nevinovat”, a spus Istrat.

La rândul său, avocatul Gabriel Olteanu a explicat că un şofer care se gândeşte să conteste în instanţă o amendă aplicată de un poliţist rutier trebuie să demonstreze că nu a săvârşit fapta pentru care a fost amendat, procesul-verbal bucurându-se de prezumţia de legalitate. „Procesul-verbal beneficiază de prezumţia de veridicitate (adevăr al celor consemnate de către agentul constatator). În instanţă, cei care vor contesta un proces - verbal de sancţionare trebuie să facă dovada că NU au folosit telefonul mobil în timp ce conduceau un autovehicul”, a declarat avocatul.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

18 Comentarii

Ionel Marcu
16.10.2019, 09:16:59

Deci dacă ai un prieten lângă tine și acesta e dispus să depună mărturie mincinoasă poți scăpa de amendă?! Cocalarii asta vor face, chiar dacă prietenul nu era în mașină. Amenda e pentru oameni cinstiți. Pe când aparatele alea video montate pe pieptul sau cascheta polițiștilor? Dacă nu sunt bani, să reducă Parlamentul la 300, vor rămâne foarte mulți bani.

+2 (8 voturi)
Bulovici Bula
16.10.2019, 09:31:04

Stimabile... Corect in ceiea ce preiveste cocalarul... si daca ai prieteni langa tine... ( nu va incerca militeanul ca stie ca poti castiga... ei dar de esti singur.... ai pus-o! ) Baiul este ca astia scapa oricum ca e bajeti bastepti cu mamitze psdiste, sau judecatoare (madam placinta "de vaca... diareica"...) sau mafia parlamentara... Ia de vezi drogatul fugit in italica... dupa ce omorat omul nevinovat... Ce te faci cu militianul burtos care trebuie sa stranga spaga groasa pentru Secretariatul General al Guvernului mafiot? Militeanul trebuia sa faca planul la amenzi ca asa e la rrumani...! Burtosul meletian are dreptate chia de este beat te omara si esti vinovat ca dinntii tai l-au ranit la "pumnisori" cand te fragezea ca sa recunosti ca tu ai facut ... orice nu conteaza! Dubla masura: eu babalau muritor de rand cica sunt nevinovat pana la proba contrarie...VAX Ete ca nu este asa, tu babalaule prostobolovan esti vinovat din orice pozitie...ca asa te vrea statul rromafistanez cu toti comunistii lui pre si post lovilutie! SIKTIRRR frumos rromane!

-2 (6 voturi)
Utilizator Adevărul
16.10.2019, 10:05:58

Comentariu considerat abuziv.

Utilizator Adevărul
16.10.2019, 10:06:37

Comentariu considerat abuziv.

Iobag Nerfos
16.10.2019, 10:15:55

Eu din cate stiam, nu inculpatul trebuie sa dovedeasca ca e nevinovat ci cel care-l acuza de comiterea faptei trebuie sa dovedeasca fara putinta de tagada ca a comis respectiva fapta. Iar in ce priveste cuvantul politistului impotriva celui care se presupune ca a comis fapta lasati-o mai moale. Cuvantul politistului nu e proba in instanta

+6 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (18)

Modifică Setările